Att tända ett ljus eller hålla en tyst minut räckte inte till för alla. Efter klockan fyra på lördagseftermiddagen patrullerade ett tjugotal poliser på Salutorget och försökte hålla isär de två demonstrerande grupper som hade anlänt till platsen.

I närheten av en servicebyggnad mitt på torget hade en invandringskritisk gruppering satt upp sitt tält. Uppskattningsvis hade ett tiotal av deras anhängare dykt upp för att demonstrera mot invandringspolitiken.

Polisen var tvungen att flytta bort ett ungefär lika stort antal antirasistiska motdemonstranter som också hade dykt upp på torget och stod nära invandringskritikerna.

Situationen pågick ungefär till klockan fem. Enligt FNB:s reporter som var på plats skrek demonstranterna slagord och ropade till varandra.

Efter att demonstrationerna upphörde fortsatte skaror av människor att besöka händelseplatsen.

Hellre på plats än ensam hemma

Många av dem som var ute på Salutorget i Åbo på lördagen grubblade över fredagens händelser. I ett hörn av torget hade ett litet område spärrats av och folk satte ner blommor och tände ljus vid platsen.

– Det hjälper att vara på plats. Annars skulle jag bara sitta hemma och vänta på presskonferenserna, sade Hannu Lehtonen som hade stått och tittat på blommorna i tjugo minuters tid.

Han promenerar på torget nästan dagligen.

– Kanske jag i fortsättningen måste vara mer alert, sade Lehtonen.

Emmi Hiivola sade att hon hållit sig hemma efter händelserna. Hon gick ut på stan först på lördagseftermiddagen och stannade upp under en längre tid vid ljusen.

– Det kändes viktigt att konkretisera händelsen och komma hit och vara en del av stadens gemenskap, sade Hiivola.

Att sörja talar enligt henne om att det fortfarande finns en gemenskap.

– Jag märker att människorna är väldigt upprörda och då har även jag rätt att vara det, sade Hiivola.

Tyst dag på torget

Polisen meddelade på lördagen att fredagens dåd undersöks som brott som begåtts i terroristiskt syfte. Emmi Hiivola har också funderat på möjligheten att ett terrordåd inträffar i Finland.

– I det här fallet tänker jag på att gärningsmannen var en väldigt ung person och unga är väldigt dåliga på att fatta stora beslut, sade Hiivola.

Enligt polisen har den huvudsakliga gärningsmannen uppgett sig vara 18 år. Han är marockan.

Torget tystnade upp efter tragedin, sade Irmeli Ruikka som säljer frukt på Salutorget.

– Det har varit betydligt färre försäljare på plats, sade Ruikka.

Ruikkas bord stod nära händelseplatsen som på lördagen täcktes av ljus. Hon avslutade sin arbetsdag ovanligt tidigt i fredags och hade precis lämnat torget då knivhuggningarna inträffade.

– Jag chockas av att folk har grävt fram sina telefoner och börjat filma i stället för att hjälpa, sade Ruikka.