Dagen, som vänder sig till hela familjen, ska presentera ekologisk produktion för konsumenter och producenter. Dagen firas som Naturens dag och målet med att öppna dörrarna på ekogårdar runtom i landet är att presentera ekologisk produktion för både konsumenter och producenter.

Bönderna berättar också om den ekologiska produktionen och vad den betyder med tanke på jordbruksnaturens biologiska mångfald. Gårdarna ordnar program för besökarna enligt sina egna möjligheter. Flera gårdar har också pop up-kaféer och säljer produkter från den egna gården eller de närliggande gårdarna.

I Österbotten är det Skogsjö Gris i Munsala som bjuder in till grisgården.

Skillnaden mellan ekologisk produktion och sedvanlig jordbruksproduktion är att ekoproducenter inte använder konstgjorda bekämpningsmedel eller gödselmedel. Ekodjur har rymligare utrymmen än vanliga djur och äter ekologiskt foder. Alla ekodjur, nöt, svin, får och höns, släpps ut på sommaren. På alla ekogårdar görs ett kontrollbesök åtminstone en gång om året.

Lördagens evenemang samordnas av Jord- och skogsbruksministeriet, Pro Luomu, Luomuliitto, MTK och SLC.

Mer information om dagen finns på webbplatsen luomu.fi.