Vid Österbottens arbets- och näringsbyrå fanns det i slutet av förra månaden över 11 000 arbetslösa arbetssökanden, sammanlagt 11 308 personer. Det är 1542 färre än för ett år sedan, uppger Närings, trafik och -miljöcentralen i Österbotten.

Jämfört med siffrorna från juni ökade antalet arbetslösa arbetssökande med 674 personer. Däremot har Österbotten fortfarande den näst lägsta andelen arbetslösa arbetssökande av arbetskraften, 9,6 procent. Motsvarande siffra i Södra Österbotten är 9,3 procent och i hela landet 12,5 procent.

Antalet arbetslösa arbetssökande minskade i alla kommuner inom Österbotten NTM-område. Antalet arbetslösa minskade kvantitativt sett mest i Vasa, Karleby och Jakobstad.

Andelen arbetslösa arbetssökande av arbetskraften var störst i Lestijärvi, 12,9 procent, i Vasa, 12 procent och i Jakobstad, 11,3 procent. Andelen arbetslösa arbetssökande av arbetskraften var lägst i Larsmo, 4,2 procent.

Allt fler lediga jobb i regionen

Jämfört med ett år sedan har situationen förbättras för unga arbetslösa och långtidsarbetslösa. Men antalet personer som varit arbetslösa i över två år fortsätter att öka.

Det finns allt fler ledig jobb på arbetsmarknaden i Österbotten. I juli anmäldes 864 nya lediga jobb till Österbottens arbets- och näringsbyrå. Det är 77 fler än vid motsvarande tidpunkt i fjol.

Totalt fanns det 1934 lediga arbetsplatser i regionen i juli, det är 264 fler än i fjol.

Här hittar du arbetslöshetsstatistiken i din hemkommun!