Föreningen Hedvigs minne donerar konstnärshemmet Casa Haartman samt en omfattande konstsamling till stiftelsen. Donationen omfattar även betydande placeringsportfölj.

Det är den största donationen som Stiftelsen för Åbo Akademi mottagit på närmare tjugo år. Konstsamlingen består av cirka 600 verk av konstnären Axel Haartman, ritningar, skisser, textiler, böcker, möbler, föremål samt konstverk av andra konstnärer.

Axel och Hedvig Haartmans forna hem Casa Haartman i Nådendal har förvaltats av föreningen sedan Axel Haartmans död 1969. Konstnärshemmet är ritat av Erik Bryggman 1926 och representerar den klassicistiska stilen med influenser från Italien. Det är bevarat intakt med möbler, böcker samt konstverk av bland andra Victor Westerholm, Fanny Churberg, Hélène Schjerfbeck och Axel Haartman själv.

Verksamheten har hittills drivits med frivilliga krafter och hemmet har haft öppet för mindre grupper och evenemang. Föreningens styrelse hoppas nu att konstsamlingen och konstnärshemmet i fortsättningen når en bredare publik.