I onsdags blev hotellet i Kronoby känt i hela Finland. En halv miljon tevetittare såg programmet Hotellit kuntoon och på nätet har trafiken nu varit betydligt livligare än normalt. – Normalt brukar 20-40 personer per dag gå in på vår hemsida. I söndags var det över 700 och i torsdags 1 600, berättar hotellägarna Carol och Sirpa Dahlbacka. – Folk har också ringt från Tammerfors och Uleåborg och sagt att de kommer hit när de har vägarna förbi. Den bild som kablades ut från Kronoby var dock allt annat än smickrande. Maten var dålig, sängarna för mjuka och hotellets kontaktuppgifter bristfälliga. Själva programidén är att det ska se så illa ut som möjligt i början, men så ställer programledaren, Jyrki Sukula, allt tillrätta med till synes små knep. Jyrki Sukula är trevlig som privatperson, intygar Carol Dahlbacka. Men allt är teater och när teveteamet hade provocerat både personal och ägare i två dagar var Dahlbacka beredd att kasta ut hela gänget. Droppen var en restauranggäst som inte fick sin mat serverad i rimlig tid eftersom teveteamet störde kökspersonalen. – Fem gubbar stod som en mur i köket och distraherade personalen. Allt gick ut på att provocera. Det var rena "Hotell Hell". Botnia Hotel & Restaurant serverar à la carte-meny enbart på fredagar och lördagar. När Jyrki Sukula beställde in fem rätter på en gång på måndagen blev det kaos i köket som saknade färska råvaror och inte hade kapacitet att laga alla rätter på en gång. Sirpa förbjöds att gå in i köket. En annan dag kritiserade Jyrki Sukula lunchmaten, fylld kycklingfilé. – När kamerorna stängts av åt han upp maten med god aptit, säger Sirpa Dahlbacka. Hon medger att vissa av Sukulas tips för köket säkert är bra. Men en del av de förändringar som han föreslog har man fått ändra tillbaka till ursprungskonceptet. I Kronoby vill kunderna ha sås till sin schnitzel och den ska vara av gris, inte nöt. Av sina gäster har paret Dahlbacka fått positiv feedback. Men också frågor om hur de stod ut under de fyra dagarna. – Man ska vara stresstålig och ha skinn på näsan för att vara med i programmet. De utvidgningsplaner som nämns i programmet är redan verkställda. Själva hotellbyggnaden har nio rum och en lägenhet och ytterligare fem nya rum finns i före detta Jettabaren som totalrenoverats.