Julsångerna som strömmar ur högtalarna överröstar surret från köksfläkten. Carola Mickelsson ställer fram rökt rensteksmousse och fyllda gösrullar. – Årets grej verkar vara att gästerna vill ha litet dyrare och lyxigare rätter. Det räcker inte med traditionell julmat, säger Mickelsson. Ljusen i kandelabrarna är tända och lådvinerna öppnade. Med mind­re än trettio minuter kvar till middagen återstår ännu att plocka fram åtskilliga rätter. – Det är bråda tider, men så ska det vara under julfestsäsongen. Det är bara att köra på, säger Mickelsson.
I jultider får hela familjen hjälpa till, Carola Mickelsson i mitten visar upp fyllda gösrullar

I jultider får hela familjen hjälpa till, Carola Mickelsson i mitten visar upp fyllda gösrullar

Stekoset tränger ut i salen och det upphällda skumvinet bubblar i glasen när de sextio gästerna anländer till Tullpackhuset. Den här kvällen har Carolas deli också levererat mat till drygt hundra gäster på två andra ställen. Mickelsson märker inte av att det är ekonomiskt sämre tider. Flera av de femton krögare som ÖT talat med känner av att företagen skär ned på julfesterna. För tredje året i rad ser Matilda Harald hur julfirandet krymper. Tidigare kokade hennes cateringföretag flera tusen liter risgrynsgröt som Karlebyföretag bjöd sina kunder på. Nu minskar grötbeställningarna märkbart. Också julfesterna bantas ned. Matildas gäster nöjer sig med julskinka, lådor och sallad – ingen sill, gravad lax eller efterrätt. – Förr var det orkester och jultomte, gästerna dansade och sjöng. Nu är det på sin höjd julmusik på stereon medan gästerna äter. Sedan är det tack och hej, säger Harald. Också i Jakobstad märker cateringföretagen att det är ekonomiskt kärvare tider. På Endivo har Jonas Mård tagit emot färre bokningar i år än i fjol. På Smak och form ser Lasse Forsman att företagen begär offerter på ett annorlunda sätt än förut.
Lax och rom mousse läggs upp i långa rader.

Lax och rom mousse läggs upp i långa rader.

– En del företag pressar priserna genom att bara vilja ha maten levererad och inte serverad, andra övergår till att bjuda anställda utan avecer, säger Forsman. Tidigare år har han lagat mat till julfester med fler än 250 gäster. Inför den här julen levererar Forsman inte mat till någon fest i den storleksklassen. Däremot är efterfrågan stor på de fyrtio platserna i hans restaurang Gourmetgaraget. Medan Stadshotellet i Jakobstad och Seurahuone i Karleby kämpar med ett dalande intresse för helkvällar med dignande julbord och påföljande nattklubbsbesök har de mind­re restaurangerna nästintill fullsatt. I år har Karlebyrestaurangen Vanhan kaupungin ravintola slopat all form av program. – Gästerna värdesätter maten. Mer behövs inte, säger Henna Somero på Vanhan kaupungin ravintola. Också i Nykarleby märker Sanna Liljeström-Holm på Casa Catering att tyngdpunkten flyttats från festen till måltiden. – Det viktiga är att samlas och äta gott, säger Liljeström-Holm. Villa Elba har fler gäster inbokade i år än under de senaste två åren. Det som ökar är julluncherna. – Allt fler företag gör hellre ett avbrott i arbetsdagen och bjuder anställda på lunch i stället för att festa hela kvällen. Om företaget har haft permitteringar passar det bättre med en lunch, säger Barbro Forssell. Samtidigt rasar bokningar in till helkvällar med middag och show. I Snellmanssalen är det Beatleslåtar och på restaurang Kaarle är det Las Vegas-tema. Priset är 65 euro per person och intresset är stort. I Snellmanssalen bjuds gästerna på majskyckling i apelsinsås och lingonpannacotta. Också Carola Mickelsson använder julens ingredienser på ett annorlunda sätt – i form av rödbetstsatsiki och limegravad lax. Nykarlebyborna är inne på en annan linje. Efter att julbordet varit bortglömt de senaste åren vill de igen ha traditionell julmat. – Jag tror det är alla matlagningsprogram på tv som gör att medvetenheten bland österbottningarna har ökat. Nu vill de ha mat lagad från grunden, säger Liljeström-Holm. Carola Mickelsson säger att folk i år vill ha lyxiga råvaror på julbordet.