De två barnen som hittades döda i Kuopio i går var 2,5 år och 1,5 månader gamla. Barnens mamma har gripits misstänkt för brott mot liv. Hon är inte känd av polisen sedan tidigare. Det var mamman själv som larmade nödcentralen vid sextiden på lördag kväll om att hon tagit livet av två barn i sitt hem. Polisen träffade mamman utanför höghuset där familjen bodde. I lägenheten hittade polisen två barn i åldern 2,5 år och 1,5 månader. Trots flera räddningsförsök kunde ingenting göras för att rädda barnen. Mamman som är misstänkt för att ha dödat sina barn är anhållen. Hon hålls hela tiden under uppsikt. Alkohol bidrog inte i det skedda. Enligt polisens uppgifter fanns ingen annan på plats när barnen dödades. I detta skede har ingen förhörts men polisen har talat med några personer. På basis av förundersökningarna har polisen en preliminär uppfattning om händelseförloppet. Brottsrubriceringarna fastställs senare. Eftersom förundersökningen pågår informerar polisen inte mer i detta skede. Polisen informerar nästa gång på måndag.

Domkyrkan mindes de döda barnen

Den chockerande nyheten fick många Kuopiobor att söka sig till stadens domkyrka på söndagen för att söka tröst. De som ville fick diskutera hur de kände och på kvällen hölls en andaktsstund. Finlands Röda Kors höll också sitt kontor i staden öppet. Det besöktes av några personer och flera ringde. Kyrkans morgonmässa lockade fler personer än normalt, och under dagens lopp var det också en del som passade på att besöka kyrkan. Andaktsstunden på kvällen samlade några tiotal. – Vi är rådlösa och utan ord. Det finns inga direkta ord för upprörande situationer som den här, men det går att hitta tröstande budskap från olika håll, sade domkyrkans kaplan Lauri Kastarinen. Det viktigaste är att hålla uppe tron på livet då det kommer dåliga nyheter, sade han. Då tragedierna avlöser varandra kan det bli för betungande. – Ibland skulle det vara bättre att låta bli att läsa sorgliga nyheter, sade Kastarinen.

Polisen har hört de döda barnens mamma

Polisen har kunnat höra mamman som misstänks ha dödat sina två barn i Kuopio, uppger kriminalkommissarie Juha Korhonen. Polisen har också nått barnens pappa samt övriga anhöriga. Enligt Korhonen tyder de uppgifter man har på att barnen dödades i går. Kuopios tillförordnade socialdirektör Arja Kekoni har avslöjat att familjen varit klienter inom barnskyddet. Så sent som inne i veckan hade man gjort hembesök hos familjen. Kekoni berättar att en utredning inleds på måndag. - Det finns inga misstankar om att någonting gjorts fel. Vi har gjort allt vi kunnat för familjen. Kunde det inträffade ha undvikits ifall barnskyddet ingripit? - Det kan jag inte bedöma. Om det ges tjänster inom öppna vården så har stöd getts. Det går inte att förhindra att sådana här tragiska händelser sker fastän stöd getts, säger Kekoni, som intygar att personalen är kunnig. Polisen tar inte ställning till om avslöjandet kan försvåra förundersökningen. De två barnen, som inte hade nått skolåldern, hittades döda i sitt hem i Kuopio. Polisen kallades till bostaden tidigt på lördagskvällen.