Att göra sin egen glögg inför julen behöver inte vara något svårt och tidskrävande projekt. På Ett rum och kök i Vasa komponerar man ­varje år ihop sin egen specialglögg.

– I slutet på oktober brukar vi gör­a en första provsats. Det blir alltid några sådana innan vi är riktigt nöjda. I år fick vi till exempel hålla kryddningen ganska lätt så att int­e smultron­smaken ska försvinna, ­säger Fredrik Ohls och Staffan Rönn.

Inför den här julen är det alltså kombinationen smultron och citron­gräs tillsammans med ett torrt rosé­vin som gäller. I fjol var det hallon och rabarber och för två år sedan svarta vinbär och apelsin.

– Vi försöker att inte vara så traditionella utan satsar ofta på lite annor­lunda kombinationer, säger Staffan Rönn.

– Men jag har också hittat ett ­gammalt traditionellt glöggrecept som är baserat på svagdricka. I det ska man låta glöggen jäsa i två–tre veckor – om vi hinner ska vi testa det också.

Ett bra tips för den som ska göra sin egen glögg är att först utgå från när den ska serveras.

– Vill man dricka glöggen före en middag kan man försöka håll­a den lite lättare och fräschare med till e­xempel vitt- eller rosévin och en mildare kryddning. Är det en dessert­glögg man är ute efter kan man satsa på mera socker och kryddor och ett lite mustigare rödvin elle­r portvin. Eller en starkvinsglögg.

Kryddblandningen, som består av bland annat blodgrape, citron, lite citron­gräs, stärnanis, vaniljstång och nejlika, hålls ganska lätt så att inte smultronsmaken i glöggen ska försvinna.

Många har sina egna recept som de följer från år till år. Men gör man inte glöggen för något speciellt ända­mål kan man bra ta ut svängarna och t­esta nya kombinationer, t­ycker Fredrik Ohls och Staffan Rönn.

– Då kan man go lite wild and ­crazy, varför inte testa en glögg med ­chili i? Eller en mojitoglögg med rom, lime och rörsocker? Gillar man till exempel äppelpaj kan man använda äpplen, kanel, kardemumma och calvados. Det finns inga gränser, säger Staffan Rönn.

– I fjol gjorde vi också en glögg på sake och yozu åt en grupp som beställt ett mer japansktinspirerat julbord, säger Fredrik Ohls.

Det gäller bara att våga prova sig fram. Man kan börja med en mindre sats som test.

– Krydda försiktigt i början och skapa dig en egen uppfattning om vad du gillar och inte gillar, det är l­ättare att lägga till än att ta bort. Har man tid kan man låta glöggen stå över natten, då behövs det inte lik­a m­ycket kryddor som om man ska ser servera den samma dag.

– Det bästa med att göra sin egen glögg är ju att man får välja de julkryddor man själv gillar och så vet man vad man har i sin glögg och att den är fri från konserveringsmedel och tillsatsämnen. Plus att man får användning för alla bär man har i frysen.

Vad måste finnas i en glögg?

– För oss är glöggen en varm dryck med de kryddor som hör julen till. I alla de som vi gjort här på Ett rum och kök har vi till exempel använt vanil­j och stjärnanis, det är väldigt juligt. Och ingefära som är både gott och hälsosamt. Och så de klassiska pomerans, kardemumma och kanel.

– Vi gillar också att ha citrusfrukter i glöggen. De ger bra syra och balanserar upp det söta.

Vad passar som tilltugg?

– Pepparkakor förstås och varför inte några ostar? Och mandlar och olika sorts nötter och torkade bär och frukter, till exempel torkade havtorn, tranbär och gojibär, säger Fredrik Ohls.

– Glögg är lite som tapas, man lägger fram lite av varje – allt behöver inte ens passa ihop med själva glöggen – och så blir det en social sam­varo kring glöggen, säger Staffan Rönn.