Julklappsbekymmer? Eller har den stulna granen redan börjat barra? Eller handlade det bara om dålig uppladdning? Det var kanske ändå där som skon klämde. Blårävarna var nämligen inte alls med på noterna när SB Vaasa gästade i Stjärnhallen i lördags. Samtliga perioder kom med ett dåligt omen – hemmalaget förlorade alla nedsläpp. Blue Fox underpresterade rejält i period 1 och 2. I den tredje var det annat ljud i skällan, men då hade tåget dessvärre redan gått. Vasalaget pressade och forecheckade bra och Blue Fox hade stora problem att hålla bollen under kontroll – det gällde inte minst duktiga spelare som Tero Saaristo och Johnny Ojala. Hemmaspelarna klarade inte heller av att täcka ytorna. SB Vaasas första mål kom efter verkligt distansskott, det fjärde likaså. Och 0–2 var resultatet av en katastrofal markeringsmiss av andra femman. Den sjunde fullträffen, som innebar 2–7 efter drygt 35 minuter, var ett självmål där bollen gick i nät via Ville Rynnäs klubba. – Vi spelade superbra i den första och andra perioden. Jag tycker inte att vi var dåliga i den sista perioden heller, men då studsade bollen verkligen Blue Fox väg, säger Janne Karvonen. Den före detta blåräven kom till derbyt med en över två månader lång måltorka i bagaget. Men visst nätade han mot sina före detta lagkamrater. – Det var väl det som jag hade lovat göra, säger Karvonen och flinar. Målet, som innebar 1–6 efter 33 minuter, var dessutom snyggt. Det kom på en kontring där Pekka Kontturi serverade en snygg krossboll till höger. Karvonen gled in framför buren, tvingade Roope Mutka till en förflyttning och lyfte upp bollen mot krysset. – Det var en så fin passning att jag till och med fick ett par sekunder på mig att tänka var jag skulle sätta bollen. Karvonen lovordar SB Vaasas laginsats. – Alla kämpade och gav hundra procent i dag. Inställningen var en helt annan än i tidigare matcher. Markus Åbb möblerade om en hel del inför den sista perioden, Robin Holländer och Ronnie Ludén fick utgå till förmån förmån för Joni Lehtinen och Jonathan Sjöblom. Efter det fanns det bara ett lag på planen och blårävarna ska ha en eloge för att de slet som hundar fastän det var fem mål upp. Henry Backman reducerade till 3–7 efter fint förarbete av Mikael Nyvall. Nästan halvvägs in i perioden gjorde Sami Saari 4–7 när Backman skymde sikten för välspelande Pasi Järvinen. Tempot var högt uppskruvat och Blue Fox press var så pass intensiv att det knappt märktes att Nyvall tvingades avtjäna en tvåa. Saaristos reducering till 5–7 kom just när Blue Fox blev fulltaligt och det tände hoppet hos den talrika publiken som hann bli desillusionerad under de fyrtio inledande minuterna. Men trots att hemmalaget spelade med sex utespelare under de avslutande minuterna lyckades Vaasa täppa till och vann till slut också välförtjänt. Anton Kallvik fick spelarpriset. Backen Sami Saari var tung framåt med 2+1 poäng. Unge Alexander Nyman spelade med stort självtroende och tog också för sig både i det defensiva och offensiva spelet. Mikael Nyvall får pris som arbetets hjälte för sitt slit. Joona Kukko fick spelarpriset i SB Vaasa, men målvakten Pasi Järvinen – som var tätare än Roope Mutka – var strået vassare. I: 9.45, 0–1 Joona Kukko (Juuso Pietilä), 11.32, 0–2 Valtteri Nurmi (K-A Viinamäki), 14.58, 0–3 K-A Viinamäki (Nurmi), 19.17, 1–3 Sami Saari (Mikael Nyvall). II: 24.57, 1–4 Juuso Pietilä (Kukko), 31.03, 1–5 K-A Viinamäki (Petteri Mäki-Jokela), 33.06, 1–6 Janne Karvonen (Pekka Kontturi), 34.48, 2–6 Tero Saaristo (Jukka Keskisipilä), 35.24, 2–7 självmäl. III: 43.45, 3–7 Henry Backman (Nyvall), 49.21, 4–7 Sami Saari (Jakob Klingenberg), 56.07, 5–7 Saaristo (Saari). Utvisningar: Blue Fox 2x2 minuter, SB Vaasa 1x2 minuter. Räddningar. Roope Mutka 21, Järvinen 23. Publik: 408 personer. Videoklipp från matchen: