Efter kommunalvalet gjordes ett avtal om att dela på ordförandeposterna i styrelse och fullmäktige. Allt pekar mot att avtalet håller och att Elli Flén i dag tar över ordförandeklubban i fullmäktige av Bo Kronqvist och Maria Palm byter plats med Jan-Erik Högdahl i stadsstyrelsen. Själva ser SFP:arna Flén och Palm ingen större dramatik eller förändring i att de högsta posterna besätts med kvinnor. Båda är också övertygade om att män och kvinnor har samma möjligheter i Nykarlebypolitiken. – En större förändring än könet är att två yrkesarbetande personer, mitt i familjelivet, leder både styrelse och fullmäktige, säger Elli Flén. Under en lång räcka av år har den högsta politiska ledningen skötts av pensionärer. – Min ambitionsnivå som sattes för två år sedan var att jag ska åta mig uppdraget som en karl, säger Maria Palm. Palm bestämde då att hon inte måste vara den mest pålästa eller insatta i alla ärenden utan i stället lita på den samlade kunskapen som redan finns. – Det är viktigt att man vet något om allt, men ännu viktigare är att lyssna och ta in andras kunskap och att alla i slutändan känner att man fattar beslut på goda grunder, säger Flén. Elli Flén sitter sin första och Maria Palm sin andra period i fullmäktige. Deras bekantskap är inte äldre än två år. – Maria är kunnig. Speciellt duktig är hon på siffror och ekonomi. Som nyinvald var det henne jag alltid frågade om ekonomin, säger Elli Flén om Maria Palm. Flén, en orädd sprakfåle som ibland trycker på gasen innan hon tänkt klart, avundas Maria Palms lugn och sans. Maria Palm uppskattar i sin tur Elli Fléns raka kommunikation, att hon aldrig håller inne med sin åsikt även om den ibland är diskutabel. – Elli är analytisk, hon kan ta in mängder av information, greppa den röda tråden och även kommunicera den så att alla förstår, ja en bra ledare som folk får förtroende för, beskriver Maria Palm sin parhäst.
Maria Palm och Elli Flén uppskattar varandras olikheter och ser fram emot att jobba tillsammans med varsin ordförandeklubba.

Maria Palm och Elli Flén uppskattar varandras olikheter och ser fram emot att jobba tillsammans med varsin ordförandeklubba.

Ingen av dem har något behov att "reda upp" eller att revoltera mot det tidigare styret. Tvärtom ser de upp till sina företrädare och det jobb de gjort. De känner sig också trygga i att Högdahl och Kronqvist fortsätter på posterna som viceordförande. – Det är bra bäddat, eller heimani i skick, säger Elli Flén. Det självständiga hemmanet kommer båda att förvalta så bra det går även om det kommer att kosta dem många obekväma beslut. – Det är ett tufft ansvar att hushålla med de pengar som Nykarlebyborna knegat ihop och det kommer att bjuda oss på tuffa utmaningar även om vi båda är snåla och vänder på varje euro, säger Flén. Att Nykarleby slagit larm och ifrågasatt både vård- och musiksamarbetet med grannarna handlar enligt Flén och Palm om att ha stenkoll på ekonomin och på den service som ska finnas och hur den kan göras mera effektiv. – Vi ska se till att stadsborna mår så bra som möjligt med de pengar som finns och att pengarna fördelas så rättvist som möjligt, säger Palm. Pengarna kommer inte att räcka till allt, inte ens till all den service som finns i dag. De största konkreta utmaningarna som väntar i staden är att hitta vettiga lösningar för alla fastigheter. Besluten att sanera och renovera bädden och att bygga en ny skola i centrum är redan tagna. – Men vi vet fortfarande inte vad det kommer att kosta, säger Maria Palm. Lika litet finns det något svar på vad staden ska göra av den fuktskadade gamla skolfastigheten vid torget.