Pollen från al och hassel sprids med vindarna och besvärar redan pollenallergiker. Mervi Junkala känner av symtomen. – Ögonen rinner och näsan är täppt. Dessutom blir jag trött. Det är samma sak varje vår, säger Junkala. Den tidiga starten gör att pollensäsongen blir lång i vår. Enligt prognosen blir halterna av pollen däremot inte lika höga som i fjol, eftersom träden inte blommar lika kraftigt två år i rad. På Karlebyapoteket rekommenderar provisor Paula Henriksén att man börjar ta allergitabletter två veckor före pollen vållar besvär. – Medicinen har större verkan om den tas före kroppen utsätts för en häftig reaktion. Då är det också enklare att bromsa de allergiska reaktionerna, säger Henriksén. Med hjälp av en näskanna kan pollen sköljas bort från slemhinnorna. Andra knep är att vara noggrann med att tvätta händerna och ansiktet efter att man har varit ute och att duscha innan man lägger sig. För varje vår ökar försäljningen av allergimediciner. Men så lider också var femte finländare av pollenallergi. Theresa Hagnäs är en av de som tidigare såg framemot våren med stor bävan. – När det ljusnar ute och fåglarna kvittrar borde man vara glad och njuta. Men varje år kände jag bara att nu börjar eländet igen. Ögonen svällde igen och näsan rann. Hon nös dagarna i ända och hade svårt att andas. Dessutom gjorde medicinerna henne trött och hängig. Ännu svårare var situationen för äldsta dottern Matilda, som snart fyller 19 år. Som mest tog Matilda nio olika mediciner. Piller, ögondroppar, salva och astmainhalator användes från april till midsommar medan al, asp, vide och björk blommade. I juli slog allergin sedan till mot timotej.
Vide står redan i blom. Allergiker reagerar dessutom på pollen från de baltiska länderna. Eftersom pollen är luftburet färdas det långa sträckor. 

Vide står redan i blom. Allergiker reagerar dessutom på pollen från de baltiska länderna. Eftersom pollen är luftburet färdas det långa sträckor. 

Oron för hur dottern skulle orka med skolarbetet om vårarna gjorde att Theresa Hagnäs började läsa på om för- och nackdelarna med hyposensibilisering. För att bli kvitt allergin injiceras doser av det ämne som orsakar allergin. I början är doserna låga och ges ofta. Småningom blir doserna större och sprutorna färre. – Beslutet kändes självklart, eftersom jag tyckte att fördelarna övervann riskerna. Men behandlingen är kämpig för en som är ung, säger Theresa Hagnäs. Behandlingen inleddes när Matilda var tretton år. Hösten därpå inledde också Theresa Hagnäs den tre år långa behandlingen. Både mor och dotter är nöjda över att de genomgått hyposensibiliseringen. Besvären har minskat avsevärt tack vare att de nu tål pollen på ett helt annat sätt än tidigare. Nu räcker en ögonpipett och några enstaka histamintabletter. – Jag hoppas behandlingen är till nytta resten av livet, säger Theresa Hagnäs.