Tanken med mattorget är att grupper och familjer ska kunna äta på samma ställe. En kan beställa pizza, en annan äta grillmat medan en tredje kanske bara vill ha en smörgås eller en smoothie. Mattorget har närmare 100 sittplatser och sommartid även uteservering. Varje restaurang har egen ventilation för att matoset inte ska spridas till klädaffärerna eller banken. Huvudarkitekt för gallerian är Kalle Viljanen på arkitektbyrå Aitoaho & Viljanen medan mattorget planerats av Annemo Kaitfors på Arkitektbyrå Rajaniemi. Oscar Gillkvist står för inredningsplaneringen medan Kim Sundqvist planerat Mr Banks inredning. – Vi hoppas förstås att Jakobstadsborna ska börja trivas här, säger Johan Lindberg, vd för Messina som äger Korv-Görans och pizzerian. Lindberg och de övriga centrumföretagarna verkar ha hittat ett bra samarbetskoncept. Även fastighetsägare Heikki Seppälä är nöjd. – Allt har gått väldigt smidigt. Det har förstås varit en hel del oljud för dem som jobbar i närheten, men nu börjar det mesta vara klart. Korv-Görans med cirka 14 anställda har förnyat så gott som all utrustning. De rostfria ytorna blänker. Hanna Eriksson som basar över grillen intygar att man ska kunna servera de första portionerna vid lunchtid på onsdag. Kim Sundqvist, som tidigare jobbat på Korv-Görans, driver nya pizzerian Mr Bank som ligger längst in i mattorget. Pizzerian har åtta anställda. Här bjuds det på traditionella pizzor, men även lite speciellare sorter så som pizza med gräddig sås, kallrökt lax och kräftstjärtar. – Vi erbjuder allt från hämtpizza och lunchbuffet till en finare middag med ett glas vin. Subway fortsätter med samma koncept som tidigare, men strax intill öppnar Helen Toivanen också smoothiebaren Slurps. I luckan serveras hälsosamma smoothie-drycker och frusen yoghurt men även mjukglass och milkshake. Subway och Slurps har sammanlagt tio anställda. Noolans nya affär i hörnet av Storgatan och gågatan är som ett enda stort skyltfönster. Nu ligger också affär, lager och kontor i samma plan. – Det är på sätt och vis lite synd att flytta från den tidigare lokalen eftersom den var väldigt speciell i flera plan. Men den nya lokalen är mer praktiskt och läget är ypperligt, säger Marja Rak. Klädaffären Code har nu över 500 kvadrat i två plan med hela fyra ingångar. Det nya är en ingång direkt från mattorget till klädaffären. – Vi har kunnat utöka sortimentet och fått större skyltfönster tack vare?renoveringen av huset, säger Emil Finne som tillsammans med Emilia Haga driver klädaffären. Med helt egen ingång en bit ifrån, men i samma galleria, ligger Maj’s glasscafé, f.d. Calles konditori. Maj Boström har fräschat upp lokalen under vintern och valt att satsa allt mer på olika glass- och kaffesorter. Totalt har caféet fyra anställda. I dag onsdag klockan 11 slår mattorget upp sina dörrar. Officiell öppning för hela gallerian blir det på lördag.