Sport vann med 2-1 (0-0, 2-0, 0-1) inför 3.246 på Kopparön. Införsnacket om matchen handlade om huruvida Sports back Joonas Valkonen och HIFK:s ytter Micke-Max Åsten skulle ryka ihop igen som de gjorde i träningsmatchen i Vasa i augusti. Valkonen passade också på att hälsa Åsten välkommen med en hård knuff efter att målvakten Hannu Toivonen nappat åt sig pucken. Men något desto större gruff sågs inte i första perioden. HIFK inledde matchen bäst och satte Toivonen i arbete direkt. Bland annat hade yttern Sami Blomqvist ett farlig inspel som studsade till vid målet, men Toivonen var vaken. Efter 6.41 kom matchens första utvisning när Charles Bertrand åkte ut för en tripping. Bertrand var inte nöjd med domslutet och plirade upp mot jumbotronen för att se en repris av situationen. Någon sådan blev det inte. Backen Lauri Taipalus var nära att spräcka Toivonens nolla när han sköt ett hårt, lågt skott. Men Toivonen fick ut dynan och parerade. Efter det spelade Sport riktigt bra i underläget och unge Robin Salo avstyrde det sista anfallet genom en stilig brytning nära blålinjen. Med elva minuter spelade stormade yttern Juuso Puustinen fram till vänster. Han avslutade högt, men Toivonen fick upp axeln. HIFK hade bra koll på att backen Oskari Manninen brukar sköta uppspelen när han är inne på isen och pressade honom hårt. Med 12.05 spelat fixade Betrand Sports första numerära överläge. Han spelade pucken förbi Miihkali Teppo och satte fart, och Teppo ställde sig i vägen. Ett medvetet val, Teppo protesterade inte det minsta mot domslutet. Petri Lammassaari fick ett bra skottläge i överläget, men HIFK:s unga målvakt Kevin Lankinen hade fri sikt och plockade enkelt. I sekvensen efter fälldes Jarkko Immonen med en solklar tripping, men domarna friade. HIFK var nära att kontra in ett mål när Åsten kom loss och serverade centern Robert Leino i mitten, men Leino fick inte fart på pucken och Toivonen täckte undan. Nästa farliga chans dröjde till slutet av perioden. HIFK:s franska back Yohann Auvitu avlossade och skottet tog studs på ett backben framför målet, men pucken smet förbi målet. Kort därefter bjöd Valkonen på en läcker passning tvärs över mittzon till Jussi Pesonen. Yttern spelade vidare till Aleksi Rekonen som fick skottläge i slottet, men Lankinen parerade. HIFK-centern Thomas Nykopp fick sista ordet i första perioden när han fick bladet på pucken framför målet. Men pucken smet förbi. Andra perioden karaktäriserades av tre saker: 1. HIFK:s tunga anfallsspel och tryck som etablerades genom två numerära överlägen. 2. Hannu Toivonens fenomenala spel i målet. 3. Charles Bertrand. Gästerna ägde spelet helt och hållet i tretton minuter. Sedan slog den flygande fransmannen till. Bertrand började med att tvinga in pucken i zon. Sedan grävde han loss den, satte fart mot målet, dribblade brallorna av svenska backen Daniel Grillfors och hängde in 1-0 med en vass backhand. En fenomenal individuell prestation och det läckraste målet som skådats på Kopparön den här säsongen. Och Bertrand var inte färdig där. Sport fick ett par ton ny energi efter att ha varit duktigt tillbakapressade. Pucken snurrade runt i HIFK:s zon i ett par minuter innan Immonen fick tag i den. Han gled fram till vänster och slog en klockren passning snett inåt bakåt. Där kastade sig Bertrand fram och stötte in 2-0. Sport fick maximal utdelning i en period där Toivonen noterade sjutton räddningar mot Kevin Lankinens fem. Oskari Manninen inledde tredje perioden med att åka ut för tripping. Leino provade avslut från nära håll och amerikanska center Corey Elkins styrde farligt på en fantastisk passning av backen Hannu Pikkarainen. Reduceringen kom innan Manninen hann tillbaka in i rinken. Yttern Juuso Puustinen petade pucken på mål och på något märkligt vis tappade Hannu Toivonen in den över mållinjen. HIFK greppade taktpinnen igen och öste på för fullt och Sport tydde sig till att slå ifrån sig. Sport fick fart på benen efter ett tag och fick till ett par hyfsade anfall. Bertrand bröt en passning på egna blå och försökte snurra upp Lauri Taipalus, men denne svarade genom att resolut vräka omkull Bertrand. Puustinen fick ett bra läge när pucken studsade åt honom och målet gapade tomt. Men pucken studsade vidare över klubbladet. Med knappa sju minuter kvar serverade Teemu Tallberg ett bra läge åt Teemu Henritius. Skottet var lurigt, men Lankinen var med på noterna. HIFK fick allt bättre grepp om spelet igen och Sport koncentrerade sig på att hålla tätt centralt i egen zon. När inte backarna fick undan pucken dök bland andra Bertrand upp och styrde undan och avsluten mot Toivonen blev få. Med 2.22 kvar att spela ställde Puustinen till det för det sina. Han slog till Erik Riska i ansiktet och belönades med två minuter för roughing. Yttern var inte nöjd och protesterade och det gav ytterligare tio minuter för osportsligt uppträdande och första tjing på varmvattnet i duschen. HIFK gav inte upp utan tryckte på, och en kvittering var mycket nära. Men tiden tog slut.