Sympatistrejkerna som hade planerats till skärtorsdagen blåses också av så fartygstrafiken kommer att löpa som vanligt under påsken. Riksförlikningsmannen Minna Helle berättade på Twitter strax efter klockan fem på eftermiddagen att sämja nåtts. Tvisten mellan arbetstagar- och arbetsgivarsidan gällde vilka alla som ska vara bundna av kollektivavtalet. Sympatistrejkerna, som hade planerats till skärtorsdagen, blåses också av så fartygstrafiken kommer att löpa som vanligt under påsken. Riksförlikningsmannen Minna Helle berättade på Twitter strax efter klockan fem på eftermiddagen att sämja nåtts. Tvisten mellan Finlands Sjömansunion, Maskinbefälsförbundet och arbetsgivarförbundet Suomen erikoisaluksien työantajaliitto gällde vilka alla som ska vara bundna av kollektivavtalet. Sjömansunionens ordförande Simo Zitting är nöjd över avtalet eftersom den ger arbetstagarsidan det den var ute efter. Arbetsgivarsidan ser fram emot att återvända till vardagen. – Avtalet är gjort och nu är det slut med bråket. Det är hög tid att återvända till den normala vardagen. Vi har framför oss krävande uppdrag både hemma och utomlands. Arbetsgivaren har genom hela processen sagt att Arctia i fortsättningen tänker sysselsätta fler finländska sjömän. Nyheter om det här väntas inom de närmaste veckorna, säger Tero Vauraste, vd för Arctia Shipping som driver isbrytarna, i ett pressmeddelande. Det nya avtalet gäller i 1+1 år. I den finns en ökad ersättning för oljebekämpningsjour och arbetsgivaren ersätter också resekostnader för extra arbetspass.

2.000 passagerare kan pusta ut

Om sympatistrejken skulle ha blivit av skulle cirka 2.000 av Wasalines passagerare ha drabbats. Så många hade bokat resor med färjan till påskhelgen. I och med att strejkhotet nu är avvärjt kommer färjan att trafikera normalt uppger Wasaline på sin webbplats.

Stubb önskar måtta med stödstrejker

Sympatistrejkerna som planerades för att stöda isbrytarstrejken var mycket grova i relation till den egentliga tvisten. Det anser statsminister Alexander Stubb (Saml). Stubb tycker det finns anledning att diskutera skälighetsprincipen för stödstrejker när arbetsmarknadsorganisationerna nästa gång ska diskutera en reform av förhandlingssystemet. Ministern med ansvar för statens ägarstyrning Sirpa Paatero (SDP) tackar alla parter i tvisten för att de tog sitt ansvar och en utvidgad strejk undveks. Ministern tackade också riksförlikningsmannen Minna Helle. Paatero säger att samförståndet om kollektivavtalet är en bra nyhet för Arctia Shipping, dess personal och alla dem som undvek besvär då strejken inte utvidgades.