"Då Valio stänger ysteriet i Kaitsor måste vi ta avsked av den delikata Mustapekka-osten. Nu agerar vi, alla Mustapekka-fans", står det i gruppen Pelastetaan Mustapekkas beskrivning på Facebook. Och Valios marknadsföringschef har svarat. Tyvärr ser det i nuläget mörkt ut. Mustapekka-ostens försäljningssiffror har gått ner och att flytta tillverkningen till ett annat ysteri är inte ett alternativ. Det ligger ett för fint hantverk bakom ostens framställning. – Däremot är det roligt att se att osten har så många trogna vänner, skriver Kimmo Luoma, marknadsföringschef på Valio, i sitt svar till Facebookgruppen. Mustapekka tillverkas av en kvarg gjord på syrad grädde. Smeten hälls sedan i specialsydda ostpåsar, tillverkade lokalt, där osten får rinna av i lugn och ro. Den här processen går inte att göra på annat håll, enligt Luoma. – Vi kommer däremot att spara både det hemilga receptet och Jenny- syrakulturen och söka en lösning på hur vi kunde få osten tillbaka på butikshyllorna. Mustapekka är en ost med långa anor. Den började ursprungligen tillverkas 1969 av mejeriet Enigheten i Vasa. Senare togs tillverkningen över av Milka. Sedan 2005 har man ystat Mustapekka på fabriken i Kaitsor. Mejeriet stängs den 30 april.