Andreas Dikert är restaurangansvarig på Café Rosenlund i sommar. Han började jobba för ett par veckor sedan och är i full gång med att skicka ut offerter och planera kaféets menyer.

– Jag gör inga fasta menyer för beställningarna utan vill diskutera med dem som ska ha sin fest eller sitt möte hos oss. Men vi kommer att ha mat enligt säsongerna och sträva till att använda närproducerade råvaror.

Han har varit i kontakt med köttproducenter, odlare och fiskare. Det finns massor av leverantörer i närregionen så det blir inte svårt att hitta bra råvaror, säger han.

Andreas Dikert är uppvuxen i Sibbo, har kockutbildning från Helsingfors och en gedigen arbetserfarenhet från många restauranger.
– Senast jobbade jag på Gustav Vasa i Vasa, säger han.
Han ser fram emot att kunna använda de råvaror som trädgården erbjuder, och kommer även att botanisera bland de vilda växterna och örterna i området.

– Trädgårdsmästaren och verksamhetsledaren här har gedigna kunskaper om allt som växer här så jag kommer att utnyttja deras kunskaper för att hitta spännande råvaror. Det är ju intressant för matgästerna att de kan gå ut i trädgården och se var det som de ätit växer. Det ger matupplevelsen en extra dimension.

Från och med mitten av maj då kaféet öppnas ska det serveras lunch, sallader, soppor och olika slags smörgåsar. Kaffe och hembakta kakor ingår naturligtvis i sortimentet.
– Vi har också tänkt testa med våfflor i sommar, både söta och salta. Och så ska vi göra egen glass med olika smaker. Det finns ju rabarber och bär i trädgården, och massor av örter vi kan använda.

Andreas Dikert säger att försommaren är en ypperlig tid att börja på Café Rosenlund. Han ser fram emot att kunna servera nypotatis och sparris, nässlor till soppa och rabarber från trädgården.

– Bakning är kanske inte min specialitet säger han lite anspråkslöst medan vi smakar på brownien som han bakat till en beställningslunch.
Kakan formligen smälter i munnen. Han brukar också svänga ihop en foccaccia till luncherna för att kunna bjuda på färskt bröd.
– På de ställen där jag jobbat har vi gjort det mesta själva, allt från bröd till desserter. Jag har erfarenhet av alla steg i matlagningen och det känns tryggt nu när jag är den som har huvudansvaret i köket.

Om ett par veckor får han hjälp av ytterligare en kock och en kafeanställd.
Han har svårt att nämna någon favoriträtt och säger att favoriterna varierar i takt med årstiderna. Just nu längtar han efter primörer av olika slag.

– Jag tycker att Aspegrens och prästgården är en fantastisk miljö att jobba i och nu väntar jag på att gårdsplanen ska ställas i ordning för sommaren. Vi kommer att ha öppet åtminstone en kväll i veckan, om det blir efterfrågan kanske det blir fler kvällar.

<p xmlns="http://www.infomaker.se/npdoc/2.1"