I år ställer hon och väninnan Maria Finnholm till majkalas på Torgare. När Bitti Björkfors var barn hörde det till att man tog med filten och en korg med mjöd, struvor och munkar och firade majkalas ute, gärna på en grönskande äng. Allt i utflyktskorgen var förstås hemlagat och Bitti har fortsatt traditionen. Numera är det ibland lite si och så med mjödtillverkningen hemma, men utan munkar blir det ingen första maj. – Visst tycker jag om mjöd och struvor, men munkarna kan jag absolut inte vara utan. Inget går upp mot varma, nykokta munkar. Eftersom vi gör mjöd på Torgare tycker jag det räcker om jag köper hem några flaskor av det. Men när barnen var små hade vi alltid mjöd hemma. Bitti Björkfors och Maria Finnholm ställer till med majkalas på Torgare i Kronoby. Mjödet står på jäsning och Bitti påminner om att man ska vara försiktig med jästmängden. Blir det för mycket jäst kan det lätt hända att flaskorna exploderar, speciellt om man dragit åt korken för hårt så att kolsyran inte kan pysa ut. Munkarna ska vara lagom stora och sockriga. Bitti och Maria tycker att det är lite för arbetsdrygt att göra struvor till så många som brukar komma till Torgare. – Men om man gör struvor hemma finns det ett bra tips. Ta bort botten och lock på en konservburk (modell ärtsoppa) lägg den i kastrullen med olja och spritsa smeten i den så får du jämnstora struvor som inte far i väg i hela kastrullen. Om man inte har en sprits går det bra att ha smeten i en urtvättad senaps- eller ketchupflaska. På Torgare gräddas det våfflor på första maj och besökarna kan köpa bröd som gräddats i den vedeldade stenugnen. – Brödreceptet är vår egen lilla hemlighet, det har vi inte delat med oss till någon, säger Bitti. Däremot får vi låna recept på mjöd, struvor och munkar. Mjödet är gjort på enbart farinsocker. Bitti tycker att smaken blir lite extra mustig av farinet. Torgare mjöd 4 liter vatten
500 g farinsocker
2 citroner
1 krm torrjäst
Blanda vatten och socker. Tvätta citronerna, som gärna får vara ekologiska. Skär loss det yttersta gula skalet som används. Skala sedan bort allt det vita och släng. Skiva citronerna och lägg dem i sockervattnet. Strö på jästen. Låt stå 1 dygn i hinken. Sila sedan och häll upp på flaskor. Tillsätt lite socker och några russin per flaska. Låt stå minst 4 dygn. Kyl och servera. Munkar 5 dl mjölk
50 g jäst
2 dl socker
2 tsk salt
1 tsk kardemumma
1,6 l vetemjöl
150 g smör
Gör degen som en vanlig jäsdeg, rulla små bollar som får jäsa, forma till munkar och koka i flottyr. Rulla de lite avsvalnade munkarna i rikligt med socker. Torgarevåfflor 7 dl vetemjöl
1,75 dl socker
6 dl mjölk
2 ägg
175 g smör
1,5 tsk bakpulver
1,5 tsk vaniljsocker
Blanda och låt stå en stund. Grädda. Struvor 10 stycken
1,5 dl mjölk
3 ägg
3 dl vetemjöl
2 msk socker
1 krm salt
Vispa mjölk och ägg. Blanda de torra ingredienserna och rör ihop. Låt stå och svälla en stund. Hetta upp kokosfett och spritsa ner smeten i fettet. Använd en konservburk som är öppen i båda ändarna som form om du vill ha jämna struvor.