"Det blir nej från oss på grund av skada. Pär Mårts är meddelad", skriver Daniel Sedin i ett sms till Aftonbladet. Vancouvertvillingarna Henrik och Daniel Sedin, VM-guldmakare i Globen 2013, väljer alltså att vila sina sargade kroppar istället för att åka till Prag. Samtidigt gallrar förbundskapten Pär Mårts i truppen, målfarlige Marcus Sörensen är en av sex spelare som försvinner. Efter de två segrarna i dubbellandskampen mot Ryssland bestämde sig Pär Mårts för att säga tack och hej till sex Tre Kronor-spelare. Målvakterna Joel Lassinantti och Fredrik Pettersson Wenztel, backen Niclas Andersén och anfallstrion André Petersson, Marcus Sörensen och Per Åslund kan alla glömma spel i VM som inleds den 1 maj. Djurgårdsforwarden Sörensen är alltså en av de som petas, trots att han blev matchhjälte med segermålet i såväl lördagens match mot Ryssland som förra helgens möte med Tjeckien. Men konkurrensen ser ut att bli tuff om platserna i den svenska VM-truppen. Inte minst eftersom det fortsätter att hända spännande saker på andra sidan Atlanten.

Sedinarna utslagna

Under natten till söndagen slogs både Nashville och Vancouver ut i Stanley Cup. Det betyder bland annat att klubblagssäsongen är slut för Filip Forsberg och backen Mattias Ekholm i Nashville. Sent på söndagskvällen åkte även St. Louis ut, vilket teoretiskt gör Alexander Steen, Patrik Berglund och Carl Gunnarsson tillgängliga. Det ser därmed ut att kunna bli betydligt fler än de 13 NHL- och KHL-spelare som redan är klara för den svenska VM-truppen. Men Mårts får nog räkna med att hålla sig kall i väntan på besked från de nyligen utslagna spelarna. – VM har man väl alltid tittat på sedan man växte upp, men just nu är det inget jag funderar över. Det känns bara tomt efter förlusten i kväll, säger Forsberg till Expressen.

Svensson kallas in

Samtidigt som sex spelare försvinner ansluter fem spelare till Tre Kronors trupp, bland andra Skellefteås målvakt Markus Svensson. Sverige inleder VM i Tjeckien med match mot värdnationen i Prag på fredag.