Nöje
22.5.2015
Odla ingredienserna till smoothien hemma
Bloggaren Paula Heinonen bjuder på några tips - och recept - till nybörjarodlaren.
Ta några krukor eller en balkonglåda, fyll på med bra jord och så några frön. Om ett par månader kan du skörda dina egna smoothieingredienser.
– Jag tycker tomater är så tråkiga. Man kan skörda dem först i slutet av sommaren och ibland måste man dessutom ta in dem för att få dem riktigt mogna, säger Paula Heinonen.
Heinonen föredrar lättskötta växter som går att skörda flera gånger om per sommar. Som sallad, spenat och mynta. Hon bloggar om en vegansk livsstil och driver upp grönsaker i sin trädgård. Alltid med få regler och en avslappnad inställning.
– Jag orkar inte krypa omkring och rensa ogräs. Växterna får sköta det själva. Jag sår tillräckligt tätt bara, säger hon.
Till den som är nybörjare har Heinonen några tips. Vilket väderstreck balkongen är i avgör vilka grönsaker som passar bäst. I sydläge fungerar chili och tomat riktigt bra, speciellt på en inglasad balkong. I halvskuggigt läge kan man odla sallad, spenat och rotsaker i säck.
– Varför inte odla ingredienser till frukostsmoothien. Grönkål, mynta och citronmeliss ger snabb skörd, säger hon.
För Heinonen är det enkla bäst. Därför vill hon heller inte använda gifter eller konstgödsel.
– Man kan gödsla med nässelvatten. Plocka nässlor och låt dem dra i vatten ett par dagar. Men övergödsla inte, det kan påverka smaken.
För Heinonen ska det vara kravlöst att odla. Man ska bara odla det man själv får en bra känsla av och tycker om.
– Egenodlat ger maten en ny mening. Det är inte bara något i en plastlåda som man hämtar från butiken. Att odla ger också kraft. Det är häftigt att få ihop en hel middag av sin egen skörd.
Hon vill också råda nybörjaren att testa och tillåta sig själv att göra misstag.
– Jag själv är ganska tankspridd och kan glömma små plantor ute i frost. Men det är bara att göra ett nytt försök, säger hon.