Regeringsbildarna Juha Sipilä (C), Alexander Stubb (Saml) och Timo Soini (Sannf) presenterade på tisdagen det nya regeringsprogrammet som ska koncentrera sig på att få ekonomin på fötter. - Situationen i Finland är allvarlig. Vi måste öka sysselsättningen. Vi har svåra tider framför oss, sade Sipilä. Enligt Sipilä kommer de smärtsamma ekonomiska besluten att drabba alla finländare. Han säger att han tror att de tre partierna har åstadkommit en plan som gör att Finland klarar sig. Regeringen hoppas fortfarande på ett samhällsfördrag med arbetsmarknadsorganisationerna. Som en morot fungerar en inkomstskattelättnad på ungefär en miljard euro.


Nedskärningarna är 4 miljarder euro fram till år 2019. Målet är att skuldsättningen minskar senast 2019. Alexander Stubb (Saml) som blir ny finansminister sade att man kommer att jobba i tre faser: - Först med att stabilisera vår ekonomi och få stopp på skuldsättningen. Andra fasen är att återuppbygga vårt land, där vi satsar på en tillväxt på 1,6 miljarder euro. Tredje fasen är att lyfta landet. - Vi vill ge gemene finländare framtidshopp och jobba för ett öppet och tolerant Finland.


Stubb betonade också att regeringen kommer att värna om tvåspråkigheten. På en direkt fråga om hur den nya regeringen tänker i fråga om nationalspråksstrategin svarade Stubb så här: - Det är ett strategiskt program vi har. Vi har inte skrivit in alla detaljer. Men vi har diskuterat saken och vi ändrar inte den tvåspråkighet som baserar sig på grundlagen - det blir inga förändringar på den fronten.


Regeringstrion vill satsa på en omfattande vårdreform. Utgångspunkten blir landskapsmodellen. Utgångspunkten är att 19 landskap tar över ansvaret för att organisera social- och hälsovården. Enligt Sipilä får dessa dock knappast någon beskattningsrätt. Sipilä sade att grundtesen i reformen är att sätta den offentliga hälso- och socialvården i skick.Tanken är att modellen ska minska regionalförvaltningens kostnader med över åtta procent, vilket Sipilä, Stubb och Soini redan beslutat om. Den så kallade landskapsmodellen fanns med i Centerns valprogram inför riksdagsvalet och har även tidigare presenterats av partiet.


Vårdreformen är en del av anpassningspaketet som innehåller strukturella reformer på fyra miljarder euro. En miljard ska komma från minskningar i kommunernas utgifter och tre från bland annat vårdreformen och utökad digitalisering. Utökad digitalisering berör bland annat skolorna. Samlingspartiets ordförande Alexander Stubb säger att målet är att det finländska klassrummet ska bli det modernaste i världen. Det är också meningen att införa en timme motion om dagen i skolorna.


Den nya regeringen kommer att ha fjorton ministrar. Juha Sipilä (C) blir som väntat statsminister om riksdagen godkänner honom på torsdagen. Totalt får Centern sex ministerportföljer, förutom statsministerposten får partiet också näringsministerposten, miljö- och trafikministerposten, familje- och bastrygghetsministerposten, jord- och skogsbruksministerposten samt kommun- och reformministerposten. Samlingspartiet tar finansministerportföljen genom ordförande Alexander Stubb. Totalt får partiet fyra ministerposter. Ny undervisnings- och kulturminister är Sanni Grahn-Laasonen. Petteri Orpo blir inrikesminister medan Lenita Toivakka blir utrikeshandels- och utvecklingsminister. Sannfinländarnas ordförande Timo Soini blir utrikes- och europaminister. Sannfinländarna får också försvarsministerportföljen, arbets- och justitieministerposten och första ministerportföljen inom social- och hälsovårdsministeriet. Webbklipp från statsrådets webbplats: Se hela presskonferensen med Juha Sipilä, Timo Soini och Alexander Stubb.