Ryssland skickade i torsdags ut en lista till EU-länderna över 89 europeiska politiker som förnekas tillträde till Ryssland. Från Finland finns europarlamentariker Heidi Hautala (Gröna) med på listan. Katainen sade i en intervju för Yle Ykkösaamu att listan tyvärr också avslöjar att Ukraina-krisen inte är på väg att lösas inom den närmaste framtiden. Han kan inte säga vad man kommer att bestämma om sanktionerna härnäst. Katainen anser att krisen endast kan lösas på diplomatisk väg och att särskilt Ryssland förhållningssätt till den borde förstärkas.


Utrikesminister Timo Soini (Sannf) säger också att listan är en motåtgärd mot EU:s sanktioner mot ryssarna. Han ser Rysslands reaktion som förväntad och anser att saken inte bör överdramatiseras.


Tills vidare finns det ingen information om hur EU har tänkt reagera på Rysslands svarta lista. EU:s utrikespolitiska informatör säger till FNB att EU inte har någon närmare information om listan. Informatören avslöjar inte vad EU har tänkt göra till nästa och huruvida publiceringen av listan inverkar på sanktionerna mot Ryssland.