Som väntat tog AIK kommandot direkt, framhejade av en tapper klack i ösregnet på "solläktaren". Det tog knappa minuten innan yttern Nabil Bahoui fick till ett bra inlägg som mittfältaren Johan Blomberg nickade mot bortre krysset. Men Henri Sillanpää i VPS mål var med på noterna och stötte ut bollen till hörna. I femte minuten fick VPS ett hyfsat frisparksläge när mittbacken Noah Sonko Sundberg knuffade Juho Mäkelä i ryggen. Denis Abdulahi satte full fart in på mål och törnade ihop med AIK:s målvakt Patrik Carlgren som blev liggande framför målet. Carlgren såg ut att ha riktigt ont, men steg upp och fortsatte spela. AIK fick nästa farliga läge i elfte minuten när Bahoui snodde bollen av Abdulahi och serverade en framrusande Blomberg till höger. Men mittfältarens skott flög långt över. Kort efter provade Blomberg igen när han fick bollen i boxen, men det tama avslutet rullade ut över kortlinjen. I femtonde minuten fick Bahoui utrymme till vänster efter ett dåligt uppspel av Sillanpää, men Bahouis avslut blev ett blåbär som Sillanpää enkelt plockade. VPS gick till anfall och fick en frispark ute till vänster. Tony Björk slog in bollen i boxen, men inga svartvitrandiga spelare fanns på rätt plats och Sonko Sundberg rensade enkelt. I nittonde minuten satte sig Carlgren i gräset igen och det såg ut att vara färdigspelat för succémålvakten. Men han steg upp igen och spelet fortsatte. Med 25 minuter spelade fick Sillanpää jobba igen. AIK sågade sig fram till vänster och Bahoui testade en klassisk tåpaj. Sillanpää parerade med benet och hann upp för att också mota bort anfallaren Fredrik Brustads nick på returen. I 29:e minuten var det sedan färdigspelat för Patrik Carlgren. Han ersattes av 18-åriga Oscar Linnér som fick ansvaret då grekisk-kanadensiska andramålvakten Kenny Stamatopoulos inte var tillgänglig på grund av landslagsuppdrag. I 33:e minuten fick VPS till ett chansfrö när Mäkelä hittade yttern Jordan Seabrook i djupled. Seabrook spelade in, men yttern Pyry Soiri hann inte fram till bollen. I 36:e minuten jagade storväxte Brustad ett långt uppspel, men SIllanpää var ute och boxade undan mitt framför näsan på anfallaren. Minuten efter kapade AIK-mittfältaren Ebenezer Ofori VPS ex-AIK-mittfältare Admir Catovic och belönades med en varning. Björk tog hand om frisparken som blev lite för lång, men Linnér petade ut bollen till VPS första hörna. Björk och Seabrook testade en kortvariant som blev pannkaka. I 40:e minuten var Mäkelä på väg igenom på ett uppspel av mittbacken Timi Lahti, men flaggan var uppe och rumänska domaren Marius Avram blåste för offside. Efter det blev det bökigt i VPS-straffområde, men inte värre än att bollen rensades upp med en rejäl tjongspark. På tilläggstid fick AIK ett bra frisparksläge från cirka 20 meter. Bahoui träffade muren och på hörnan som följde nickade mittbacken och lagkaptenen Ville Koskimaa undan. Och sen kom bomben. I slutsekunderna lyfte Abdulahi in bollen i boxen och friställde Catovic. Linnér rusade ut men Catovic gled förbi och petade in 1-0. Den första noteringen i statistikboken i andra halvlek blev ett gult kort. AIK:s vänsterback och lagkapten Nils-Eric Johansson hakade fast Soiri och hindrade en kontring och varnades för tilltaget. Kort efter fick Blomberg ett läge vid straffområdeslinjen, men flaggan var uppe. AIK fortsatte mata på och Brustad var näste man att prova avslut. Men han sköt rakt på Sillanpää och Lahti rensade undan. I 53:e minuten var Soiri nära att rinna igenom vid mittlinjen. Men mittbacken Per Karlsson fick en tå på bollen i sista sekunden och avvärjde. I 57:e minuten höll Catovic lekstuga på AIK:s planhalva. Han blev fälld cirka tjugo meter från målet, och tog frisparken själv. Den träffade muren och AIK kontrade farligt. Brustad kom åt att avsluta från nära håll, men Lahti kastade sig i vägen och blockerade. Sedan var det Sillanpääs tur att stoppa skott och kort efter det bröt Lahti en farlig kontring genom att sätta stopp för AIK:s stjärnanfallare Henok Goitom. I 64:e minuten var det färdigspelat för Brustad och AIK bytte in en annan anfallsstjärna - Mohamed Bangura. Men det var en annan utlandsförstärkning med flätor i håret som gjorde mål. I 65:e minuten slog Soiri ett frisparksinlägg på bortre. Jordan Seabrook stod ledig och behövde knappt hoppa för att nicka in bollen. Det var mycket trafik vid unge målvakten Linnér som släppte in enkelt. I 68:e minuten var det färdigspelat för Seabrook. Han ersattes av Eero Tamminen. I 70:e minuten kom sedan reduceringen. Blomberg löpte in i boxen till höger och slog ett inlägg mot bakstolpen. Bahoui dök fram och nickade snyggt in 2-1. AIK jagade kvittering och VPS formerade sig med två linjer framför bollen. I tio minuter var det ingen fara, men sedan bröt Bahoui in vid hörnet av straffområdet i närkamp med Miika Niemi och föll. Domaren stod nära och tvekade inte att blåsa straff. En billig sådan. Bahoui tog straffen själv och dunkade säkert in bollen bakom Sillanpää. I samma veva bytte Thomas Kula av Tony Björk. Sedan var VPS närmare ett ledningsmål. Först rann Juho Mäkelä igenom och tog sig förbi Linnér, men Sonko Sundberg hann emellan. Sedan spelade Catovic bakåt till Kula, men denne fick inte ordentlig träff på bollen. Sedan var det färdigspelat.