De har vaknat med tuppen och börjat sin arbetsdag i gryningen. De har kommit från andra sidan jordklotet, från Thailand. Bären vägs på ett härbärge i semesterbyn Kesakko. Gruppens ledare skriver upp bärmängden och skriver ut ett kvitto med pengasumman för blåbärsplockaren. I medeltal visar vågen 60 kilo, men sedan rullar siffrorna upp till närmare hundra. Nu blir leendet ännu bredare. Thong Chai har slagit skörderekord. Det betyder att dagens vinst stiger långt över hundra euro. Det är en stor summa för en person som bor i de fattiga norra områdena i Thailand. – Det här är redan min femte gång här. Jag är en småbrukare i norr, långt bort från turiststränderna. Inkomsterna jag får från Finland går till mina barns utbildning, säger han. En bättre utbildning kostar. Själv har han knappt fått någon utbildning och talar inte annat än modersmålet. Alla de andra talar också bara thai. Veikko Paasovaara, som är värd i semesterbyn och tar emot bären, styr skörderuletten redan för tionde gången. – Jag känner igen många från sju år tillbaka och hälften av de här är bekanta ansikten. Vädret har varit bra för bärplockning och regnet har kommit i skurar. Plockarna rör sig med en skåpbil i grupper om 6–8. Skåpbilen drar en stor släpvagn efter sig. Efter att bären vägts förs de till S:t Michels och därifrån vidare till bärraffinaderiet Kiantama i Kajanaland. Den här sommaren har Kiantamas 500 thailändska bärplockare plockat 2,5–3 miljoner kilo blåbär och lingon, säger Kiantamas vd Vernu Vasunta. Alla bär blir raffinerade eller nerfrysta. – Av en bruttoinkomst på cirka 6 000 euro får våra arbetstagare efter kostnader ungefär hälften i handen. Det är en stor summa i Thailand. Kostnader kommer från resor, kost och logi. De pengarna blir i Finland. – Av ett kilo blåbär betalar vi 1,20 euro för skräp. Vid städningen är förlusten tio procent. Medelskörden i dagen är 66 kilo. Enligt Vasunta kommer det ofrånkomligen med skräp eftersom blomningens skeden kan variera på samma område. Förra året kom den rikligaste blåbärsskörden på närmare sex miljoner kilo från Lapplands län, framkommer i Landsbygdsverkets rapport. Det här året väntas skörden bli ännu bättre, i synnerhet i södra Finland. Blåbären som plockas i Juva på fredagen är på lördagskväll i Kajanaland där de rengörs och sedan fryses ner. Det har gått högst 24 timmar från att bären plockats till att de kommer fram till fabriken.