Lokalt 4.8.2015

”Sveden ska inte bli ett elitområde”

Utbyggnaden av stadens östra delar för centrum närmare Sveden – inte tvärtom. Invånarna vill behålla Svedens charm och uppbyggnaden kring närservicen.

Vardagslycka. ”För att det ska uppstå en gemenskap behöver invånarna ett lagom stort område som de kan kalla sitt eget”, säger Ben Griep och Ireeni Finnholm.
Mahbouba Jafari, 21, studerar finska och har bott ett år i Sveden: Det är lugnt här i kontrast till Tammerfors där vi tidigare bodde, och det är bra. Det är dåligt att det finns så många utlänningar på ett och samma ställe, det gör området oroligt.
Malai Chumwan, 47, arbetar på tvätteri och har bott fyra år i Sveden: Jag tycker om att det är rent och inte så mycket folk, bilar eller trafik. Det är lätt att ta sig fram. Jag kommer inte på någonting dåligt med Sveden och har inga önskemål.
Jouni Mäkinen, 45, är truck­förare och har bott i Sveden flera gånger, totalt tio år: Massor är bra; det är nära till skolan, stranden, butiken, dagiset och motionsbanan, liksom till de stora butikerna och sjukhuset. Jag ser gärna fler redskap för riktigt små barn i parkerna och att fartguppen repareras.
Mika Vinkki, 47, med hunden Elsa, 6 månader, är lastbils­förare och har bott i Sveden i omgångar, totalt fem år: Sveden är förhållandevis lugnt trots att här bor olika slags människor. Vi stör inte varandra. Jag kommer inte på något dåligt. Det är nära till staden där jag får allt som jag behöver.
Hans Borgmästars, 37, är för tillfället arbetslös och har bott över 30 år i Sveden: Nu för tiden erbjuder Sveden en verkligt trivsam boendemiljö. Jag har inget att klaga på. Om jag fick önska något så skulle det vara att få tillbaka en bank­automat i området.
Janike Kettunen, 14, går i hög­stadiet och har bott hela sitt liv i Sveden: Det är bra att butiken är nära och jag har många kompisar som bor på den här gatan. Det är nära till allt. Jag kommer inte på någonting dåligt. Kanske kunde de reparera asfalten på gatan.

Läs webbnyheterna för endast 13,90 € /månad

Ingen bindningstid, du bestämmer när du läst färdigt.

ÖT Digital 13,90 € /månad Jag är redan prenumerant