– Särskilt för lågstadieeleverna är det viktigt att de känner sig välkomna, att de får äta med de egna kompisarna och att det inte är för mycket ljud runt omkring. Lågstadieeleverna uppskattar också att personalen är trevlig och växlar några ord med dem, säger Tuija Wikström som är vd på Evidens. Här blir barnen ofta besvikna för det är bara en fjärdedel som anser att kökspersonalen är vänlig. På beställning av Fazer Food Services har Evidens utrett vad 7–17-åriga skolelever anser om skolmaten. Undersökningen visade att skolmaten håller en bra nivå. Totalt 62 procent ansåg att de får god mat i skolan och mätt med skolvitsord fick maten i snitt betyget 7,43. Lågstadiebarnen ger högst betyg, medan högstadieeleverna är de mest kritiska. För de äldre eleverna är det ofta viktigt att köandet går smidigt och att lunchrasten är tillräckligt lång. Framförallt flickorna betonade det här. Här finns rum för bättring: undersökningen visar att bara 41 procent upplever att de har tillräckligt med tid för att äta. – Det är lätt hänt att merparten av matrasten går åt till att köa till maten. Långa köer gör att matrasten blir stökig och olustig, säger Tuija Wikström. En annan utmaning är mängden mat. Nästan hälften av skoleleverna anser att de får för lite skolmat, visar undersökningen. – Inte vill eleverna ha några specialiteter, de flesta vill ha tillräckliga mängder rejäl vardagsmat, säger Wikström. Skolelevernas överlägsna favoriträtt är fortsättningsvis köttmakaronilåda. Köttbullar, lasagne och fyllda tortillas är också pop. Fiskpinnar och spenatplättar hör också till favoriterna år efter år. Det finns en del skillnader mellan pojkar och flickor. Ugnskorv är fyra på pojkarnas topplista medan flickorna inte är lika förtjusta.