Fadern Abdullah Kurdi förlorade sina två söner och sin fru när den lilla flyktingbåten sjönk i onsdags, på väg från Turkiet till Grekland. På fredagsmorgonen återvände pappan till den krigshärjade hemstaden Kobane i Syrien, för att begrava sina familjemedlemmar, rapporterar AFP. – Allt som jag drömde om är borta. Jag vill begrava mina barn och sitta bredvid dem tills jag dör, säger han till CNN. Fotot av den treårige Alan Kurdi, liggande livlös på stranden, har fått världens ledare att reagera och skapat protester mot hur EU hanterar flyktingkrisen.


Tidigare rapporterades att familjen var på väg till Kanada, där Alans faster Tima Kurdi bor, men enligt CNN säger pappan att familjen var på väg till Sverige. Vid en känslofylld presskonferens i Vancouver avslöjade Tima Kurdi att hon hade skickat pengar till Abdullah så att han och familjen skulle kunna lämna Turkiet. Senare ringde brodern och berättade om hur hustru och barn hade drunknat. – Jag sade till honom att jag är så ledsen. Jag skulle inte ha skickat er pengar till resan. Om jag inte hade gjort det så hade ni aldrig åkt, säger Tima Kurdi, enligt Reuters. – Jag klandrar inte bara Kanadas regering, jag ger hela världen skulden för detta, fortsatte hon.


Tragedin har väckt starka känslor, även i Kanada. Thomas Mulcair, ledare för partiet Ny demokrati som leder i mätningarna inför valet den 19 oktober, berättade tårögd att en av hans parlamentariker hade försök hjälpa pojkens familj. – Det är helt outhärdligt att vi inte gör någonting. Kanada har en skyldighet att agera. Liberalernas ledare Justin Trudeau sade att Kanada omedelbart måste ta emot 25 000 syriska flyktingar medan konservative invandringsminister Chris Alexander avbröt valkampanjen och återvände till Ottawa. Läs också:
"Mina barn gled mig ur händerna" (3.9.2015)
Flyktingbilden som skakar Europa (3.9.2015)