Ungefär fem fotbollsplaner. På en så stor yta kommer ABB att tillverka motorer efter utbyggnaden. Tillverkningen ska ske i två olika fabriksbyggnader i Strömberg Park. Investeringen motiveras med att efterfrågan på speciellt små och medelstora motorer har ökat kraftigt de senaste åren, uppger ABB i ett pressmeddelande. Dessutom kommer koncernen att flytta en del av motortillverkningen från Sverige till Finland och Polen. - Under ekonomiskt kärva tider känns det fint att kunna gå ut med en investeringsnyhet som denna. Att vi kan göra det är resultatet av att vi i flera år enträget och systematiskt har satsat på fabrikens lönsamhet, kvalitet, leveranssäkerhet och kundservice, säger Harri Mykkänen som är direktör för motorfabriken på ABB.

ABB har under de senaste fem åren investerat närmare 30 miljoner euro på att utveckla sin motortillverkning i Vasa. På tre år har mängden små och medelstora motorer som produceras fördubblats och i och med den nya utbyggnaden blir det ännu en fördubbling. I framtiden kommer man att fokusera speciellt på automatisering. - I dag tillverkar vi cirka 200 motorer per dag i Vasa. Med mer automation eftersträvar vi såväl bättre produktivitet som bättre säkerhet och ork i arbetet, säger Mykkänen.

ABB i Finland har fabriker i Vasa och Helsingfors. Bolagets motor- och generatorbusiness sysselsätter 580 personer i Vasa. Fabrikerna i Vasa har också det globala ansvaret för hela ABB-koncernens lågspänningsmotorer för utrymmen med explosionsrisk.