Tommy Myllymäki har sina rötter djupt i den österbottniska myllan. Det var hos släkten i Finland han blev matintresserad. Tommy och hans familj tillbringade ofta somrarna i Finland, och där lades grunden för hans matintresse. Det var stora middagar med hela släkten. Redan på morgonen diskuterades vad som skulle ätas till kvällen, kanske en fisk som någon lyckades fånga i sjön strax intill. Tommy och de andra barnen skalade potatis och rensade grönsaker. Allt lagades från grunden och det var aldrig tal om någon färdigmat. Det var här han insåg vilken upplevelse mat och samvaro kan innebära. Tommy Myllymäki har alltid tävlat, i idrott och även i matlagning. Han blev Årets kock i Sverige 2007 och tog en silverplacering i prestige­fyllda Bocuse d´Or 2011. Nu driver han flera restauranger i Småland och Sörmland, syns flitigt på tv och är igen aktuell med en ny kokbok om fisk och skaldjur. På Optima kommer Tommy Myllymäki att inspirera kockstuderande och lärare, men också berätta om sig själv och sin matfilosofi på en öppen och avgiftsbelagd kvällstillställning. Mera uppgifter om föreläsningen får man via Optima.