Dessutom har miljontals kaffeföretagare drabbats av kaffebladsrost i sina odlingar. Sjukdomen har drabbat kring 60 procent av kaffegårdarna i regionen. Många har gett upp och övergett sina gårdar eller försöker sälja sin mark. – Förr trodde jag inte på klimatförändringen men nu kan man i­nte undgå att se dess effekter. Inte en enda gång på 23 år har vi blivit utan vatten på vintern, säger Adrian Hernandez, som driver en kaffegård norr om Costa Ricas huvudstad San José. Hernandez kan inte minnas att det någonsin skulle ha varit så torrt som i år. Han är nära att förlora gården, och pengarna räcker knappt att lev­a på. Torkan har varat så länge att g­ården nu är full av vissnade växter. – Det är svårt att fortsätta i den här branschen. Vi har varit tvungna att bespruta växterna tre gånger i år jämfört med det normala en gång. Om regnet inte kommer tvingas vi betala höga bevattningskostnader. Centralamerika mellan Atlanten och Stilla havet får utstå många natur­fenomen, som torka, orkaner och störtregn. Biologen Rocio Gor­doba säger att jordbruket lide­r m­ycket av fenomenen. Han ser t­ecken på klimat­förändringen. – Tidigare odlades grödorna en viss tid, men det gäller inte längre eftersom regnet kommer senare och de torra perioderna inte kommer då man är van att de ska komma, s­äger Gordoba, som leder en regional klimat­förändringsplan inom Inter­nationella naturskyddsförbundet. För att klara torkan och kaffebladsrosten krävs det att odlarna gör stor­a investeringar, något som få har råd med. Fler och fler har övergått till andra grödor som anses vara mer lämpade för klimatet. Men processen är långsam och dyr. I Centralamerika verkar ungefär två miljoner kaffeodlare, och unge­fär en tiondel av kaffet i världen odla­s i Centralamerika. Rege­ringarna i länderna har inlett flera program för att ge odlarna ekonomiskt och tekniskt stöd. Detta har vari­t till hjälp, men regeringarna och de inter­nationella organisationerna måste göra ännu mer, säger jordbruksingenjören Ricardo Rodriguez vid Costa Ricas kaffeinstitut. – Vi måste inse att klimatförändringen gör att vi måste sköta kaffeodlingarna på ett helt annat sätt än tidigare.