Sofie Stara, kulturreporter på ÖT hoppas att Svetlana Aleksijevitj som är född i Ukraina får priset. Hon skriver inte romaner, utan en egen genre av litterära reportage med fokus på människor. - Det känns aktuellt på många sätt nu - journalistiken är hotad och världen är orolig.

Vem får Nobelpriset i litteratur i år?

Karin Erlandsson.

Karin Erlandsson.

Karin Erlandsson, författare från Nykarleby och just nu tf chefredaktör på tidningen Nya Åland - Haha, jag är nog en skruttig litteraturvetare nu. Jag jobbar heltid och skriver en bok själv, jag hinner inte läsa. Men jag säger Haruki Murakami, fast han kommer inte att få priset. - Rent generellt vill jag att priset ska gå till en någorlunda känd kvinna som folk har en relation till. Margaret Atwood nämns också i spekulationerna, men jag tror inte heller att hon får priset.
Peter Sandström.

Peter Sandström.

Peter Sandström, författare från Nykarleby, bosatt i Åbo - Hm, i fjol fick Patrick Modiano priset, han är europé och man. Jag tror på Richard Ford, en amerikansk författare som är av den kalibern att han kunde vara aktuell. Det som talar mot honom är att han också är man och i samma ålder som Modiano. Egentligen tycker jag inte att man kan tävla i litteratur.
Ann-Sofi Carlsson

Ann-Sofi Carlsson

Ann-Sofi Carlsson, författare från Vasa och gymnasielärare i Vörå - Jag har ingen aning, jag hänger inte med i spekulationerna. Jag hoppas priset går till en kvinna. Jag har en känsla av att Svenska Akademien väljer sådana som man inte känner till. Det är inga bästsäljare som får priset.
Patrik Back.

Patrik Back.

Patrik Back, kulturchef på VBL och ÖT - Svetlana Aleksijevitj nämns ständigt. Hon är från Ukraina, och det har ju lugnat ner sig lite där nu så om hon väljs slipper Svenska Akademien den uppenbara politiska kopplingen. - Själv hoppas jag på Lydia Davis från USA. Hon är en personlig favorit som skriver humoristiska, säregna noveller. Men det är inte troligt att hon får det eftersom Alice Munro fick priset så nyligt.
Sofie Stara.

Sofie Stara.

Sofie Stara, kulturreporter på Österbottens Tidning - Ärligt - ingen aning. Patrick Modiano dök upp helt oväntat för mig förra året, lika överraskad - men glad - blev jag av Alice Munro året innan. I några år har jag svarat "den ständigt aktuella Adonis" från Syrien. Jag lovar utbrista "Äntligen!" om han får det nu, även om jag inte tror det egentligen. - Jag hoppas, liksom många andra, att Svetlana Aleksijevitj som är född i Ukraina får priset. Hon skriver inte romaner, utan en egen genre av litterära reportage med fokus på människor. Det känns aktuellt på många sätt nu - journalistiken är hotad och världen är orolig. Men hon kanske är ett för politiskt och okonventionellt val.
Kaj Korkea-aho.

Kaj Korkea-aho.

Kaj Korkea-aho, författare i Helsingfors med rötter i Esse - Jag är ingen som läser på franska och spanska och känner till namn som ofta nämns i spekulationerna. Men bland mina belästa vänner har det pratats om Elena Ferrante, en italienska som varit på allas läppar. Men det kan ju innebära att hon inte får det eftersom hon är omtalad, det brukar vara så. - Själv hoppas jag på Bob Dylan. Det vore roligt om Svenska Akademien skulle bredda till sånglyrik. Han skulle vara en värdig mottagare av priset.
Nina Dahlbäck

Nina Dahlbäck

Nina Dahlbäck, nyhetschef på Vasabladet - Det är dags för en poet. Jag tror syriern Adonis får priset. Han har hängt med i spekulationerna länge. Kanske Svenska Akademien vill göra ett ställningstagande? Dessutom har ingen poet fått priset sedan Tomas Tranströmer 2011. - Svetlana Aleksijevitj toppar spelbolagens vadslagning, men det känns märkligt om hon får det. Om man vill belöna reportagekonst kanske hon inte är det val man gör. Salman Rushdie är också aktuell, om inte i år så kanske nästa år? - Själv skulle jag gärna se kanadensiska Margaret Atwood, men hon kommer inte att få priset eftersom Alice Munro fick. Det var antingen eller.
Lars Sund.

Lars Sund.

Lars Sund, författare i Uppsala med rötter i Jakobstad - Ärligt talat har jag inte en aning. Jag hoppas på Svetlana Aleksijevitj, jag tycker det skulle vara hemskt tufft om hon får priset. En annan som är riktigt jäkla bra är Maryse Condé. Hon är från Västindien och skriver på franska. - Huvudsaken är att Haruki Murakami inte får priset, jag tycker inte att han håller måttet. Hans språk är så fruktansvärt platt. Vad tycker du? Vem borde få Nobelpriset i litteratur i år? Vem tror du får priset? Kommentera här under, gärna med motivering.