Maalahden Limppu - Malax Limpan har beställt och finansierat verket som sammanställts av Manne Stenros. Det är också han som står för fotografierna. Texterna - och recepten - är skrivna på finska, svenska och engelska. Boken ger också en kort inblick i Malaxlimpans historia med början från Karl August Malmberg (Bagar-Kalle) och hans dotter Anna och son William. 1962 blev Mirjam Wahlmann ägare till företaget som från 1976 började producera en produkt. 2001 tog Jarmo och Lisbeth Latvasalo över som ägare. Sedan 2009 finns tillverkas limporna i Vasa, nära flygfältet. – Läget är utmärkt och vi har behov att bygga ut lokalerna men det får vi inte. Vasa stad har utfärdat ett tvåårigt byggnadsförbud i området, säger Jarmo Latvasalo, företagets verkställande direktör. Byggnadsförbudet gäller tills planläggningen har tagit fram en detaljplan för området. – Antingen får vi stanna kvar och bygga till eller också måste vi flytta. Finns det någon risk att ni flyttar till någon annan ort om planeringen drar ut på tiden? – Vi har fått en del erbjudanden, säger Jarmo Latvasalo. Det mest fördelaktiga ur företagets synpunkt är enligt honom att kunna stanna kvar Risö och få bygga till så fort som möjligt. Publiceringen av receptboken med historiken firades med tal och smakprov på hotell Central i Vasa. Fyra av de tolv kockarna var på plats för att prisa limpans lov. Bland de inbjudna gästerna fanns Lorentz Uthardt från Malax. Han var näringsombudsman i Malax när det nuvarande företagsnamnet registrerades 1976. – Jag är glad för att namnet finns kvar, sa han till ägarna. Boken innehåller ett 40-tal recept på för-, varm- och efterrätter där den kända limpan är ingrediens.