Jakobstads nya stadsdirektör har många bollar i luften, men till slut hinner hon med en telefonintervju från Arbets- och näringsministeriet i Helsingfors där hon ännu jobbar som migrationsdirektör. Ministeriejobbet sköter hon normalt från Vasa, där hon bor med sin man. Men under våren kommer hon att säga upp övernattningslägenheten i Helsingfors och i stället skaffa en bostad i Jakobstad dit hon flyttar någon gång under våren när det nya jobbet tar vid.

Näringslivet och utbildningarna

Kristina Stenman sökte jobbet eftersom hon har en positiv bild av Jakobstad. – Det är en internationell stad med ett starkt näringsliv. Konst- och kulturutbildningarna är viktiga för staden. Samtidigt är utmaningarna många och Jakobstad måste hitta sin plats i det nya självstyrelseområdet som ska skapas för bland annat social- och hälsovården. – Jag vill också se till samarbetet med grannkommunerna och Karleby. Ekonomin är också en viktig fråga och där handlar det om att se över strukturerna, vilket redan diskuteras i Jakobstad.

"Storkommun skulle ge fördelar"

Regionen är splittrad gällande både vården och räddningsväsendet. På frågan om Jakobstad borde gå ihop med grannarna, till exempel Larsmo och Pedersöre, väger Stenman orden på guldvåg: – Det går inte att tvinga fram en samgång. Alla måste se det som ett gemensamt, vettigt mål att gå ihop. Då kan man gå framåt. En sammanslagning skulle ge en del fördelar, konstaterar Stenman. – Man skulle få en gemensam planläggning och större marginaler att satsa på viktiga strategiska mål. Man kunde undvika konkurrens, till exempel kring företagsetableringar. I en större helhet har man lättare att producera tjänster. Men, konstaterar Stenman, tills vidare ser kommunerna i Jakobstadsregionen inte att fördelarna skulle överväga nackdelarna. – Utom Jakobstad själv då.

Bakgrund inom SFP

Stenman har varit biträdande stadsdirektör i Vasa men också specialmedarbetare för två SFP-ministrar (Eva Biaudet och Jan-Erik Enestam). Det ser hon inte som någon nackdel i tjänstemannarollen. Jakobstad har en inflytelserik ledare i Peter Boström, SFP, stadsstyrelsens ordförande. Kommer ni bra överens? – Vi kommer helt bra överens. Det gäller alla de förtroendevalda i staden. Stadsdirektörstjänsten är sjuårig.