Kultur

Mest läst senaste veckan

Kultur

Nyhetsbild

Linkin Park ställer in Nordamerikaturné

Bandet Linkin Park har ställt in sin turné i Nordamerika, rapporterade bland annat BBC på lördagen. Bandets sångare Chester Bennington hittades tidigare i veckan död i sitt hem.

Nyhetsbild

Blandning av drama och musik

JAKOBSTAD Musikteater i Österbotten bjuder på glädje och många musikallåtar i ”Something’s Coming”.

Nyhetsbild

Linkin Park ställer in turné

Hårdrocksbandet Linkin Park ställer in sin Nordamerikaturné efter sångaren Chester Benningtons död.

Nyhetsbild

Läckert och briljant i Karleby

RECENSION Jubileumsår. Under Jubileumsåret ”Finland 100 år” ges ett rekordantal operaföreställningar i vårt land, oftast med ämnen som tangerar landets historia. Ett speciellt intresse tilldrar sig Karleby Operas uppsättning av Meyerbeers ”Polstjärnan”. Den ges nu för första gången i Finland.

Nyhetsbild

Trio skapade häftiga ljudlandskap

JAKOBSTAD Recension. Det internationella bandet Telescope Road bjöd i torsdags på en imponerade helhetsupplevelse och samspelta arrangemang i Schaumanssalen.

Nyhetsbild

Tänkvärda och vackra visor visar vägen

RECENSION Det är en lyrisk kväll i en så gott som fullsatt konsertsal. Paulina Biströms fylliga och varma röst trollbinder publiken. På ett finkänsligt sätt tolkar hon Lena Stenlunds texter till ackompanjemang av skickliga och lyhörda musiker.

Nyhetsbild

Knepigt och mångsidigt nyckelmysterium

Nyckelknipan är en rolig bilderbok där läsaren bokstavligen inte lämnas utanför, utan i stället får följa med in i en massa kluriga karaktärers hem.

Nyhetsbild

Både musikaliskt genialt och långdraget

JAKOBSTAD Recension. Att vara artist innebär per definition att bjuda på sig själv, men det är en balansgång hur mycket man berättar och förmedlar utöver musiken och låttexterna.

Nyhetsbild

Lunchmusiken i Karleby fortsätter

KARLEBY Varje onsdag fram till september ordnas det lunchmusik i Gamlakarleby stadskyrka klockan 12.

Nyhetsbild

Både musikaliskt genialt och långdraget

Recension. Att vara artist innebär per definition att bjuda på sig själv, men det är en balansgång hur mycket man berättar och förmedlar utöver musiken och låttexterna.

Linkin Park-sångaren Chester Bennington är död

Flera medier rapporterar att Linkin Parks sångare Chester Bennington har dött. Han ska ha hittats död i sin bostad i Los Angeles på torsdagen, skriver sajten TMZ.

Nyhetsbild

Inga ex att göra upp med längre

JAKOBSTAD Efter tre år gör Linnea Henriksson efterlängtad comeback. På torsdag uppträder hon för första gången vid After Eight i Jakobstad där hon ”smygspelar” låtar från den kommande skivan.

Nyhetsbild

Fin samlingsvolym av Byggmästar

RECENSION Eva-Stina Byggmästar har ­under sin långa ­karriär skrivit in sig i mångas hjärtan och nu kommer en efterlängtad samlingsvolym av hennes aktiva år som sträcker sig över tre årtionden.

Nyhetsbild

Konst av återvunna material

JAKOBSTAD Sara Sundqvist har alltid tyckt om att handarbeta, men det var när hon började studera konst som hon insåg att handarbete och konst nästan är samma sak.

Nyhetsbild

Burgmann och Nygård till Jakobs orgeldagar

JAKOBSTAD Flöjtisten Erica Nygård och organisten Niels Burgmann uppträder under nästa konsert i serien Jakobs orgel­dagar på söndag klockan 20 i Pedersöre kyrka.

Nyhetsbild

Stämningsfull poesi

JAKOBSTAD Biblioteket var fullsatt på onsdagseftermiddagen då poeten Erik Granviks livsverk uppmärksammades med både musik, reflektion och diktläsning.

Nyhetsbild

En ny bild av Jakobstad

JAKOBSTAD Fotografen Dieter Berghmans började ta bilder av Jakobstad för att lära känna sin nya hemstad. Nu ställer han ut fotografierna på Svenska gården.

Nyhetsbild

Poesi på ett nytt sätt

RECENSION Ur en vänskap mellan författarna växer texter fram, texter som sätts på pränt och ges ut som just denna bok, Ömhetsmarker.

Nyhetsbild

Från Marseille till Jakobstad

JAKOBSTAD Musiken förde bandmedlemmarna i Telescope Road samman i Marseille i Frankrike. Bandets trummis, ­David Lillkvist, får ­besöka hemstaden ­Jakobstad då Telescope Road uppträder på Jakobs dagar.

Nyhetsbild

Tingshuset har väckts ur sin törnrosasömn

1

RECENSION Under Jakobs dagar står Pedersöre Tingshus som skådeplats för en rättegång igen. Tingshuset byggdes 1787–1788 och i år är det 50 år sedan det sista tinget hölls i Kyrkostrand.

Nyhetsbild

Tänkaren Koivisto i ett nötskal

RECENSION Nars bok är ett välkommet tillskott i den politiska historieskrivningen, inte för att den skulle tillföra så mycket nytt, men samlingen ger i all sin rapsodiskhet ändå en bra helhetsbild av Mauno Koivistos sätt att tänka.

Nyhetsbild

Lokala rappare förenas i gig

JAKOBSTAD Syftet med Jeppis Summer Jam är att marknadsföra lokala rappare och visa hur levande rapscenen är i Jakobstad med omnejd.

Nyhetsbild

Rural blues med vintagekänsla

Traditionella bluesbandet Reverend Peyton’s Big Damn Band från Indiana i USA börjar sin Europaturné i Finland. De uppträder både på Jakobs Dagar och Yxpila kulturvecka.

Nyhetsbild

Tv-toppen: Allsången lockade flest

Victorias 40-årsfirande på Öland drog storpublik, men inget rår på "Allsång på Skansen" som återigen toppar listan.

Nyhetsbild

Zombiefilmernas fader är död

Den amerikanska regissören George A. Romero har avlidit, uppger hans amanger Chris Roe i ett pressmeddelande.

Nyhetsbild

Amerikansk Oscarsvinnare död

Den amerikanske skådespelaren Martin Landau har avlidit vid 89 års ålder.

Nyhetsbild

Taraf de Haïdouks återvände till Kaustby

RECENSION Kaustbyfestivalens största internationella gäst för i år, Taraf de Haïdouks, bjöd stundvis på en musikupplevelse över kultur- och språkgränser.

Nyhetsbild

Flaggskeppet Värttinä levererade

Recension. Världsberömda finska folkmusikgruppen Värttinä bjöd på ”feel good”-låtar för sommarkvällar.

Scorsese och DiCaprio jobbar ihop – igen

Martin Scorsese och Leonardo DiCaprio gör film ihop. Känns det bekant? Duon har jobbat ihop vid flera tillfällen och ska nu slå sina kloka huvuden ihop igen, skriver Variety.

Nyhetsbild

"Saga och sanning" på biblioteket

NYKARLEBY Den 20 juli får stadsbiblioteket i Nykarleby nya skyltar som representerar bibliotekets verksamhet och Zacharias Topelius arv.

Nyhetsbild

Harri Tastula fick Kaustby-utmärkelse

KAUSTBY Varje år uppmärksammas en person som ursprungligen kommer från Kaustby och som arbetat för att utveckla eller göra Kaustby mera synligt. Kaustby kommunstyrelse valde i år att uppmärksamma Harri Tastula.

Nyhetsbild

Traditionell ”liten” spelmansstämma

RECENSION Finlandssvenska ”Lilla spelmansstämman” har blivit ett begrepp på Kaustby folkmusikfestivalens onsdag.

Nyhetsbild

Paleface i sitt esse

RECENSION Bänkarna övergavs för dans och stämningen var på topp när den en urbana spelmannen Paleface uppträdde på Kaustbyfestivalen i onsdags.

Nyhetsbild

Sextiotalsrock på Fanta sea

JAKOBSTAD Egons och Group 66 spelar evergreens från sextiotalet på Fanta sea i Jakobstad den 20 juli. Grupperna har spelat tillsammans i olika konstellationer sedan sextiotalet.

Nyhetsbild

Lars Storm gästar Jakobs orgeldagar

JAKOBSTAD Jakobs Orgeldagars tredje konsert hålls på söndag klockan 20 i Pedersöre kyrka. Gästsolist är Lars Storm från Sverige.

Nyhetsbild

Lill-Babs fortsätter leva livet

1

TERJÄRV Hennes karriär omspänner 63 år, utan come back. ”Jag är inte gammal, jag har bara levt jävligt länge.”

Nyhetsbild

Publikrekord vid Forssas

TERJÄRV Evenemang. Drygt 600 personer samlades hos paret Vidjeskog vid natursköna Forssas i Terjärv för att ta del av en mångsidig konsert- och allsångskväll.

Nyhetsbild

100 000 besökte tangomarknaden

Tangomarknaden i Seinäjoki uppnådde sitt publikmål i sommar. Totalt 100 000 personer besökte tangoevenemanget under de fem dagarna förra veckan.

Nyhetsbild

Blandat på Tärjärock

TERJÄRV Tärjärock har blivit en sommartradition i Terjärv. Organisatörerna hoppas på en trevlig kväll med musik för alla.

Nyhetsbild

Burmans orkester på Klacken ikväll

PEDERSÖRE Stig Snickars i Burmans orkester som återförenas till Klacken i Lillbys femtioårsjublieum i kväll.

Nyhetsbild

Nya Spindelmannen förväntas bli sommarhit

Hur känns det att göra en film som ska kamma in en miljard euro? När Jon Watts fick uppdraget att regissera Spindelmannens nyaste äventyr ville han inte tänka på förväntningarna.

Nyhetsbild

Finurlig mästerkatt på sommarturné

Anders ”Apan Anders” Grönroos arbetar då andra har semester. För tolfte sommaren i följd turnerar han med ett barnevenemang. Den österbottniska delen av turnén inleds i morgon.

Nyhetsbild

Darin har hittat sig själv

VÖRÅ På fredagen gav Darin sin enda spelning i Finland i år på Norrvalla sommarfestival. Den svenska artisten släpper en ny skiva i höst och hoppas på fler besök i Österbotten.

Nyhetsbild

Nars ger ut bok om Koivisto

Kari Nars var nära bekant med president Mauno Koivisto. Nu ger han ut en bok om honom som person.

Nyhetsbild

Jubel för Gessles turnépremiär

Per Gessle bjöd publiken på låtar från hela sin långa karriär under premiären på sin sommarturné, som han själv beskrivit som "en musikalisk selfie". Och hitkavalkaden gjorde publiken salig, enligt en av rösterna i kritikerkåren. Turnén når Vasa den 25 augusti.

Kommande evenemang