Opinion

Mest läst senaste veckan

Opinion

Nyhetsbild

Ensamvargar i ny terrorvåg

LEDARE Det är den ensamma gärningsmannen, ensamvargen, som uppenbart är den nya terroristen.

Nyhetsbild

Lång dags färd mot natt

Kanske minns statsminister Juha Sipilä inte exakt vad han sagt någon vecka tidigare.

Nyhetsbild

Försiktig start i presidentracet

Matti Vanhanen, Pekka Haavisto, Merja Kyllönen och ...

Nyhetsbild

EU – jubilar som går i otakt

LEDARE Europa ska fortsätta sträva åt samma håll men på en tvåfilig väg.

Nyhetsbild

Mediala fronten blir den viktiga

Kan städer som Jakobstad utvecklas om vi tänker på de starka­ förändringskrafter som just nu håller på att ändra förutsättningarna för all samhällsutveckling?

Nyhetsbild

Via Kemi till Helsingfors

1

De regionala flygplatserna i Finland, bland dem den i Kronoby, har under några år levt en oviss tillvaro. Hoten har kommit både från Finavia som upprätthåller flygplatsnätet och de bolag som trafikerar flygplatserna.

Nyhetsbild

Ingen skräll för Wilders

1

Nee – det blev ingen skrällseger för Geert Wilders högerpopulistiska PVV i onsdagens nederländska parlamentsval.

Nyhetsbild

Big Data ryms i liten ficka

Du handlar med kort, gillar saker på Facebook, gör sökningar på Google och har lokaliserings­funktionen aktiverad på din mobiltelefon. Du lämnar djupa spår efter dig. Det kallas för Big ­Data. Den som kan analysera Big Data kan också ha nyckeln till makten.

Nyhetsbild

Upp i trädet med baken före

Bland de många kärva finska talesätten finns ett uttryck för att göra saker i fel ordning, ”mennä ­perse edellä puuhun”, som i en något städad översättning­ kunde handla om att klättra upp i trädet med baken­ före.

Nyhetsbild

Finlands Trump

Som väntat kastar sig Jussi Halla-aho in i Sannfinländarnas ordförandestrid. Sättet han gör det innehåller inga överraskningar.

Nyhetsbild

Ett systemfel i vårt samhälle

2

Vi investerar allt mer pengar i trafiksäkra bilar med fyrhjulsdrift och krockskydd medan staten bidrar till att trafiken blir allt farligare.

Nyhetsbild

Soinis mästerliga valstrategi

1

LEDARE Halla-ahos kandidatur ger luft åt den interna kritiken och kan ge partiet en chans att slippa en jobbig regeringsmedverkan.

Nyhetsbild

Vårdreformen vidgar språksfär

1

Vårdreformen sägs strida mot två viktiga grundsatser – principen om invånarnas självbestämmanderätt och principen om jämlikhet.

Nyhetsbild

Partier ska tjäna sina egna väljare

3

LEDARE Kronoby är inte Donald Trumps USA eller ett kråkbo. Kronoby är Kronoby och en oerhört viktig del av det vi kallar Svenskfinland.

Nyhetsbild

Odjuret finns inom oss själva

1

LEDARE Vanliga smarta killar kan drivas till vilka gärningar som helst. Det är den kusliga lärdomen av historien om Esad.

Nyhetsbild

Sen ursäkt ­lindrig tröst

LEDARE Det hade varit klädsamt om ledande SFP:are tydligare tagit ställning för grundlagen.

Nyhetsbild

Går luften ur Halla-aho?

LEDARE Halla-ahos roll i det sannfinländska partiledarspelet krympte – och det var just precis det som var meningen.

Nyhetsbild

Flyttarnas tidsålder

LEDARE Nej, vi ska inte än en gång samfällt slita vårt hår och skandera i kör: ”Vi miiinskar, vi miiinskar ...”

Nyhetsbild

Imperiet slår tillbaka

Dålig journalistik blir inte bra genom att man tillsätter en politisk överrock.

Nyhetsbild

Fortfarande ett viktigt val

I tisdags föll ridån för inlämningen av kandidat­listor till kommunalvalet den 9 april. Det blir ett val med ett klart mindre startfält än inför valet för ­fyra år sedan.

Nyhetsbild

Maktskifte väntar i Sannf

Soini har fått erfara att regeringsansvaret tynger och att politik hela tiden handlar om att kompromissa.

Nyhetsbild

Gör om, gör det bättre

2

En central målsättning för social- och hälsovårdsreformen var – i tidernas begynnelse – att ­integrera ett splittrat fält av grundläggande sjukvård, hälsovård och specialiserad sjukvård med patienten i ­fokus.

Nyhetsbild

Så svårt att hantera medier

1

Juha Sipilä (C) har varit statsminister i snart två år, men har fortfarande svårigheter att hantera offentligheten.

Nyhetsbild

Allt mellan ­himmel och jord

RIKSDAGSBREV Den politiska veckan inleddes med regeringens redogörelse­ om regeringens lagberedning. Strax före jul kritiserade justitie­kansler Jonkka regeringen för bristfällig beredning. Statsminister Sipilä försvarade regeringen mot kritiken om att den tagit tillbaka förslag och olika planer. Enligt honom har regeringen lagt fram över 400 förslag. Av dem har hittills tre tagits tillbaka och cirka 380 svar från riksdagen har godkänts.

Nyhetsbild

Trend saknas för det gemensamma

2

LEDARE Att hitta villiga kandidater till kommunalval verkar bli allt svårare. Men det finns heller ingen samhällstrend som hyllar det gemensamma.

Nyhetsbild

Finland behöver mer förädling

I Finland och inte minst Österbotten är vi duktiga på att producera råvaror från skog och mark. Men räcker det i framtiden?

Nyhetsbild

Tvåspråkighet är en balansakt

1

Om ett svenskt skolväsende ersätts med ett tvåspråkigt skolväsende går svenskan under. Men samma händer om svenska skolan inte kan lära ut finska.

Nyhetsbild

SFP-liberalismen gynnar KD

De liberala och ultraliberala röster SFP suktar efter i storstäderna straffar sig i ett accelererande röstbortfall på den konservativa landsbygden i Österbotten.

Vad tror du att det händer sen?

Det talas mycket om valfrihet i vården nu. Från 2019 kan du välja vårdcentral och tandläkare inom den offentliga vården eller privat, och den avgift som du betalar är lika stor eller ­liten oberoende av ditt val. Staten betalar resten.

Nyhetsbild

ICT-analytikern ska rädda oss

LEDARE Digitaliseringen kommer att transformera existerande affärsmodeller. För Österbotten är den ett verktyg för ett utvidgat marknadsområde.

Nyhetsbild

Jakten på sanningen

LEDARE ”Alla regeringar ljuger. Alla regeringstjänstemän ljuger.” Det är inte någon Trumpanhängare – eller mannen själv – som säger så.

Nyhetsbild

Likheter skapar möjligheter

I Finland har rösterna mot det frihandelsavtal ­mellan EU och Kanada som Europaparlamentet nu har godkänt varit förvånansvärt lågmälda åtminstone jämfört med den uppmärksamhet och kritik som TTIP-avtalet, frihandelsavtalet med USA som nu är om inte nedlagt så djupfryst på obestämd tid, orsakade.

Nyhetsbild

Nytt Lahtis-VM– i ny tidsanda

LEDARE Lahtis står värd för VM på skidor igen. Den här gången hoppas vi bli förskonade från skandaler.

Vård på svenska

I dagens tidning ingår en debattartikel av en patient­ som är besviken med att hon inte har fått vård på sitt svenska modersmål på Mellersta Österbottens centralsjukhus.

Nyhetsbild

SFP hör hemma i presidentvalet

Carl Haglund säger nej. Stefan Wallin säger också nej. Anna-Maja Henriksson umgås inte med sådana planer just nu.Det handlar om SFP och presidentvalet. En egen kandidat i valet utgör en ypperlig chans för ett litet parti att få massmedial synlighet på nationell basis.

DEBATT: Privatisering matar stormen

INSÄNDARE Fem av SFP:s fullmäktige­ledamöter i Pedersöre konstaterar i en insändare­ (ÖT 10.2) att det blåser för­ändringsvindar inom vården.

Nyhetsbild

Staten backar upp Österbotten

Statsmakten har bestämt sig för att köra fram ­Vasa som Finlands alternativ i kampen om Teslas fabrik för litiumjonbatterier i Europa, även kallad Gigafactory 2.

Nyhetsbild

Lyxliret skadligt för svenskan

SFV borde tacka HBL för att tidningen ännu en gång har satt strålkastarljuset på ett osunt bäste broder-drag i Svenskfinland.

Nyhetsbild

Avgift på båt blev aprilskämt

Nyhetsbild

När valfrihet blir en chimär

Valfrihet är inget tvång, nej. Men det är främst de starka den gynnar.

Nyhetsbild

Trumpna reaktioner

Varje folk – som bor i en demokrati, vill säga – väljer sina egna ledare; sitt parlament, sin president. Det valet är väljarnas ensak och i demokratins ­natur ingår en konsensusprincip om att minoriteten ska acceptera majoritetens val.

Se på torget

LEDARSTICK Ska Jakobstadsborna ha en Mercedes, en Kia eller en Toyota?

Nyhetsbild

Arbetslösheten kräver nya grepp

Vi måste våga tänka i nya banor, det vinner både de arbetslösa och samhället på.

Årets Finlands Cup är ett skämt

KOLUMN Jag lånar före detta landslagsspelaren i fotboll, Atik Ismails, text på Facebook. ”Man förlorar en match 1–9, men är ändå kvar i Finlands Cup. Skäms, Bollförbundet”.

Nyhetsbild

Förvaltningsråd ute och seglar

LEDARE I lagen om Rundradion Ab (ja, så heter bolaget fortfarande officiellt; inte bara varumärket Yle), paragraf 6, sägs – bland annat – så här: ”[På förvaltningsrådet ankommer att] 3) se till och övervaka att uppgifter som hör till den ­programverksamhet som bedrivs i allmännyttigt syfte blir fullgjorda”.

Insändare
Märta-Lisa Westman
Boris Nygård
Christian Wiklund
Stefan Storholm
Cecilia Löfholm
Peter Östman
Charlotte Snellman
Mats Ahlskog
Glen Tast
Tor-Erik Sandvik
Anne-Mie Ranta
Pedersöre socialdemokrater r.f
Maria Lunabba
Kerstin Kassab
Nils-Anders Granvik
Märta Lybäck
Hans-Erik Lindgren
Christer Tonberg
Andreas Hjulfors, Carola Lassila,­ Daniel Svenlin, Pernilla Löfs-Grankulla, Gunnevi Bygg­mästar, Mita Björkström, Matilda Åkerlund, Tuomas Keränen, Sören Östman, Björn ”Mocki” Björkskog, Mikael Svenfelt, Marianne Rahja, Christoffer Byggmöstar, Khaing Min,
Andreas Hjulfors