Opinion

Krönika

Mest läst senaste veckan

Opinion

Ordets skönhet kommer inifrån

SPRÅKKOLUMNEN Vilket är svenskans vackraste ord? Det var den sista frågan jag fick under arbetsintervjun som sedan gav mig jobbet som språkstöd.

Nyhetsbild

Halla-aho är inte anpassad till den politiska verkligheten

KOLUMN "Sannfinländarna har fått en kompromisslös ordförande. Hans resonemang verkar bestickande logiska, men ordrytteriet och argumenteringen är i dag inte anpassade den politiska verkligheten", skriver Ralf Friberg.

Nyhetsbild

Vänsterspöket skrämmer oss

6

I Finland verkar vi fortfarande lida av någon form av kommunist­skräck.

Kan man roa sig med partiklar?

SPRÅKKOLUMNEN Sätt dig ner och luta dig tillbaka. Andas in. Varje dag flyger det in en stor mängd partiklar genom öronen, och utan att vi tänker på det flyger de också ut genom munnen. Åtminstone om vi talar ett germanskt språk, som svenska.

Finland svåra jubileumsår

KOLUMN Jag har länge haft väldigt delade känslor kring att Finland i år firar sitt jubileumsår som en hundra år gammal nationalstat.

En story, flera storys?

SPRÅKKOLUMNEN Startup company, pop up shop, hoverboard, post-truth, alternative facts ... Finns det något svenskt ord? Ska jag översätta det? Ska jag hitta på ett eget ord? Hur böjer man det? En vanlig fråga journalister ställer är hur de ska hantera engelska ord i en svensk text. Låt oss reda ut det.

Även en populist kan ha rätt ibland

I motsats till vad många hade fruktat blev det holländska parlamentsvalet inte en ny triumf för den nationalistiska populismen.

Dagens retorik

KOLUMN Numera stiger Gudrun och jag upp om morgnarna med en fråga på läpparna: vad har Trump nu hittat på?

Nyhetsbild

Nytt verktyg för närdemokratin

23

KOLUMN ÖT:s och de andra HSS Media-tidningarnas beslut att strypa den anonyma webbdebatten väckte stor uppmärksamhet i Svenskfinland i veckan.

Fossileran är på väg mot sitt slut

Lars Sund: Så är det officiellt bekräftat – 2016 blev det varmaste året sedan de globala temperaturmätningarna inleddes på 1880-talet.

I väntan på julefriden

Susanna Elenius: Med åren har jag blivit ganska bra på att undvika den ­berömda julstressen. Jag har lärt mig att jag inte måste klämma in ett storkok av knäck mellan julfester, tentläsning, jobb och föreläsningar.

Maraton i regn och motvind

Förra veckan var en Davids kamp mot Goliat, där ­David slutligen blev helt överkörd. Jag är besviken på rege­ringen. Jag är besviken på nonchalansen för våra språkliga rättigheter. Jag är besviken på bristen på respekt för grundlagsutskottets utlåtande. Och jag är besviken på mina kolleger i regeringspartierna, varav en del är sådana jag arbetat med i snart tio år.