Opinion

Ledarkommentar

Mest läst senaste veckan

Opinion

Nyhetsbild

En ny kommentarsfunktion

1

LEDARKOMMENTAR Ibland kan det vi rapporterar om i ÖT föranleda en liten kommentar från ledarredaktionens sida. Därför inför vi från och med i dag något vi kallar ledarkommentaren.

Nyhetsbild

Kirurgin stryps

LEDARSTICK Den kommande lagen om kundens valfrihet inom social- och hälsovården hotar att bli en av de sista spikarna i Malmskas kista.

Sorglustigt

LEDARSTICK Enligt etablerade planer ska torgparkeringen i Jakobstad förstoras så att man ska kunna köra under gågatan och fortsätta under jorden upp längs Storgatan.

Nyhetsbild

I väckelsebygd

Vem har bestämt att 50 procent av innehållet ska handla om kristendomen och annat strunt?

Ingen draghjälp

LEDARSTICK Efter en slitsam process och en lång tid med Jakob­stads centrum i något som liknade belägrings­tillstånd stod bygget som ersatte Bankgården med det legendariska Terrazzohörnet, Jakob Center, klart i slutet av oktober i fjol.

Nyhetsbild

Finlands rykte står på spel

13

LEDARSTICK Finland toppar inte längre den internationella listan över länder med en stark pressfrihet.

Fult spel

LEDARSTICK Sannfinländarna har fört det politiska taskspelet till en ny nivå.

Nyhetsbild

Vår pälsindustri

LEDARSTICK Farmområdet Vallan i Fäboda regleras av tio separata miljötillstånd. ÖT har också nyligen beskrivit ett liknande farmområde med sammankopplade miljötillstånd i Nykarleby.

Nyhetsbild

Staten ska finnas i Österbotten

LEDARSTICK Efter flera år av osäkerhet kom besked för ett år ­sedan – Lagmansgården bommar igen.

Nyhetsbild

Makt och media

LEDARSTICK Yles trovärdighet har fått sig en törn. Opinionsnämndens prickning bekräftar att Yleledningen gav efter för påtryckningar från statsminister ­Juha Sipiläs sida.

Nyhetsbild

Yle och svenskan

LEDARSTICK Yles finska nyheter berättade i tisdags om kaross­tillverkaren Ekeri som nyligen har haft 15 jobb ­lediganslagna.

Nyhetsbild

Finlands Trump

Som väntat kastar sig Jussi Halla-aho in i Sannfinländarnas ordförandestrid. Sättet han gör det innehåller inga överraskningar.

Vård på svenska

I dagens tidning ingår en debattartikel av en patient­ som är besviken med att hon inte har fått vård på sitt svenska modersmål på Mellersta Österbottens centralsjukhus.

Se på torget

LEDARSTICK Ska Jakobstadsborna ha en Mercedes, en Kia eller en Toyota?

Kör på grund

LEDARSTICK Kommunikationsminister Anne Berner har fått backa om trafikbalken men framhärdar om av­gifter i skärgårdstrafiken. Hon räknar med att avge ett slutgiltigt förslag till förordningen i början av veckan.

Ofattbart slappt

LEDARSTICK Tingsrätten i Norra Karelen dömde i tisdags Pekka­ Tapani Seppänen, 51, till 14,5 års fängelse för två dråp, tre dråpförsök, grovt dödsvållande, ut­sättande, misshandel, koppleri och alkoholbrott.

Varvar ner

Vi går mot slutet av ett år med få glädjeämnen. Krig, terrordåd, människor på flykt, ökad polarisering, tilltagande nationalism och ökad internationell spänning har präglat rubrikerna.

Polen, igen

LEDARSTICK Sedan partiet Lag och rättvisa (PiS) fick makten i Polen har landet tagit flera steg mot inskränkt yttrandefrihet, frångått principer om domstolars oberoende och värden som omfattas i EU-lagstiftning.

Nyhetsbild

Berner igen

LEDARSTICK. Kommunikationsminister Anne Berner (C) ­hyser en orubblig tro på marknadskrafternas förmåga att lösa samhällsproblem.

Goda nyheter

LEDARSTICK. 140 miljoner - så mycket beräknas den bioetanol­fabrik som planeras i Jakobstad kosta.

Torget, än en gång

LEDARSTICK. För några veckor sedan tog centrumutvecklingen i Jakobstad ett stort steg framåt då nybygget vid torget slog upp sina dörrar och man samtidigt öppnade en del av de gator som varit stängda för trafik under byggtiden.

Messukeskus

LEDARSTICK. Posten blev efter några år som Itella Posti, Statsjärnvägarna heter VR och inget annat, Vägverket blev Destia och Luftfartsverket heter sedan några år Finavia. Varumärkestänket är starkt också hos offentliga aktörer.

Skypo larmar

LEDARSTICK. I ett ovanligt öppet utspel varnar Skyddspolisen (Skypo) för att fastigheter som köps av utlänningar­ kan användas som ”inkvarteringsställen för trupper utan beteckningar, det vill säga så kallade gröna­ män”, rapporterade Iltalehti i tisdags.

Rätt men fel

LEDARSTICK. En enig Kårkullastyrelse beslöt i onsdags lägga ned Pixnekliniken i Malax vid årsskiftet. Det är ett ansvarsfullt beslut - men ändå fel.

Fullmäktige med 43 ledamöter

LEDARSTICK. Minskningen av antalet fullmäktigeledamöter ­avancerar i Karleby.