Livsstil

Nyhetsbild

Litet land med stor ­potential

RESFEBER Allt fler upptäcker Slovenien, ett av Europas mest underskattade turistländer. På en begränsad yta ryms förbluffande mycket.

Nyhetsbild

Ta vara på blomkålen!

RECEPT Hjälp till att rädda en av våra viktigaste grönsaker och köp medan den är i säsong. Här bjuder Foodly på enkla blomkålsrecept som tar under 30 minuter att tillreda.

Nyhetsbild

Läsarna tipsar: Så äter vi vår blomkål

RECEPT Våra läsare delar med sig av sina favorit­recept med blomkål. Visste du till exempel att den blir god som pizzabotten?

Nyhetsbild

Ät dig igenom New Yorks godaste kvarter

RESFEBER New York har mycket att erbjuda. Åk på en spännande upptäcktsfärd bland metropolens övriga stadsdelar. Pröva en pizza i Dumbo, ät hett och etniskt i Queens och besök en gospelbrunch i Harlem. Avrunda sedan med het espresso och fylld cannoli i italienska Bronx.

Nyhetsbild

Ät dig igenom New Yorks godaste kvarter

RESFEBER New York har mycket att erbjuda. Åk på en spännande upptäcktsfärd bland metropolens övriga stadsdelar. Pröva en pizza i Dumbo, ät hett och etniskt i Queens och besök en gospelbrunch i Harlem. Avrunda sedan med het espresso och fylld cannoli i italienska Bronx.

Nyhetsbild

När lusten styr lagandet

Finns det något bättre än sommarmat? Allt blir liksom lite godare så här års. I dag bjuder vi på en lättlagad sommarmeny för bryggseglare och latmaskar.

Nyhetsbild

Bland ninjor och robotar i Japan

Oavsett hur gammal du är bjuder Japan på upplevelser utöver det vanliga. För barnen blir resan rena paradiset med finurliga ninjatempel, gigantiska Pokémonbutiker och bad i varma källor bland snöklädda berg.

Nyhetsbild

Toscana – ett äventyr för cyklande gourmander

Det är ur ett cykelperspektiv vi närmar oss det mytomspunna landskapet, maten och vintraditionerna. På en restaurang i Toscana får vi en försmak av den folkliga drycken – grappa – en spegling av den italienska själen.

Nyhetsbild

De viktiga grilltillbehören

Grillat är godast heter det ju. Men frågan är om inte tillbehören är minst lika goda. Det är faktiskt de som sätter smak och färg på sommarens grillfest.

Nyhetsbild

Ön med världens vackraste stränder

RESFEBER Formentera må vara Balearernas minsta bebodda ö, men kan stoltsera med några av världens vackraste stränder, rara små byar och en hel del mystik. Ön är inte större än att den lätt hinns med på en dagsutflykt från Ibiza.

Nyhetsbild

Snart kör svamp- och bärjakten igång

BÄR & SVAMP Smultronen har mognat. Och snart följer de andra bären efter.

Nyhetsbild

Enkelt att äta som en vegan

MAT & DRYCK Att tillreda god och näringsrik ­veganmat är inte så svårt som man tror.

Nyhetsbild

Körde med 55-årig ­veteranbil till Vitryssland

RESFEBER När Magnus Eklund, som har rötterna i Vasa, körde med en veteranbil till Vitryssland imponerades han av vilka fina vägar landet har och hur huvudstaden Minsk såg ut att vara hämtad ur en science fiction film.

Nyhetsbild

Favoriter på midsommarbordet

MAT & DRYCK Midsommar, då dagen är som längst och natten som kortast, har finländare firat i hundratals år. Vi badar bastu, njuter av midnattssolen och äter somrig mat ute i naturen.

Nyhetsbild

Skördarna från havet lockar turisterna

RESFEBER På västra Irlands steniga tegar, torvmossar och hedar odlas inga grödor. Här tar man sin skörd från havet. Fisk, skaldjur och inte minst de vilda ostronen lockar långväga besökare.

Nyhetsbild

Sallader som mättar i värmen

Sommaren står för dörren. Varma dagar är att vänta och vi väljer lättare mat, gärna grönsaker och blandade sallader.

Nyhetsbild

Bland religion, turister och risfält på Bali

Klorofyllstinna risfält med palmer som speglar sig i vattnet. I bakgrunden blåtonade vulkaner. Bali i Indonesien lockar med sin tusenåriga hinduistiska kultur, sköna temperaturer och vykortssnygga tempel.

Nyhetsbild

Stängd ö blev spännande ­turistmål

RESFEBER Strax utanför Härnösand ligger Hemsön, som länge var stängd för allmänheten.

Nyhetsbild

Härliga, hemlighetsfulla holmar på Höga Kusten

RESFEBER Ulvöarna är säkert mest kända för surströmmingen, ­men där finns mycket mer än illaluktande fisk.

Nyhetsbild

Jakten på det som är finskt

RESFEBER Det finska lyser genom ytan i Petrozavodsk. Finsk teater och en finsk tidskrift är exempel på inslag i gatubilden.

Nyhetsbild

Från lingonbröd till räksmörgåsar

RECEPT Malin Båtmästar delar med sig av några av de recept som hittas i hennes nya bok ”Naturligt glutenfritt”.

Nyhetsbild

Läckerheter utan gluten i Båtmästars nya bok

VASA Matkreatören Malin Båtmästar är nu aktuell med sin tredje bok, ”Naturligt glutenfritt”. Och det enda som inte lyckats alls är att baka fluffiga croissanter.

Nyhetsbild

Gdansk - En historisk pärla värd ett besök

Bara en 90 minuters flygresa från Åbo ligger Gdansk, en stad med rik historia och vacker arkitektur. En stad som man enkelt kan förälska sig i.

Nyhetsbild

Hav, himmel och historia i Kroatien

RESFEBER Kristallklart vatten, trånga gränder inramade av medel­tida byggnader. Och så massor av lavendelfält och vin­gårdar. Kroatiens öar har allt.

Nyhetsbild

I Martin Luthers fotspår i östra Tyskland

RESFEBER I år är det precis 500 år sedan protestantismen föddes – ett av de avgörande ögonblicken i Europas historia. I centrum för jubileet står de orter i östra Tyskland där reformationens fader Martin Luther levde och verkade.

Nyhetsbild

Påsken är smakernas fest

Påsken är vårens, ljusets och smakernas fest då familjen samlas runt matbordet.

Nyhetsbild

Fiji håller vad det lovar

RESFEBER Det mytomspunna öriket infriar många fantasier om Söderhavet. Dagsutflykter är ett härligt sätt att uppleva Fiji. Se bara upp för en släng av "paradise blues".

Nyhetsbild

Klassisk våffla och lite till

Våfflor passar alltid och kan också serveras som ett alternativ till landgång eller buffémat. Bort med sockret och sylten, och toppa med rostbiff och grönsaker i stället.

Nyhetsbild

Jurmala – vågornas stad

RESFEBER Lettlands främsta strandort Jurmala har en tradition av hälsoturism som går över 200 år tillbaka i tiden.

Nyhetsbild

Satsa på lamm i vår

MAT & DRYCK Lamm är det perfekta köttvalet, mört och gott till köttbullar, helstekt eller till en gryta.

Nyhetsbild

Vandring i Himalaya blev resa genom livet

Fem kompisar, 5 500 meter och en glimt av Guds storhet. Kompisgängets vandring i Himalaya gav upplevelser för livet.

Nyhetsbild

Ingen ­lämnar Tyskland hungrig

RESFEBER För dem som gillar rejäla portioner med stora­ köttstycken och korv är Berlin, currywurstens huvudstad, rena himmelriket. Men bland de drygt 16 000 restaurangerna finns något för alla.

Nyhetsbild

Kryddpastan med lite extra sting

MAT & DRYCK Sambal oelek är ­­en ­indonesisk, blöt kryddpasta.­ Stark som attan, men god i rätt sammanhang.

Nyhetsbild

Foodly bjuder på matinspiration

I dag lanserades HSS Medias nya matsajt Foodly.fi. Vi ställde tre frågor till Sofie Sergelius som är projektchef för sajten.

Nyhetsbild

Svartkål ­intar köksscenen

MAT & DRYCK Svartkål är det nya svarta. Så nyttigt, mättande och smakrikt. ­Äntligen hittar vi den i vanliga butiker.

Nyhetsbild

Garanterat fritt från gluten

MAT & DRYCK För gluten­intoleranta finns det inget annat ­alternativ än glutenfri kost. Men även många andra väljer glutenfritt, för att de mår bättre av det.

Nyhetsbild

Las Palmas har blivit hippt igen

RESFEBER Las Palmas har utvecklats till en latinsk pärla. Staden jämförs med Rio tack vare stranden och den häftiga karnevalen.

Nyhetsbild

Panama är Latinamerikas Miami

RESFEBER Panama City är en av Latinamerikas trendigaste städer just nu. Det stora dragplåstret är den upprustade koloniala stadsdelen Casco Viejo med sina mysiga barer, kaféer, restauranger och hotell. Det är hit alla steg styrs på helgkvällarna.

Nyhetsbild

Choklad en gudagåva

JAKOBSTAD Choklad är allt från massproducerade kakor med mycket socker till riktiga finsmakardesserter. Pris och kvalitet går oftast hand i hand.

Nyhetsbild

Viborg – mellan melankoli och hopp

Efter Sankt Petersburgs vimmel är det som att anlända till en oas när jag stiger ut ur tåget på Viborg station. En snöig oas, eftersom februarifrosten håller staden i sitt vita grepp.

Nyhetsbild

Staden vid Nevan växer inåt och lever vackert

RESFEBER Glöm Vinterpalatsets långa köer, sned­vridna matrushkor och kyliga flodkryssningar. Ett ­annorlunda Sankt Petersburg växer fram, gömt bland miljonstadens innergårdar.

Nyhetsbild

På tropiska vattenvägar i Nicaragua

RESFEBER En skara österbottningar som tidigare varit volontärer i Nicaragua återser landet efter att orkanen Otto dragit fram.

Nyhetsbild

Kultur och tradition i Abu Dhabi

RESFEBER Abu Dhabi satsar på turism men då Dubai har bråttom att förverkliga alla planer tar man det lite lugnare här.

Nyhetsbild

Alsace - som att öppna en adventskalender

RESFEBER I december är Colmar som att öppna luckan i en gammal adventskalender från sekelskiftet. På det lilla torget ekar positivmusiken mellan­ husväggarna och lampor blinkar från ett nöjesfält där trähästar galopperar fram.

Nyhetsbild

Storslagna Manhattan bjuder på många kontraster

RESFEBER Stort och litet, gammalt och nytt, rikt och fattigt, betong och grönska. Världsmetropolen New York bjuder verkligen på kontraster. Här finns allt.

Nyhetsbild

Vild burgare och söt dessert

Älgkött är smakrikt och behöver inte kryddas speciellt mycket. Det man ska tänka på är att det är lite magrare än nötkött.

Nyhetsbild

Här ska allt vara störst, högst och häftigast

RESFEBER. Här finns världens just nu högsta byggnad, konstgjorda öar, galet lyxiga hotell och äventyrsparker för alla smaker. I Dubai har de styrande förverkligat sina vildaste fantasier för att locka besökare.

Nyhetsbild

Det ljuva livet i Ayia Napa

Då den ruggigaste av årstider belägrar vårt land njuter ett gäng pensionärer från Jakobstadstrakten av det somriga klimatet på Cypern – och av det sociala liv som grupptillhörigheten skänker.

Nyhetsbild

Se fotboll i London på nära håll

RESFEBER. Spänd förväntan råder i London, det är toppderby i Premier League. 60 000 på läktarna sjunger och hejar. Som på tv, fast på riktigt.

Nyhetsbild

Vardagsmat med guldkant

I dag handar det om vardagsmat med guldkant, det där lilla extra. Men vad är det då som gör det där lilla extra en vanlig vardagsmiddag?