Livsstil

Nyhetsbild

Kryddpastan med lite extra sting

MAT & DRYCK Sambal oelek är ­­en ­indonesisk, blöt kryddpasta.­ Stark som attan, men god i rätt sammanhang.

Nyhetsbild

Foodly bjuder på matinspiration

I dag lanserades HSS Medias nya matsajt Foodly.fi. Vi ställde tre frågor till Sofie Sergelius som är projektchef för sajten.

Nyhetsbild

Svartkål ­intar köksscenen

MAT & DRYCK Svartkål är det nya svarta. Så nyttigt, mättande och smakrikt. ­Äntligen hittar vi den i vanliga butiker.

Nyhetsbild

Garanterat fritt från gluten

MAT & DRYCK För gluten­intoleranta finns det inget annat ­alternativ än glutenfri kost. Men även många andra väljer glutenfritt, för att de mår bättre av det.

Nyhetsbild

Las Palmas har blivit hippt igen

RESFEBER Las Palmas har utvecklats till en latinsk pärla. Staden jämförs med Rio tack vare stranden och den häftiga karnevalen.

Nyhetsbild

Panama är Latinamerikas Miami

RESFEBER Panama City är en av Latinamerikas trendigaste städer just nu. Det stora dragplåstret är den upprustade koloniala stadsdelen Casco Viejo med sina mysiga barer, kaféer, restauranger och hotell. Det är hit alla steg styrs på helgkvällarna.

Nyhetsbild

Choklad en gudagåva

JAKOBSTAD Choklad är allt från massproducerade kakor med mycket socker till riktiga finsmakardesserter. Pris och kvalitet går oftast hand i hand.

Nyhetsbild

Viborg – mellan melankoli och hopp

Efter Sankt Petersburgs vimmel är det som att anlända till en oas när jag stiger ut ur tåget på Viborg station. En snöig oas, eftersom februarifrosten håller staden i sitt vita grepp.

Nyhetsbild

Staden vid Nevan växer inåt och lever vackert

RESFEBER Glöm Vinterpalatsets långa köer, sned­vridna matrushkor och kyliga flodkryssningar. Ett ­annorlunda Sankt Petersburg växer fram, gömt bland miljonstadens innergårdar.

Nyhetsbild

På tropiska vattenvägar i Nicaragua

RESFEBER En skara österbottningar som tidigare varit volontärer i Nicaragua återser landet efter att orkanen Otto dragit fram.

Nyhetsbild

Kultur och tradition i Abu Dhabi

RESFEBER Abu Dhabi satsar på turism men då Dubai har bråttom att förverkliga alla planer tar man det lite lugnare här.

Nyhetsbild

Alsace - som att öppna en adventskalender

RESFEBER I december är Colmar som att öppna luckan i en gammal adventskalender från sekelskiftet. På det lilla torget ekar positivmusiken mellan­ husväggarna och lampor blinkar från ett nöjesfält där trähästar galopperar fram.

Nyhetsbild

Storslagna Manhattan bjuder på många kontraster

RESFEBER Stort och litet, gammalt och nytt, rikt och fattigt, betong och grönska. Världsmetropolen New York bjuder verkligen på kontraster. Här finns allt.

Nyhetsbild

Vild burgare och söt dessert

Älgkött är smakrikt och behöver inte kryddas speciellt mycket. Det man ska tänka på är att det är lite magrare än nötkött.

Nyhetsbild

Här ska allt vara störst, högst och häftigast

RESFEBER. Här finns världens just nu högsta byggnad, konstgjorda öar, galet lyxiga hotell och äventyrsparker för alla smaker. I Dubai har de styrande förverkligat sina vildaste fantasier för att locka besökare.

Nyhetsbild

Det ljuva livet i Ayia Napa

Då den ruggigaste av årstider belägrar vårt land njuter ett gäng pensionärer från Jakobstadstrakten av det somriga klimatet på Cypern – och av det sociala liv som grupptillhörigheten skänker.

Nyhetsbild

Se fotboll i London på nära håll

RESFEBER. Spänd förväntan råder i London, det är toppderby i Premier League. 60 000 på läktarna sjunger och hejar. Som på tv, fast på riktigt.

Nyhetsbild

Vardagsmat med guldkant

I dag handar det om vardagsmat med guldkant, det där lilla extra. Men vad är det då som gör det där lilla extra en vanlig vardagsmiddag?

Nyhetsbild

Kaffe och konst i Karlstad

RESFEBER. Säg Karlstad och många tänker på kaffe, Fröding och Ferlin. Numera är också konstnären Lars Lerin starkt förknippad med staden vid Vänern och Klarälven.

Nyhetsbild

I Navet finns vatten för alla

RESFEBER. Umeås nya badhus har sedan det öppnade för en dryg månad sedan lockat tusentals simmare varje helg.

Nyhetsbild

Moderna Manchester är mer än fotboll

RESFEBER. I den gamla industristaden sparkar man inte bara boll. I de forna fabriksbyggnaderna huserar coola restauranger och secondhandbutiker samt musikscener för framtidens popband.

Nyhetsbild

San Juan – USA:s mest spanska stad

RESFEBER. Ön Puerto Rico är amerikanskt territorium,­ men ­huvudspråket är spanska. Huvudstaden San Juan ­bjuder på färgglada hus och ­avslappnad atmosfär.

Nyhetsbild

Säljer mat som butiker ratar

Sveriges och Nordens första sociala livsmedelsbutik, där ratad mat säljs billigt till ekonomiskt utsatta, brändes ner i mars. Nu har den öppnats på nytt.

Nyhetsbild

Höjdaräventyren finns på Höga Kusten

RESFEBER. Sommaren har varit livlig på Höga Kusten, men även på hösten och vintern finns massor av spännande aktiviteter i området.

Nyhetsbild

I Istrien äter man det naturen ger

RESFEBER. Ständigt nya härskare, ett Jugoslavien, ett krig och sedan demokrati har satt sin prägel på matkulturen i Istrien, halvön i nordvästra Kroatien. Men det viktigaste har hela tiden varit att ta vara på det som jorden, skogen, havet – och vinden – ger.

Nyhetsbild

Uppskattad hälsoresa i Kroatien

LÄSARRESAN. Den kroatiska kusten slutar aldrig att överraska med sina vita kalkstensklippor och lummiga pinjeskogar.

Nyhetsbild

Gott med yoghurt och granola

MAT & DRYCK. Har du tröttnat på yoghurt och mysli? Med lite kreativitet och kryddor kan man förvandla även de tråkigaste av frukostar.

Nyhetsbild

Pizza och paj med få kolhydrater

En enkel botten gjord på ost och mandelmjöl låter sig lagas till många olika slags LCHF-rätter. Bara för att man begränsar sitt kolhydratintag behöver man inte avstå pizza, pajer och andra salta bakverk.

Nyhetsbild

Split för alla smaker

RESFEBER. Gatorna glänser av marmor och i hamnbassängen ligger eleganta segelbåtar bredvid enorma passagerarfärjor. Split är Kroatiens näst största stad, och en av de allra vackraste.

Nyhetsbild

Fredag är bulladag också för bagaren

MAT & DRYCK När de flesta andra sover som allra djupast börjar Andreas Nyvalls arbetsdag. Mellan klockan 03 och 06 är det som mest bråttom i bageriet i Pedersöre.

Nyhetsbild

Vegetariskt – en aning billigare

MAT & DRYCK Vi behöver verkligen inte äta kött vid varje­ måltid. Testa att slå fast en vegetarisk måltid per vecka. Du kommer att märka att vegetarisk mat kan vara väldigt god och också en aning billigare.

Nyhetsbild

Nej, vi såg aldrig sjöodjuret i Loch Ness

RESFEBER. Ibland är det bra att göra något som ligger utanför den egna bekvämlighetszonen, utsätta sig för prövningar och upptäcka att vingarna bär. För oss var utmaningen att köra bil med manuell växellåda i vänstertrafik.

Nyhetsbild

Surströmmingens nya smaker

För en dryg vecka sedan svävade en säregen doft över vårt västra grannland. Surströmmingspremiären får en del att jubla och andra att vända sig bort i vämjelse.

Nyhetsbild

Vilken soppa!

MAT & DRYCK. Vi behöver bli bättre på att äta grönsaker – och alla mår bra av att skaka om sina matvanor nu och då. Känn ingen fruktan grönsaksvägrare – en enkel soppa är en fenomenal början på ett grönare liv.

Gott från naturen

RECEPT. Den vilda naturen har mycket att erbjuda till middagsbordet. Hur låter älgryta med rödvin eller hel citronpepparlax?

Nyhetsbild

Tillbaka till vardagen

RECEPT. Rutiner och tidig väckning kan vara riktigt trevligt. Se bara till att duka fram bra saker på frukostbordet.

Nyhetsbild

Uppsving för vitt portvin

VIN. De flesta tänker nog på något rött i glaset när man pratar om portvin. Men vitt portvin har funnits i långa tider och det första rosé-portvinet kom år 2008.

Nyhetsbild

Lissabon har själen i behåll

RESFEBER. Den portugisiska huvudstaden tycks vara på väg mot en ny storhetstid. I ett av årets trendigaste resmål lever traditionerna samtidigt kvar.

Nyhetsbild

Lyckad allians mellan två druvor

VECKANS VIN. I Australien finns ett vinhus som har lyckats förena kryddiga Gewürztraminer och fräscha Riesling till ett mycket trevligt halvsött vitt vin.

Nyhetsbild

Njut av sommarens grönsaker

RECEPT. Det är först nu, i slutet av ­juli och i augusti, som vi i Finland kan börja njuta av inhemska goda och späda grön­saker. ­Butikernas grönsaksdiskar är fyllda till bredden och pris­nivån på inhemska grönsaker börjar vara på en för konsumenten tacksam ­nivå.

Nyhetsbild

Bordeaux för alla smaker

RESFEBER. Spännande historia, oslagbar vinkultur och gastronomi i världsklass. Bordeaux syns ofta i täten på listor över de bästa turistmålen i Europa.

Nyhetsbild

Fräscht, färggrannt och proteinrikt

RECEPT. Efter några veckors intensivt grillande, korvätande och kalasande längtar min kropp efter fräsch, hemlagad mat igen.

Nyhetsbild

En druva med mycket smak

Ett vin gjort på gewürztraminer är ofta ganska smakrikt och delar folk i för och emot.

Nyhetsbild

En ny värld i den gamla

RESFEBER. Det är få personer som tänker på Tyskland när de tänker på vin. Men faktum är att landet har en betydande produktion och turismen kring odlandet växer sig större hela tiden.

Nyhetsbild

Hunden vill också ha glass som svalkar

Heta sommardagar kan man låta sin bästa vän få något kallt och svalkande att äta. Hundglass gör man enkelt med bananer, laktosfri yoghurt och någon smaksättning som hunden gillar.

Nyhetsbild

Isglass – enkelt och gott

Att frysa sin egen isglass är superenkelt, dessutom kan du göra dem utan tillsatt socker.

Nyhetsbild

Skön stad där det är nära till allt

LINKÖPING. Linköping, vad ska du göra där frågar en kompis när jag berättar vart jag ska åka. Det undrar jag också – för där finns så himla mycket att välja på.

Nyhetsbild

Pilsner alla ljusa öls moder

Om jag säger ”öl” slår jag vad om att de flesta ser framför sig ett glas ljust, klart och skummande öl och med minnets smaklökar tänker sig den mjuka lätthumlade smaken av ljust lageröl.

Nyhetsbild

Mat för lata sommardagar

På sommaren är matekvationen svår att få ihop. Man vill äta riktigt gott och unna sig, men helst utan ansträngning. Här kommer en uppsättning rätter som i all sin enkelhet är riktigt goda.

Nyhetsbild

Blandning av sött och salt i Stockholm

”Welcome to my hometown” h­älsar många kända Stockholmsprofiler på Arlanda flygplats. Jag får säga detsamma, även om jag inte platsar i det galleriet.