Senaste nytt

Teknisk nämnd vill välja personal

JAKOBSTAD Jakobstads tekniska nämnd vill inte att tekniska direktören ska få besluta om val av personal vid den egna enheten.

Småbåtshamn planeras i Alholmen

JAKOBSTAD Detaljplanen för småbåtshamnen i Alheda i stadsdelarna Alholmen och Korsgrundet fortsätter nu med en förstorad detaljplaneavgränsning.

Nyhetsbild

Åtalad hade 52 filer med nakna barn

I RÄTTEN En man som hade 52 bilder på nakna barn i sina datorer stod åtalad i Mellersta Österbottens tingsrätt i torsdags.

Nyhetsbild

Man häktad för dådet i Vetil

Tingsrätten i mellersta Österbotten har i dag häktat en 1994-född man på sannolika skäl misstänkt för dråp.

Nyhetsbild

Jakobstads Vatten: Det värsta är över

JAKOBSTAD Det vatten som pumpas ut från Åminne reningsverk just nu varken luktar eller smakar illa.

Nyhetsbild

Reuters: Putin redo möta Trump i Finland

Rysslands president Vladimir Putin säger att han är redo att möta USA:s president Donald Trump i Finland, rapporterar Reuters.

Nyhetsbild

Nya motgångar för Donald Trump

Stoppet för president Donald Trumps senaste inreseförbud för människor från sex i huvudsak muslimska länder förlängs på obestämd tid.

Nyhetsbild

Mindre minus än väntat i Pedersöre

PEDERSÖRE Pedersöre gjorde ett underskott på knappt 838?000 euro i fjol. Resultatet försämrades med 1,1 miljoner euro jämfört med 2015.

Nyhetsbild

Sipilä: Staten har skött sina byggprojekt illa

Problemet med statsfinansierade byggprojekt är att statens ägandeskap är för svagt, kritiserar statsminister Juha Sipilä (C). Han anser att staten inte har bevakat sina intressen tillräckligt bra.

Nyhetsbild

Hollande: Inget handelsavtal med Storbritannien före brexit

Storbritannien måste komma överens om villkoren för sitt utträde ur EU innan medlemsländerna kan diskutera andra frågor såsom ett handelsavtal, säger Frankrikes president Francois Hollande.

Nyhetsbild

Danzig till Provinssirock

FESTIVAL Gruppen Danzig – med legendaren Glenn Danzig som frontfigur – kommer till Provinssirock. Festivalen har även bokat bland andra You me at six, Anna Järvinen och Fickle friends.

Nyhetsbild

Misstänkt för skjutning i Tjöck har släppts fri

UPPDATERAD Den 22-åriga man som häktades för en vecka sedan misstänkt för mordförsök i Tjock har nu släppts. Själva händelsen är fortfarande ett mysterium för polisen.

Nyhetsbild

Fagerudds Ilves på väg mot jätteskräll

ISHOCKEY Ilves har kopplat greppet i mötet med storfavoriten Tappara. Backen Marcus Fagerudd visade vägen genom att göra första målet i match nummer fem.

Nyhetsbild

Österbottningarna mindre nöjda med demokratin

Österbottningarna är inte lika övertygade om att demokratin fungerar som de övriga finlandssvenskarna och de finskspråkiga, visar en opinionsmätning som tankesmedjan Magma låtit göra.

Rapport: Vårdreformen lockar skatteplanerare

Den marknad som vårdreformen öppnar intresserar internationella spelare som skär ner sina utgifter med hjälp av aggressiv skatteplanering, heter det i en expertrapport som SDP:s riksdagsgrupp publicerade på torsdagen.

"Mannerheims Äpple" hittades äntligen i Asikkala

Naturresursinstitutet har kartlagt lokala äppelsorter och har äntligen hittat "Mannerheims Äpple" som man spanat efter länge.

Nyhetsbild

Vattkoppsvaccineringar inleds i september

Ett vaccin mot vattkoppor har införts i det nationella vaccinationsprogrammet och vaccineringarna inleds i september.

Nyhetsbild

Summanen anmäld  för pedofilrop

ISHOCKEY Enligt tidningen Iltalehti har Raimo Summanen polisanmälts för sitt tilltag att kalla Hermes tränare Antti Karhula för pedofil.

Nyhetsbild

Sipilä: Parlamentarisk vision som grund för regeringsprogrammet

Statsminister Juha Sipilä (C) kastade på torsdagen fram tanken att en parlamentarisk vision från alla riksdagspartier kunde utgöra grunden för regeringsförhandlingarna för nästa valperiod.

Nyhetsbild

Finlands Bank ser nya problem i världsekonomin

Finlands Bank ser nya problem i världsekonomin trots att förtroendet har stärkts på bred front och det finns gynnsamma tecken.

Stor lottovinst till Vasa

VASA En lycklig lottovinnare hade köpt en lott på K-supermarket i Roparnäs.

Nyhetsbild

Snöfall i Österbotten i morgon

Det kan snöa omkring fem centimeter längs den södra kusten och i Österbotten kring Vasa och Seinäjoki i morgon bitti, meddelar Meteorologiska institutet.

Nyhetsbild

Jakobstadsborna hamstrar vatten

JAKOBSTAD Det illasmakande kranvattnet har fått Jakobstadsborna att hamstra källvatten.

Nyhetsbild

Tokmanni öppnar fyra nya butiker

Billighetskedjan Tokmanni öppnar fyra nya butiker i lokaler som blir lediga efter Anttila. Butikerna öppnas i Esbo, Seinäjoki och Åbo i maj samt i Joensuu på hösten.

Nyhetsbild

Hockey lockar publik Karleby

ISHOCKEY Hermes blev femte i Mestis säsongen 2016–2017. Ordföranden Hannu Myllymäki är säker på att ishockeyn har sin plats i Karleby.

Nyhetsbild

Miljoner finns att hämta

KARLEBY Karleby skulle kunna nå en fördel på cirka tre miljoner euro på årsnivå med hjälp av digitalisering.

DEBATT: Planläggningen i Larsmo

INSÄNDARE Larsmo är en vacker kommun med livskraftiga och växande byar samt ett starkt centrum.

DEBATT: Ett annorlunda valprogram

INSÄNDARE Familjen. Familjen bör beaktas­ vid alla beslut som fattas i staden.­ ­Familjen, den grundsten som vårt ­sam­hälle är uppbyggd på, har redan länge åsidosatts till förmån för effek­tivitet och produktivitet.­ Ett sam­hälle är lika starkt som dess familjer.

DEBATT: Varför thailändskt?

INSÄNDARE Hur kan Fresh Servant försvara användandet av thailändsk broiler i ­salladsaskar och andra produkter? I Thailand produceras inte broiler ­enligt samma standard som i Finland.

DEBATT: Mera öppenhet

INSÄNDARE En bra kommunalförvaltning baserar sig på ett gott samarbete mellan kommuninvånare, beslutsfattare och tjänstemän.

DEBATT: Inte fel på demokratin

INSÄNDARE Vad tråkigt att Denise Björn-Lindell (ÖT 28.3), som mor, lärare och lärarvikarie, upplever att en del av lärarkåren inte skulle vara engagerade och duktiga.

DEBATT: Skolnätet i Karleby

INSÄNDARE Frågan är så omfattande att jag ska spjälka upp den i mindre delar för att det ska vara lättare att förstå.

Nyhetsbild

Nya resekedjor ska förenkla resandet i Finland

Bit för bit kommer VR att utöka tågresandet med olika sorts kollektivtrafik och tjänster. Målet med de nya landsomfattande resekedjorna är att förenkla resandet i Finland.

DEBATT: Tveka inte att rösta ungt

INSÄNDARE Under rådande valkampanj har det irriterat mig som 28-åring med ­erfarenhet från två mandatperioder i fullmäktige att jag i alltför många sammanhang fått ta del av argument mot att rösta på unga kandidater i kommunalval.

DEBATT: Helhetslösning i familjepolitiken

INSÄNDARE Socialdemokraterna går till kommunalvalet med ”Alla ska med” som slogan.

DEBATT: Berätta ärligt!

INSÄNDARE Som vanlig kommuninvånare önskar jag nu att ni, B-J Skullbacka, L Byggmästars och H-E Lindgren, berättar för mig och många andra vad som har gått fel i SFP:s förda makt­politik i denna evinnerligen tre­delade ”vi ska, vill ha” Kronoby, eftersom denna Pro-rörelse har uppstått,

DEBATT: Kommundelning hotar?

INSÄNDARE Respekt för fattade beslut är förutsättning för en fungerande demo­krati.

DEBATT: Bättre koll förr

INSÄNDARE De tre–fyra senaste regeringarna har sannerligen ”lyckats” åstadkomma en byråkrati på alla områden.

DEBATT: En bra kommun kan bli bättre

INSÄNDARE Vid Pedersöre kommunfullmäktiges­ bokslutsmöten framhålls det av samtliga fullmäktigegrupper att Pedersöre är en bra kommun att leva och bo i.

DEBATT: Tänk efter före i valet

INSÄNDARE Det verkar som att ju närmare valet­ vi kommer desto sämre blir vägunder­hållet i Svenskfinland, alla­ söker synda­bockar.

DEBATT: Kommunernas roll i vård- och landskapsreformen

INSÄNDARE Den stundande vård- och landskapsreformen har knappast undgått ­någon och det är mycket som är ­öppet och oklart ännu.

Nyhetsbild

DEBATT: Vi ska fortsätta kämpa för Malmska!

INSÄNDARE I över 100 år har vi själva i Jakobstad med omnejd fått bestämma över vården vid Malmska sjuk­huset eller Jakobstads sjukhus, som det också­ kallas i dag.

DEBATT: Livskraftiga och fungerande skolor

INSÄNDARE I Jakobstad står vi inför stora förändringar inom grundskolan och dagvården.

Storföretagens export minskade

Värdet på de små och medelstora företagens export steg med en procent medan storföretagens minskade med tre procent under fjolårets sista kvartal jämfört med året innan. Det framgår av Tullens statistik över utrikeshandeln.

Nyhetsbild

”Många föräldrar har tagit kontakt”

KARLEBY Intresset är stort för stödbostäderna för personer med funktionsnedsättning i nya Karelia-koti.

Nyhetsbild

Tiikerit söker ny tränare

VOLLEYBOLL Tiikerit söker ny tränare. Efter en misslyckad säsong har klubben beslutat att inte förnya kontraktet med Jukka Mäkihannu.

Nyhetsbild

Satsa på lamm i vår

MAT & DRYCK Lamm är det perfekta köttvalet, mört och gott till köttbullar, helstekt eller till en gryta.

Nyhetsbild

Tveksam byst avtäckt till Ronaldos ära

Den internationella flygplatsen på Madeira kallas nu för Aeroporto Cristiano Ronaldo. Namnbytet på fotbollsstjärnans hemö gick ändå inte riktigt som planerat, för en snällt sagt originell byst på Ronaldo fick nästan all uppmärksamhet.

UPM säljer vattenkraftverk i Österrike

UPM säljer sina vattenkraftverk i Steyrermühl i Österrike till det österrikiska bolaget Energie AG, som har koncentrerat sig på energiinfrastruktur.

Nyhetsbild

Fansen får ta farväl av Chuck Berry

Chuck Berrys fans kommer att få möjlighet att ta farväl av rocklegendaren, skriver amerikanska medier.