Utrikes

Mest läst senaste veckan

Utrikes

Moldaviens president vill häva avtal med EU

1

Moldaviens president Igor Dodon vill häva landets samarbetsavtal med EU.

Nyhetsbild

Orpo hoppas på gemensam brexit-ståndpunkt från EU-länder

Finansminister Petteri Orpo (Saml) säger i en kommentar till brittiska premiärministern Theresa Mays brexit-tal att de övriga EU-medlemsländerna bör finna en gemensam ståndpunkt till brexit.

Nyhetsbild

Tyskland: Äntligen lite mer klarhet om brexit

Tysklands utrikesminister Frank-Walter Steinmeier säger att Storbritanniens premiärminister Theresa May "äntligen bringat lite mer klarhet " om sin regerings brexit-planer.

Nyhetsbild

May: Storbritannien lämnar EU:s inre marknad

Det blir en "hård" brexit där Storbritannien går ur EU:s inre marknad. Det sade premiärminister Theresa May i ett efterlängtat tal om hur Storbritanniens utträde från unionen ska gå till.

Nyhetsbild

Rysk enklav välkomnar maktskifte i USA

Det råder närmast sibirisk iskyla i den ryskspråkiga enklaven Brighton Beach i New York, men känslorna för USA:s tillträdande president Donald Trump är desto varmare. Många hoppas också på töväder i relationerna med Ryssland.

Nyhetsbild

May: Storbritannien lämnar EU:s inre marknad

2

UPPDATERAD Det blir en "hård" brexit där Storbritannien går ur EU:s inre marknad. Det sade premiärminister Theresa May i ett efterlängtat tal om hur Storbritanniens utträde från unionen ska gå till.

Nyhetsbild

Misstänkt Istanbulmördare ska ha erkänt

Den man som gripits misstänkt för terrorattacken i Istanbul i Turkiet på nyårsnatten har erkänt brottet, enligt Istanbuls guvernör. Mannen uppges ha tränats i Afghanistan inför massmordet.

Minst 180 saknas på Medelhavet

Åtminstone 180 personer är försvunna efter en förlisning på Medelhavet i lördags, uppger FN:s migrationsorganisation IOM. De saknade uppges ha varit migranter som försökte komma till Europa.

Nyhetsbild

Lavrov anklagar USA för att försöka rekrytera spioner

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov säger att USA har försökt rekrytera ryska diplomater till spioner.

Ras i gruva i Kiruna - inga skadade

KIRUNA Ett ras har inträffat i LKAB:s gruva i Kiruna i norra Sverige under morgonen, rapporterar Norrländska Socialdemokraten.

Oskygga isbjörnar kom på besök

1

En isbjörnshona och hennes två ungar tog under natten till tisdag en promenad i centrala Longyearbyen, den största orten på Svalbard. Björnarna har siktats i omgivningen de senaste dagarna, men har nu vågat sig in i själva tätorten.

Letandet efter mysterieplan avslutades

Australien, Malaysia och Kina har lagt ner letandet efter det malaysiska passagerarflygplanet som försvann för snart tre år sedan. Man letade efter planet på ett nästan 120.000 kvadratkilometer stort område i Indiska oceanen.

Nyhetsbild

May väntas tala för "hård" brexit

3

Storbritanniens premiärminister Theresa May väntas i dag avslöja hur landets utträde ur EU ska gå till.

Nyhetsbild

BBC: Demokrater bojkottar Trump-ceremoni

9

Allt fler demokratiska kongressledamöter kommer att utebli när Donald Trump svärs in som president på fredag, skriver BBC.

Nyhetsbild

Senaste mannen på månen, Eugene Cernan, är död

Den amerikanske astronauten Eugene Cernan har avlidit i en ålder av 82 år. Han är den senaste människan som gått på månens yta.

Attentatsmannen i Istanbul gripen

Huvudgärningsmannen bakom attentatet i Istanbul på nyårsnatten har gripits, uppger BBC.

Oslo stoppar dieselbilar i stadstrafiken

Vintervädret tvingar Oslo att ta till drastiska åtgärder. Nu förbjuds trafik med dieselbilar i centrala staden.

Nyhetsbild

Merkel: Vårt öde är i våra egna händer

1

Tysklands förbundskansler Angela Merkel sade på måndagen att européerna har sitt öde i egna händer efter att Donald Trump kritiserat EU och berömt Storbritanniens beslut att lämna unionen.

Företagen bör skydda sina varumärken, speciellt i Kina

Det har blivit allt viktigare för företagen att skydda sina varumärken. Det är lätt att kopiera varumärken på internet och piratprodukter sprids snabbt i näthandeln.

Nyhetsbild

De första sexrobotarna kommer redan i år

4

Snart kommer det att vara möjligt att ha sex med robotar säger AI-experten David Levy. Enligt honom väntar fenomenet redan "bakom hörnet".

Nyhetsbild

Trump berömde egen vårdreform – men gav inga detaljer

1

USA:s blivande president Donald Trump uppger att han har en färdig plan för att ersätta den avgående presidenten Barack Obamas vårdreform.

Kurs i förlossning i bil då BB stänger

När BB i Sollefteå i svenska Västernorrland stänger den sista januari måste blivande föräldrar åka drygt 100 kilometer, och ibland betydligt längre, för att föda. Nu drar Arbetarnas bildningsförbund i Sollefteå igång en studiecirkel i "bilförlossning".

Åtta män äger lika mycket som halva jordens befolkning

4

Världens åtta rikaste män äger lika mycket som den fattigare hälften av jordens befolkning, uppger den brittiska biståndsorganisationen Oxfam. Organisationen varnar för att en så här stor ojämlikhet hotar slita sönder samhällen.

Tidning: Pappan går inte att nå - 9-åring utvisas från Sverige

3

En nioårig flicka har ansökt om uppehållstillstånd i Sverige med anknytning till mamman, men får avslag. Den frånvarande pappan skulle enligt beslutet kunna motsätta sig flickans uppehälle i Sverige.

Nyhetsbild

Trump vill ha handelsavtal med Storbritannien

11

USA:s blivande president Donald Trump säger att han vill ha ett bilateralt handelsavtal med Storbritannien. Trump har intervjuats av brittiska The Times och tyska Bild.

Nyhetsbild

Trump arg på SNL – igen

1

Nej, Donald Trump gillar verkligen inte "Saturday night live".

Fraktplan störtade i Kirgizistan

Åtminstone 32 personer uppges ha omkommit när ett turkiskt fraktflygplan störtade nära flygplatsen i Bisjkek i Kirgizistan. Myndigheterna uppger att sex av offren var barn.

Tiotals döda i nytt fängelseupplopp i Brasilien

Över 30 personer befaras ha omkommit i ett upplopp i ett fängelse i norra Brasilien, uppger polisen. Den exakta dödssiffran var fortfarande oklar på söndagen.

Nyhetsbild

Fredsmöte i skuggan av Trump

3

USA:s nästa president präglade mötet när världssamfundet träffades i Paris för att sporra Israel och palestinierna att börja prata med varandra.

Oklart om Trump tänker träffa Putin på Island

Uppgifterna om ett toppmöte mellan Rysslands president Vladimir Putin och USA:s blivande president Donald Trump fick ett motstridigt mottagande på söndagen.

Nya strider utanför Damaskus hotar vapenvilan

Häftiga strider mellan syriska regeringsstyrkor och rebeller pågick i närheten av Damaskus på söndagen.

Nyhetsbild

Fler brandhärdar på Scandinavian Star

Ett antal sabotörer måste ha legat bakom katastrofbranden på färjan Scandinavian Star 1990, enligt en kommande utredning.

Nyhetsbild

Kreml: Inga förhandlingar om möte mellan Putin och Trump

Det har hittills inte förts några förhandlingar om ett möjligt möte mellan USA:s blivande president Donald Trump och Rysslands president Vladimir Putin.

Nyhetsbild

May väntas flagga för hård brexit

1

Storbritanniens premiärminister Theresa May väntas lägga fram hårda krav då hon i början av veckan presenterar sin plan för hur Storbritannien ska lämna EU.

Nyhetsbild

Duterte hotar med undantagstillstånd

Filippinernas president Rodrigo Duterte har hotat att utlysa undantagstillstånd för att underlätta sitt krig mot narkotika.

Nyhetsbild

Frankrike: Allvarliga följder om USA flyttar sin Israelambassad

PARIS Frankrikes utrikesminister Jean-Marc Ayrault varnar för att det kommer att få "ytterst allvarliga följder" om USA:s blivande president Donald Trump flyttar landets Israelambassad från Tel Aviv till Jerusalem.

Nyhetsbild

Tre gripna i antiterrorinsats i Bryssel

Belgisk polis grep tre personer för förhör efter antiterrorräder i Bryssel sent på lördagen.

Nyhetsbild

Oklart om Trump tänker träffa Putin på Island

USA:s tillträdande president Donald Trump ska träffa Rysslands president Vladimir Putin i Reykjavik, skriver brittiska Sunday Times. Men uppgiften tillbakavisas av Trumps talesman Sean Spicer på Twitter.

Nyhetsbild

Låga förväntningar på Mellanösternkonferens

PARIS En stor konferens om fred i Mellanöstern hålls i dag i Frankrike. Men varken Israel eller palestinierna deltar.

Lyckad uppskjutning av Falcon 9 raket

Det privata rymdbolaget Space X genomförde en lyckad uppskjutning av en Falcon 9-raket i Kalifornien på lördagskvällen finsk tid.

Närmare hundra saknas efter förlisning på Medelhavet

Nästan hundra människor saknas efter att en migrantbåt kantrat utanför Libyens kust på Medelhavet, uppger Italiens kustbevakning.

Nyhetsbild

Misstanke om ryska hackers ska utredas

1

USA Den amerikanska senatens underrättelsekommitté kommer att utreda misstänkarna om rysk inblandning i valet i USA. Både demokrater och republikaner stödde beslutet att inleda utredningen.

Tiotals döda i IS-offensiv i östra Syrien

SYRIEN Över 30 människor har dött i en IS-offensiv mot den belägrade staden Deir Ezzor i östra Syrien, rapporterar brittiskbaserade Syriska människorättsobservatoriet SOHR.

Surfare räddad efter natt på havet

1

En japansk turist i Australien räddades efter att ha tillbringat en natt på havet på en surfbräda.

Nyhetsbild

Pilot omkom när Gripen störtade i Thailand

Ett Gripen-jaktplan har kraschat vid en uppvisning i Songkhla i södra Thailand, vid firandet av Barnens dag.