– Det här var också att vänta på grund av införande av terminsavgifter, säger rektor Örjan Andersson i ett pressmeddelande.

Ansökningstiden för den som vill studera vid yrkeshögskola eller universitet i höst gick ut 5.4. Totalt sökte 3 678 personer om studieplats på Novia. Antalet förstahandssökande är 1 493 sökande till 868 nybörjarplatser.

– Inom Novia ligger vi ungefär på samma nivå som tidigare år om man beaktar variationer i antalet utbildningar som bjudits ut, säger Andersson.

I Vasa är barnmorska, estenom, hälsovårdare, ingenjör inom både maskin- och produktionsteknik samt el- och automation de populäraste utbildningarna. Även sökande till högre YH inom social- och hälsovård har ökat jämfört med tidigare år. I Jakobstad hade utbildningarna inom musik och grafisk design många sökande. Scenkonstutbildningen som första gången hade antagning till Jakobstad uppvisar ett positivt resultat.

Till utbildningarna barnmorska (YH), formgivning (YH) grafisk design, hälsovårdare (YH), estenom (YH) och musiker (YH) är konkurrensen om en studieplats hårdast, dessa utbildningar har flest förstahandssökande.

Urvalsprov hålls i slutet på maj och i början av juni och resultatet av antagningen meddelas sökande senast 30.6.