Inrikes

Mest läst senaste veckan

Inrikes

Sipilä: Responsen visar att bilskatten inte kan slopas

1

Regeringspartierna ska nu i lugn och ro tillsammans utreda hur trafiknätet kan utvecklas innan några nya beslut fattas, säger statsminister Juha Sipilä (C) till FNB.

Nyhetsbild

Ministrarna skyller på varandra i trafikreformhärva

9

Regeringen fortsätter tvista om trafiknätsbolaget.

Nyhetsbild

Missar och tekniska fel bakom tågproblem

Söndagens problem i tågtrafiken berodde på såväl tekniska fel som mänskliga misstag.

Nyhetsbild

Risikko: Papperslösa bör återvända hem

8

PAPPERSLÖSA Papperslösa ska få akut hjälp, men inte mer än så. Vi kan inte riskera att Finland blir mer lockande än andra länder, säger inrikesministern Paula Risikko (Saml).

Jaktolycka i rätten

En jakt som slutade med att en av jägarna sköts till döds behandlades i Egentliga Finlands tingsrätt på måndagen. En man står åtalad för dödsvållande.

Nyhetsbild

Kommendör: Skjutövning med simulator kan bli vanligare

1

Grunderna i skytteutbildningen kan i framtiden komma att ske med simulator i allt större utsträckning. Det sade Försvarsmaktens kommendör Jarmo Lindberg i sitt tal när försvarskursen öppnades.

Knarklangare gömde pengar i frysbox

Hundratals kilo narkotika och en frysbox full med pengar. Det här är ingredienserna i ett narkotikafall som började behandlas i Esbo tingsrätt på måndagen.

Hamburgerdirektör åtalas för omfattande bedrägerier

Tidigare vd:n för hamburgarkedjan Snacky hotas av ett sexårigt fängelsestraff.

Cannonball misstänks för omfattande ekobrott

En omfattande brottshärva som involverar MC-gänget Cannonball är på väg till åtalsprövning.

Knivhuggning i skola behandlas inte i HD

Högsta domstolen gav inte tillstånd att överklaga domen för en knivhuggning i en skola i Utsjoki.

Nytt vaccin ska utvecklas mot pollenallergi

2

Det biomedicinska företaget Desentum har fått en finansiering på nästan två miljoner euro för att utveckla ett nytt slags allergivaccin, uppger företaget i ett pressmeddelande.

Tåg från Vasa ställdes in

It-problemen som orsakade problem för tågtrafiken i går har åtgärdats och ska inte orsaka störningar i trafiken. Däremot har morgontåget mellan Vasa och Seinäjoki ställts in.

Nyhetsbild

Berner föreslår stöd mot problemen i bilbranschen

30

Ett anskaffningsstöd på hundra miljoner euro riktat till dem som i år köper bilar med låga utsläpp skulle minska på störningarna i bilbranschen, skriver kommunikationsminister Anne Berner (C) i sin blogg.

Nyhetsbild

IT-problem ställde till det för tågtrafiken

På söndagskvällen var det ännu oklart vad som låg bakom felet i Trafikverkets IT-system, säger avdelningschefen Petri Rönneikkö. Preliminärt verkar det osannolikt att det var någon slags attack som orsakade felet. Men i dagens värld går det inte att utesluta och det har man också förberett sig på, säger han.

Nordiska samekonventionen en beskvikelse

Många samer är besvikna på förhandlingsresultatet om en nordisk samekonvention som nåddes i slutet av fjolåret. Resultatet innehåller små framsteg men förväntningarna var mycket högre, säger Sametingsledamoten Jan Saijets.

Nyhetsbild

Trafikverket: Osannolikt att IT-felet orsakades av attack

1

Det är ännu oklart vad som orsakade felet i Trafikverkets IT-system, säger avdelningschefen Petri Rönneikkö

Nyhetsbild

VR: Biljetter kan ombokas gratis i dag

Passagerarna kan i dag avboka eller omboka sina biljetter avgiftsfritt, meddelar VR.

Nyhetsbild

IT-fel åtgärdat - tågtrafiken normaliseras småningom

IT-felet som hotade förlama tågtrafiken har åtgärdats, uppger Trafikverket.

Nyhetsbild

Inga stora förändringar förväntas i antalet sommarjobbare

Jenni Ruokonen, expert vid arbetsgivarorganisationen Finlands näringsliv EK, säger att det inte skett några stora förändringar i antalet sommarjobbare inom EK:s medlemsföretag de senaste fem åren.

Nyhetsbild

VR: IT-fel försenar tågtrafiken i hela landet

VR meddelar att ett omfattande it-fel i Trafikverkets system försenar tågtrafiken i hela landet. Felet drabbar både lokal- och fjärrtåg.

Valet skjuter upp vårdstrid?

VASA Hur mycket centraliseras till sjukhusen med omfattande jour? Kommunal­valet gör att svaret dröjer, tror SFP:s Hans Frantz.

Nyhetsbild

KD-Essayah vill att oppositionen får delta i reformberedning

3

Kristdemokraternas ordförande Sari Essayah säger att Finland inte har råd med att vård- och landskapsreformen rivs upp under nästa regeringsperiod.

Nyhetsbild

Orpo vill forcera reform av familjeledighetssystemet

Samlingspartiets ordförande, finansminister Petteri Orpo betonar behovet av en reform av systemet med familjeledigheter.

Nyhetsbild

Ingen enighet om trafikreform i regeringen

7

Finansminister Petteri Orpo (Saml) vill lugna ner uppståndelsen kring trafiknätbolagsmodellen. Han betonar att varken Finansministeriet eller regeringen för närvarande bereder några ändringar i beskattningen av bilar, fordon eller bränsle.

Nyhetsbild

Svårt för Sannf att bli populärare så länge partiet är i regeringen

2

Politikforskaren Erkka Railo tror att det enda sättet Sannfinländarna kan höja sin popularitet är genom att lämna regeringen.

Nyhetsbild

Orpo: Regeringen har ingen gemensam syn på trafikreformen

10

Finansminister Petteri Orpo (Saml) säger att man inte är i färd med att förbereda några förändringar på bilskatten, fordonsskatten eller bränsleskatten vare sig inom Finansministeriet eller utgående från regeringens beslut.

Seriedränkaren gripen i Joensuu

Mannen som dömts för bland annat  två dråp och tre dråpförsök har gripits, meddelar polisen i Östra Finland.

Nej, Turkiet är inte tryggt

KOMMENTAR Turkiet är resemässan Matkas samarbetspartner i år. Avtalet gjordes då Turkiet var ett av våra allra mest uppskattade resmål.

Nyhetsbild

Inhemskt resande i fokus

3

RESEMÄSSAN God mat, fin natur, kulturupplevelser och trygghet. De inhemska resmålen har mycket att erbjuda. Det enda man egentligen inte kan garantera är vädret.

Nyhetsbild

Orpo i Keskisuomalainen: EIB finansierar inte Finlands jaktplan

14

Europeiska investeringsbanken (EIB) kommer inte att finansiera Finlands jaktplansprojekt. Finansminister Petteri Orpo (Saml) bekräftade för Keskisuomalainen att banken meddelat Finland sin negativa inställning.

Nordbor äter sämre

3

Människor i de nordiska länderna har fått sämre matvanor. Det visar en ny undersökning där man har jämfört med hur det såg ut 2011.

Nyhetsbild

HS-gallup: SDP är ännu störst, Sannfinländarna rasar

3

SDP är ännu det största partiet i Finland framgår det av en färsk enkät som gjorts av Helsingin Sanomat. 21,7 procent av de röstberättigade skulle för tillfället rösta på partiet, vilket utgör en ökning på 0,9 procentenheter jämfört med den senaste HS-gallupen.

Nyhetsbild

Sipilä: Trumps politik ska bedömas enligt vad han gör

6

Statsminister Juha Sipilä (C) har skrivit ett blogginlägg där han säger sig vänta på gärningar av USA:s nyinsvurna president innan han gör några bedömningar av Trumps politik.

Rinne: Nu behövs europeiskt samarbete

1

SDP:s ordförande Antti Rinne skriver på Twitter att USA på basis av president Donald Trumps installationstal verkar kura ihop sig.

Nyhetsbild

Trafiknätsbolaget planeras fungera som Finavia

1

Ett nytt trafiknätsbolag trollar inte fram pengar för att fixa reparationsskulden.

Ruotuväki: Inga kristida uppgifter planeras för civiltjänstgörare

Inga kristida uppgifter planeras för personer som utfört civiltjänstgöring. Däremot kan olika administrativa enheter vid behov begära att få använda civiltjänstepliktiga under kristid, skriver Försvarsmaktens tidning Ruotuväki.

Valio drar tillbaka ett parti modersmjölksersättning

Valio drar tillbaka ett parti mjölkbaserade Valio Tuuti-modersmjölksersättnings- och avvänjningsprodukter med bäst före-datum den 12. 5 2017.

Nyhetsbild

Aamulehti: Kiemunki får fortsätta som medarbetare i riksdagen

Terhi Kiemunki får fortsätta som riksdagsledamoten Lea Mäkipääs (Sannf) medarbetare, skriver Aamulehti.

Nyhetsbild

”Ju fler journalister som tystnar, desto starkare blir nättrollen”

7

Hatet och hotet mot journalister är i dag så utbrett att det faktiskt påverkar vår pressfrihet också i Norden. Det säger den svenska journalisten och författaren Lisa Bjurwald.

Nyhetsbild

Sipilä berömmer Berners trafikutredning

7

Statsminister Juha Sipilä (C) tycker att kommunikationsminister Anne Berners (C) utredning om trafiknätet är modig, viktig och välkommen.

Myndigheterna har "tappat bort" över 4 000 asylsökande

Myndigheterna i Finland saknar uppgifter om var över 4 000 asylsökande finns, säger inrikesminister Paula Risikko (Saml) till FNB.

Nyhetsbild

Ahtisaaris CMI medlade mellan Fatah och Hamas

President Martti Ahtisaaris krishanteringsorganisation Crisis Management Initiative (CMI) har mäklat fred mellan den palestinska organisationen Fatah och den palestinska extremistorganisationen Hamas, skriver tidningen Kirkko ja kaupunki.

Seriedränkaren ännu inte funnen

Polisen i östra Finland säger sig ha fått många tips om seriedränkaren från Kontiolax. Den efterlyste mannen har ändå ännu inte hittats.

Studentexamensnämnden oroad över sin integritet

Studentexamensnämndens ledning är oroad över att nämndens oberoende ställning hotas om den kopplas ihop med Utbildningsstyrelsen.

Nyhetsbild

Väyrynen vill slopa sanktionerna mot Ryssland

20

EU-parlamentarikern Paavo Väyrynen (C) anser att sanktionerna mot Ryssland bör slopas.