Kultur

Mest läst senaste veckan

Kultur

Nyhetsbild

Per Gessle-konserten flyttas till Elisastadion

VASA Per Gessles Vasa-konsert flyttas från bobollstadion till Elisastadion. Det gör att publikkapaciteten höjs och att arrangören kan erbjuda bättre platser på läktaren.

Nyhetsbild

Charlotta Kerbs är groove på svenska

RECENSION Svängiga toner och överraskande översättningar på 18:e upplagan av Föusjazz.

Nyhetsbild

Muminmuseet lockade genast Japanska turister

Muminmuseet i Tammerforshuset öppnade på lördagen sina dörrar ackompanjerat av fanfarer. Förutom barnfamiljer var också en hel del japanska turister på plats.

Nyhetsbild

Carrie Fisher dog av sömnapné och "andra odefinierade orsaker"

Skådespelaren Carrie Fisher, som var känd för Star Wars-filmerna, dog av sömnapné och "andra odefinierade faktorer", enligt obduktionsrapporten.

Nyhetsbild

Gammal saga fick nytt liv

En omarbetad version av Topelius saga "Björken och stjärnan" ska tilltala både ung och gammal. Både språket och illustrationerna är nya.

Katy Perry slår Twitterrekord

Albumaktuella Katy Perry är första person att passera 100 miljoner följare på Twitter.

Nyhetsbild

Ny singel ute från Carisma

”Lite på 16 år” heter dansbandet Carismas nya singel. Det är den första sedan bandet bytte sångare i fjol.

Jennifer Lawrence i ny "X-men"-film

Jennifer Lawrence, Michael Fassbender och James McAvoy är klara för kommande "X-men"-filmen "Dark Phoenix", rapporterar Deadline.

Nyhetsbild

Gamla, fina stadsmiljöer

JAKOBSTAD I sommar kan man bekanta sig med Matti Myllymäkis vackra gatubilder i akvarell från Jakobstad.

Nyhetsbild

Nålhålsselfies och mystiska varelser på Cikoriamuseet

WEBB-TV. Om museet finns kvar i framtiden är inte klart just nu.Men i sommar är det full fart på Cikoriamuseet.

Nyhetsbild

"Ain't no sun shine" på svenska

LARSMO Trots sommartider ligger Charlotta Kerbs inte på latsidan. Tvärtom. Hon har mycket på gång, framför allt i Larsmo.

Nyhetsbild

Nya visor snart på turné igen

Countrykungen Mats Rådberg är ett av dragplåstren på den turnerande visfestivalen "Visor på väg". Den 7 juli gästar festivalen Larsmo.

Nyhetsbild

"Harder faster Scooter" på festival med retrokänsla

VASA Scooter, eurodancegruppen från Tyskland, är huvudartist på sommarens Vasa Festival. Arrangörerna utlovar Rantarock-stämning på Elisastadion i augusti.

Nyhetsbild

Stina Ekblad sommarpratar i Sveriges Radio

Bland annat skådespelaren Stina Ekblad och president Tarja Halonen finns med bland Sveriges Radios sommarpratare i år. Se hela listan här.

Nyhetsbild

Scooter till Vasa Festival

VASA Nu är det klart: Tyska Scooter är årets huvudartist på Vasa Festival. Arrangörerna utlovar "Rantarock-stämning" på Elisastadion i augusti.

Nyhetsbild

Bilvrak och golflandskap

JAKOBSTAD Nästan alla har sett någon av hans bilder. Kaj Wistbacka har gjort över tusen bokomslag. Nu satsar han på sina egna motiv.

LCD Soundsystem rasar mot skivbolag

Medlemmarna i det elektroniska danspunkbandet LCD Soundsystem har inte reagerat positivt på en nyhet som spreds i början på veckan, nämligen att några av bandets album ska återutges av Rhino Records som är en etikett ägd av Warner Music.

Nyhetsbild

Författaren Ulf Stark död

Författaren Ulf Stark har avlidit efter en kort tids sjukdom, meddelar hans familj till Dagens Nyheter. Han blev 72 år gammal.

Jakobstad ordnar konsttävling

Traditionsenligt uppvaktar staden Jakobstad personal som varit anställd i 20, 30 eller 40 år med ett konstverk. Detta verk vaskas fram i en tävling där konstnärer som är bosatta i Österbotten, Mellersta Österbotten och Sydösterbotten kan delta.

Nyhetsbild

Jakobstadsbördig driver tiomannaband i Holland

Felix Back från Jakobstad är bandledare för bandet Son Swagga i Amsterdam. Debutalbumet släpptes nyligen med ordentlig releasefest.

Jakt på nya finlandssvenska kortfilmer startar i augusti

Arrangörerna för tävlingen Kortfilm 2018 söker nya kortfilmer som är på svenska och från Finland.

Nyhetsbild

Pjäs om rättegång

Snart ställs Karl Granroth inför rätta igen. ”Rättegång på gång” är ett kammarspel baserat på en mordhistoria.

Nyhetsbild

Från Oslo till småstaden

NYKARLEBY Sångaren och skådespelaren Erik-André Hvidsten flyttar med familjen till Nykarleby i sommar. Det blir en hektisk jobbhöst, men det ser norrmannen fram emot.

Nyhetsbild

I populära poeters sällskap

SÖNDAGSLÄSNING Jacob Tegengren debuterade som dekadent kärleks­poet men etablerade sig som kristen ­lokalpatriot, a­gronom, folkupplysare,­ ornitolog och lokalhistorisk a­rkeolog. I Österbotten blev han ­naturvän.

Nyhetsbild

Original-Batman Adam West död

Skådespelaren Adam West, som var först att gestalta superhjälten Batman i tv-serien med samma namn, är död, rapporterar Hollywood Reporter.

Nyhetsbild

Sven vann popturnén

Nykarlebybandet Sven tog hem segern i popturnétävlingens final.

Nyhetsbild

Solala till Jakobstad i höst

JAKOBSTAD. A cappella-gruppen Solala uppträder i Schaumansalen den 24 september.

Nyhetsbild

Erik Fordell tolkas på ny skiva

JAKOBSTAD Tack vare ett musikaliskt samarbete tolkar flera orkestrar, solister och en kör Karlebykompositören Erik Fordells verk på MÖK:s senaste skiva.

Författare från Österbotten fick stipendier

Biblioteksstipendienämnden för författare och översättare har delat ut stipendier för 2 545 000 euro. Flera österbottniska författare finns med på mottagarlistan.

Nyhetsbild

Lista: Här är årets sommarpratare

Rocksångare, författare, teatermänniskor, samhällspåverkare, rättsodontolog, riksbankschef ... Bland annat. Här är årets 40 sommarpratare i Yle Vega.

Nyhetsbild

Vattentema på biblioteket

JAKOBSTAD Jakartes sommargalleri bjuder denna månad på konstverk av 17 olika konstnärer. Intressant blandning av tekniker och stilar.

Nyhetsbild

Michael Monroe fortfarande i form efter 30 år

Michael Monroe är full av iver och energi, och varför skulle han inte vara det?

Nyhetsbild

Musikprofilen Krister Kulju har avlidit

VASA Krister Kulju, en av Vasas stora musikprofiler, har avlidit, skriver Gubbrockarna på sin Facebook-sida. Kulju var medlem i rockbandet The Wantons på 1960-talet. I slutet av 1990-talet startade Kulju Gubbrockarna. Han blev 70 år.

Nyhetsbild

1917 var avgörande för Mannerheim

Mannerheim är i dag en finländsk nationalhjälte, men när han återvände från Ryssland till Finland 1917 var han okänd för allmänheten. En ny bok förklarar varför Mannerheim valde att återvända.

Nyhetsbild

"Wonder Woman" slår kassarekord i USA

Nyhetsbild

Ett magasin i kulturens vagga

Jag minns det som Postbankens kontor. Jag växte upp snett över kvarteret på Gertrudsgatan, här hämtade vi våra paket och här fick jag min första spargris och blev medlem i Guldgrisklubben. Kolonnerna kring det sneda hörnet var perfekta att smyga bakom då vi lekte tjuv och polis.

Nyhetsbild

Frihetsdrömmar i Purmo

PEDERSÖRE Pedersöre Teater satsar på en historisk pjäs i sommar. ”Frihetsdrömmar” är skriven av Tommy Olin och regisseras av Lilian Pettersson.

Nyhetsbild

Själsfrändskapens brännande skönhet

RECENSION ”Det oinfriade, ständiga / som håller om mig. / Mitt liv har ångrat sig / jag har förlorat mig själv ur sikte.” Så skriver Lina Hagelbäck och Ulrika Nielsen, de två författarvännerna, som i en presentation/intervju förklarat att deras gemensamma diktbok är skriven så att man egentligen inte kan särskilja deras texter.

Nyhetsbild

Upplev naturen på Rosenlund

JAKOBSTAD Metafysiska landskap och magiska steklar pryder väggar i prästgården på Rosenlund denna sommar. Konstnärerna heter Göran Torrkulla och Robert Back.

Nyhetsbild

Färgerna leker i tavlorna

KARLEBY Danska Ann Hagström, med rötter i Karleby, ställer ut sina färggranna tavlor på Galleri Artista i juni.

Nyhetsbild

Rövarna invaderar Jungsborg

KARLEBY Den 19 augusti kommer ett vårskrik att ljuda över Karleby. Då är det nämligen premiär för Karleby ungdomsförenings sommarpjäs Ronja Rövardotter.

Nyhetsbild

Konsulten sadlade om

JAKOBSTAD Mikael Hson Furu är matematikern som blev konstnär. Han tar gärna både ett steg tillbaka och går ett steg närmare i sin konst.

Nyhetsbild

Outi Pieski får konstakademins pris

Bildkonstnären Outi Pieski belönas av Finlands konstakademi. Konstakademins pris delas ut vart annat år och är värt 25 000 euro.

Nyhetsbild

Tonfallet och Uppslaget blir Tonslaget

RECENSION Tonfallet från Jakobstad och Uppslaget från Uppsala bevisar att bra musik överlever när den förvaltas väl.

Nyhetsbild

Succé för Solalas finländska debut

RECENSION A cappella-trion Solala kom, sjöng och imponerade på Wasa Teater.

Kommande evenemang