Jakobstad

Nyhetsbild

Hjallis Swanbåt ska fixas upp

JAKOBSTAD Jakobstadsbor bakom projektet med att renovera Belmont of Finland – båten som Hjallis Harkimo gjorde seglingshistoria med för 30 år sedan.

Nyhetsbild

”Det här blir superbra”

JAKOBSTAD Om en månad flyttar rådgivningen till Malmska. På sikt ska alla som jobbar med barn­familjer samlas under samma tak.

Arbis kansli föreslås flytta till Strengbergs

Bildningsnämndens ordförande i Jakobstad föreslår en flytt av Arbis kansli.  Frågan ska behandlas på onsdagen.

Nyhetsbild

Bildartesaner fyller lucka på AE

JAKOBSTAD I höst tar YA:s bildartesanstuderande hand om Culture Club på After Eight. Tanken är att studierna ska bli mer producentinriktade.

Nyhetsbild

Malmska tar emot fler reumatiker

JAKOBSTAD Reumapolikliniken i Jakobstad växer och har fått 125 nya patienter sedan nyår. Orsaken är att VCS saknar reumatolog.

Nyhetsbild

Malmska miste ögonläkare

2

JAKOBSTAD Malmska har ingen egen ögonläkare längre utan förlitar sig på köptjänster. Patienter skickas främst till Vasa centralsjukhus.

Nyhetsbild

Politiker skeptisk till torgparkering

36

JAKOBSTAD Politiker vill att staden säger upp ägarskapet i torgparkeringen. Stadsdirektören utreder om det är möjligt att lämna bolaget.

Glad i dag...

är två pensionärer.

Jeppisdamerna tog inte chansen

INNEBANDY Värdlaget Jeppis FBC hade chans att genom att ta en poäng säkra en kvalplats till division ett på söndagen.

Ny seger för Jaros B-juniorer

Jaros B-juniorer går från klarhet till klarhet i FM-kvalserien och gav RoPS lagets första förlust hittills med 3–2 (1–1)-segern i Tellushallen.

Nyhetsbild

Dubbelroll för Kaj Smeds

SIMNING Kaj Smeds (JS-PU) simmade nytt hallrekord i 100m ryggsim med 1:02.47. Det gamla var från 1985 då K Wikström (NSF) simmade 1:02,5.

Nyhetsbild

Många ville skjuta nödraket

JAKOBSTAD I frisk kall vind och ett stort moln av rök står ett trettiotal personer och avfyrar sina gamla nödraketer. Vinden tar tag i raketerna och det är inte lätt att förutse var de kommer att landa.

Nyhetsbild

Endast tvång ger resultat

14

UTBLICK De nordiska länderna har som mål att öka jämställdheten och som en del av detta vill de att papporna ska ta ut mer av den föräldraledighet som erbjuds. Man har försökt få föräldrar att dela jämnare på frivillig väg, men det har gått trögt.

Nyhetsbild

Levande stadskärna största utmaningen

1

JAKOBSTAD Låt parkeringsgrottan vara gratis på lördagar och asfaltera absolut inte torget. Det hälsar representanter olika österbottniska centrum­utvecklare till Jakobstad.

Nyhetsbild

Succé igen för JKG:s danssaga

JAKOBSTAD Det var slutsålt på JKG:s danssaga på fredag kväll i Schaumansalen i Jakobstad. Till lördagens två föreställningar var bara 40 biljetter kvar.

Nyhetsbild

Mässkär stängt på lördag

JAKOBSTAD Värmen och vinden har bitit på isarna.

Nyhetsbild

Jaro slaktade SJK-A

2

FOTBOLL JUST NU: Det har varit tunt med cupframgångar för Jaro sedan finalen 1999, men efter en 1–8 (0–3) seger i Seinäjoki har laget nu goda chanser till avancemang ur gruppen.

Nyhetsbild

Jarobekanting till SJK

FOTBOLL Den före detta Jarotränaren Sixten Boström tar över efter den sparkade Simo Valakari i SJK. Boström tränade Jaro under åren 2002–2004.

Jarospelare med mot Italien

FOTBOLL. Axel Vidjeskog är med från start när Finlands U16-landslag möter Italien i dag klockan 16.

Nyhetsbild

Lars Björklund gör comeback

7

JAKOBSTAD Efter fyra års paus vill Lars Björklund (SDP) igen in i kommunalpolitiken. Sjuk- och hälsovården är ett av de områden han brinner för.

Nyhetsbild

Många nödraketer på lördag

JAKOBSTAD På lördag ordnas en nödraketsövning på isen utanför Pavis i Jakobstad. Undvik onödiga samtal till nödcentralen.

Nyhetsbild

Pintandwefall vill inte begränsas

JAKOBSTAD För Pintandwefall är det viktigt att det inte finns begränsningar för vad de kan och inte kan göra. Det är också bandets budskap till publiken.

Nyhetsbild

Eissele debuterar i Seinäjoki

FOTBOLL På fredag möter Jaro SJK Akatemia på bortaplan i cupen. Matchen innebär debut för Jaros nya anfallare Christian Eissele.

Nyhetsbild

Skola ändrar namn

JAKOBSTAD Kyrkostrands-Jungmans skola föreslås ändra namn till enbart Kyrkostrands skola. I marknadsföringssyfte ska också ingå att skolan är ett specialpedagogiskt resurscenter.

Nyhetsbild

12-åringen var från Jakobstad

JAKOBSTAD Den tolvåriga pojke som dog efter att ha kört av vägen i Pjelax förra veckan var från Jakobstad.

Nyhetsbild

VIDEO: Glada penkisfirare i Jakobstad

1

JAKOBSTAD Penkis. Bänkskuddardagen. Kärt barn har många namn. I dag får abiturienterna sin efterlängtade ledighet inför studentskrivningarna.

Nyhetsbild

Omsydd päls fick nytt liv

JAKOBSTAD Den fina rävpälsen hängde på vinden i många år. Den kändes omodern, för lång och med allt för mycket vidd i ärmarna.

Nyhetsbild

Blåräv i alla former

JAKOBSTAD När toppmodisten Ohko Ishida fick jobba med blåräv blev hon helt fascinerad. Nu har hon skapat en kollektion fashionabla hattar i räv.

Nyhetsbild

Bara några platser kvar i Fäbodaloppet

LÄNGDSKIDOR IF Brahe kunde i går på eftermiddagen räkna in 219 anmälda till Fäbodaloppet på söndag.

Nyhetsbild

Nighon vill provocera

1

JAKOBSTAD Metalbandet med starka kopplingar till Novia har fått skivkontrakt och satsar på världen. ”Vi har fått jobba bort jantetänket.”

Nyhetsbild

Markbyte kan ge större begravningsplats

JAKOBSTAD Pedersörenejdens kyrkliga samfällighet och staden Jakobstad har skrivit ett intentionsavtal så att begravningsplatsen i Jakobstad kan utvidgas genom planläggning och ändring av befintlig detaljplan.

Nyhetsbild

Den mördade styckades i flera delar

JAKOBTAD Polisen bekräftar att mannen som mördades i Jakobstad styckades i flera delar. Polisen säger att de har hittat samtliga kroppsdelar.

Nyhetsbild

Tre gröna namn klara

JAKOBSTAD De gröna i Jakobstad har utnämnt sina tre första kandidater i kommunalvalet: Anna-Maija Lyyra, Mervi Soini och Hanna Palovuori. Det meddelar partiet i ett pressmeddelande.

Nyhetsbild

Det blir glass på torget i sommar

5

JAKOBSTAD Det blir glass på det gamla vanliga stället på torget i Jakobstad i sommar.

Tre nya spelarkontrakt i GBK

2

FOTBOLL Jaakko Alasuutari, Tobias Wentin och målvakten Olli Nylund fortsätter i laget.

UPM Skog servar Jakobstad

JAKOBSTAD Staden Jakobstads skog omfattar cirka 2.500 hektar. Virkesförrådet är 350.000 kubikmeter, det vill säga 149 kubikmeter i medeltal per hektar.

Nyhetsbild

Nytt grepp om Nice Run

JAKOBSTAD IF Drott satsar på mera kringevenemang för att vända den negativa trenden kring jippoloppet Nice Run.

Delade åsikter

2

JAKOBSTAD Åsikterna om skolmaten har alltid gått isär. Även nu finns det de som tycker att cook and chill gjort maten sämre, men inte alla.

Nyhetsbild

Lättare och lugnare kyla maten

JAKOBSTAD Det är samma slags mat som serveras i stadens ­skolor, bara arbetsrutinerna och metoden att förvara och transportera maten har ändrats.

Nyhetsbild

Naturfoton samsas i fotostudio

JAKOBSTAD Två dedikerade naturfotografer samsas om utrymmet i Fotostudio T-A i två månader.

Nyhetsbild

Jaro har hittat sin anfallare

8

FOTBOLL Det tog inte länge för amerikanen Christian Eissele att övertyga lagledningen om att han var mannen de sökte.

Nyhetsbild

Westman ställer upp

3

JAKOBSTAD Märta-Lisa Westman vill tillbaka till politiken och ställer upp i kommunalvalet för SFP.

Nyhetsbild

230 får starta i Fäbodaloppet

SKIDOR IF Brahe har fått in 202 anmälningar till Fäbodaloppet. Det har gjort att man beslutat hålla slussen öppen och tillåta att 230 startar på söndag.

Jaro nobbade Källberg

FOTBOLL Det blev inget Jarokontrakt för Casper Källberg. Däremot är Christian Eissele på plats.

Nyhetsbild

Ingen åldersgräns för bidrag

5

JAKOBSTAD En höjning av förenings­bidraget är att föredra framom en hyresrabatt för barn under 12 år för idrottsan­läggningar som Jakobstad äger eller hyr. Det är idrottssektionens svar på Kari ­Koskelas (SDP) motion.

Nyhetsbild

Tingsrättsreformen kan försvåra rekrytering

JAKOBSTAD Tingsrättsreformen kan försvåra rekryteringen av svenskspråkiga rättsbiträden, enligt Martin Melin, nyutnämnd ledande offentligt rättsbiträde vid Mellersta Österbottens och Österbottens rättshjälpsbyrå.

Los Bombers föll borta mot KeuPa II

ISHOCKEY Los Bombers gästade Keuruun Pallo II i hockeytrean. Bombers föll med 3-6 efter 0-1, 2-3 och 1-2.

Nyhetsbild

Kultur året om i Jakobstad

JAKOBSTAD Festveckor i all ära, Jakobstad lever och andas kultur året om, säger festtalare Antti Koivukangas.

Nyhetsbild

Provins gjorde gästspel i Jakobstad

Gunnar Ekelöfs diktrad "Det som är botten i dig är botten också i andra" har ofta visat sig användbar sedan den skrevs på 1940-talet och är även lätt att associera till vad som hände på Musikcafé After Eight på fredagskvällen. Där hade litteraturtidskriften Provins poesikväll med tema botten.

Nyhetsbild

Nu är Mässkär öppet

På lördagsförmiddagen öppnades Mässkär officiellt för den här säsongen. Från Mässkärsföreningens sida meddelar man att isvägen nu är utmärkt med pinnar hela vägen.