Kronoby

Nyhetsbild

Dagisbarn kan flytta in i gamla Terinit

KRONOBY Den gamla Terinitfastigheten i Terjärv kan bli tillfällig daghemslokal i väntan på en tillbyggnad av Näckrosens daghem.

Plogning av gårdsvägar ska kosta

3

KRONOBY Till nästa vinter inför Kronoby kommun troligen en avgift för plogning av gårdsvägar. En inkomst på 7.000 euro finns med i årets budget.

Nyhetsbild

"Österbottens sak att motivera brandmän"

9

KRONOBY Efter förvaltningsreformen är det Österbottens räddningsverks uppgift att motivera avtalsbrandmännen i Kronoby. Det säger räddningsdirektör Jaakko Pukkinen i Karleby.

Nyhetsbild

Hon skapar konst med pennsprutan

KRONOBY Den vackra ökenlon ser ut som ett foto. Ändå är det en skickligt gjord målning. Tekniken är airbrush och den skickliga konstnären heter Annika Dahlvik.

Nyhetsbild

Pro Kronoby på egen lista

12

KRONOBY Pro Kronoby som förespråkar bland annat att kommunen byter landskap går till val på en egen lista i vårens kommunalval.

Nyhetsbild

Luoma: Samjouren i Karleby får anlitas

11

KRONOBY Ilkka Luoma, vd för samkommunen Soite, försäkrar att Kronobyborna också i fortsättningen får vända sig till samjouren i Karleby, oberoende av landskapstillhörigheten.

Nyhetsbild

Hot om jouren målas upp

17

KRONOBY Terjärvbon Mats Lindh har på Facebook radat upp en mängd hotbilder om vad som blir följden om Kronoby fortsätter höra till Österbotten.

Nyhetsbild

Inget extra möte i Kronoby

4

KRONOBY Det blir inget extra fullmäktigemöte i Kronoby om ett eventuellt landskapsbyte. Det säger tf kommundirektör Malin Brännkärr.

Nyhetsbild

Albäck lämnar kommunpolitiken

44

KRONOBY Peter Albäck ställer inte upp i vårens kommunalval och lämnar över kommunpolitiken åt yngre krafter. Det meddelar han själv i ett pressmeddelande.

Nyhetsbild

Många godbitar i Terjärvrevyn

RECENSION Roliga revynummer. Skådespelare som bjuder på sig själva. Fyndiga sångtexter. Svängig musik. Smidiga och snabba scenbyten.

Nyhetsbild

Bra start för gymmet Teri-Sali

1

KRONOBY Nya gymmet Teri-Sali i Terjärv har kommit bra i gång. Bättre än väntat, säger gymägaren Martin Finnholm.

Hemmaförlust för Terjärv US

ISHOCKEY TUS förlorade hemmamatchen KuRy II med 2–3 (1–1, 0–2, 1–0) i ishockeyns division 3.

Nyhetsbild

Nu är Solrosens tillbyggnad klar

NEDERVETIL Solrosens daghem har nu plats för 87 barn. Alla avdelningar är samlade på ett ställe och det finns lediga platser att erbjuda.

Nyhetsbild

Miljonfiffel behandlas i tingsrätten

I RÄTTEN En affärsman från Nedervetil står åtalad för att ha pumpat ut över en miljon euro ur landet till sina amerikanska företag. Han riskerar nu miljonböter.

Nyhetsbild

Aurén nöjd med comebacken

ISHOCKEY IK Kronan vann med 5–3 (1–1, 2–2, 2–0) mot KoMu HT. Jean Aurén var nöjd med comebacken.

Hemmaseger för Kronan

IK Kronan vann med 5–3 (1–1, 2–2, 2–0) mot KoMu HT i ishockeyns division 2.

Nyhetsbild

Haapajärvi vann stafetten

2

Kronoby blev tvåa i Mellersta Österbottens landskapsstafett som avgjordes i Vetil. Efter sexton segrar i följd rasade Nykarleby till sjätteplats.

Nyhetsbild

En box full av överraskningar

TERJÄRV Donald Trump, Jakobstads nya rondell och den åländska kocken Mikael Björklund. Alla ryms de med i den 47:e upplagan av Terjärvrevyn.

Nyhetsbild

Aurén gör comeback i Kronan

ISHOCKEY Jean Aurén lämnade hastigt och lustigt Sports ligalag hösten 2014. Sedan dess har det varit tyst om Nedervetilbon i hockeysammanhang.

Nyhetsbild

Kronan säger ja till kvalspel

ISHOCKEY IK Kronan satsar. Jean Aurén är klar som ny målvakt. Dessutom hoppas tränaren Petri Kaskilahti ha både Kalle Pohjonen och Topi Anttila i truppen om ett par veckor.

Nyhetsbild

Brandmän i Kronoby vill inte söderut

27

KRONOBY Avtalsbrandmännen i Kronoby är fast beslutna att inte skriva avtal med Österbotten efter landskapsreformen.

Nyhetsbild

Vill vara rättvis tjänsteman

KRONOBY Kronobys nya bildningschef, Tony Widjeskog, vet redan nu att han kan bli tvungen att komma med obehagliga förslag.

Nyhetsbild

Pro Kronoby kräver extra möte

36

KRONOBY Tio fullmäktigeledamöter i Kronoby yrkar på att ett extra fullmäktigemöte brådskande sammankallas för att besluta om landskapstillhörigheten.

Nyhetsbild

Varmt och soligt i sommar

1

KRONOBY Frej Widjeskog i Småbönders spår en varm sommar i år. Tecknen som tyder på det hittar han genom att studera planeterna och deras rörelser.

Kronoby skär ner avloppsplaner

KRONOBY De områden i Kronoby där man planerar bygga ut det kommunala avloppsnätet minskas. I till exempel Terjärv finns Nabba och Granöby inte längre med i planerna.

Nyhetsbild

Valfrihet gynnar Kronoby

3

KRONOBY Österbotten tar över social- och hälsovården. Kommundirektören vill fortsätta räddningssamarbetet med Mellersta Österbotten.

Nyhetsbild

Nästa mål – ett jobb på heltid

KRONOBY Människorna är lika överallt, har Jorn Del Mon lärt sig. Själv försöker hon sitt bästa och hoppas på belöning i nästa liv.

Nyhetsbild

Vågar ta de hårda jobben

KRONOBY På företaget Inplace Solutions i Kronoby vet man var det bor flest barnfamiljer eller hur snabbt ambulansen är på plats i din kommun. Här kan man också säga hur säkerhetsläget i ett land ser ut just nu.

Nyhetsbild

Flyget når inte målsättning i år

2

KRONOBY Flygpassagerarmängden når inte upp till 100 000 passagerare på Kronoby i år.

Nyhetsbild

Vill stå utanför systemet

Allmänläkaren Leena Furubacka är lätt skeptisk till vårdreformen. Hon hoppas att små läkarstationer och näringsidkare också i fortsättningen kan stå utanför systemet.

Nyhetsbild

Nattvården på väg bort

8

KRONOBY Det effektiverade service­boendet Heimbo i Terjärv kan på sikt mista sin nattvård. En arbetsgrupp föreslår att de 18 platserna på Heimbo ändras till normalt service­boende.

Nyhetsbild

Finnair fortsätter med flerstopp via Kronoby

KRONOBY Det blir en fortsättning på Finnairs inrikesrutter med flera stopp som lanserats under hösten.

Nyhetsbild

Backfälts är årets företag

KRONOBY Backfälts Bilservice Ab är årets företag i Kronoby. Företaget får utmärkelsen för sitt långsiktiga och framgångsrika arbete i en konkurrensutsatt bransch.

Stor skinnstöld i Kronoby

KRONOBY Natten mellan tisdag och onsdag var det inbrott på en pälsfarm i Kolam.

Nyhetsbild

Empati i fokus på Kvarnbo daghem

KRONOBY Att lära barn uppträda med mer empati gentemot varand­ra och mot vuxna. Det var målet för det kombinerade forsknings- och fortbildningsprojektet.

Nyhetsbild

Han har trivts bra med Kronobyborna

3

KRONOBY Efter 27 år som lärare i Karleby och drygt 13 år som bildningschef i Kronoby går Leif Jakobsson i pension vid årsskiftet.

Miljönämnden vill fortsätta som förr

KRONOBY Miljönämnden i Kronoby har inget intresse av att slås ihop med vare sig tekniska nämnden eller byggnadsnämnden. Förslaget till förvaltningsstadga utgår från en stor, gemensam nämnd.

Nyhetsbild

Nautors gamla snickeri till salu

KRONOBY Båttillverkaren Nautors fastighet i Kronoby är till salu. I dagsläget jobbar 30 snickare i hallen.

Nyhetsbild

Bergvärme i kyrkor ger besparingar

KRONOBY Den kyrkliga samfälligheten i Kronoby väntas spara 20.000 euro i värmekostnader nästa år. Anledningen är att bergvärme installerats i kyrkorna i Nedervetil och Kronoby.

Nyhetsbild

Läsning för en bra dag

1

KRONOBY Eva-Lott Björklund och Kaj Lindh har förverkligat sin dröm om att ge ut en papperstidning. Med magasinet ”Better day” vill de erbjuda en skön paus mitt i vardagen.

Nyhetsbild

Ungdomsförening väcks till liv igen

KRONOBY Ett nytt försök görs för att väcka ungdomsföreningen i Kronoby till liv igen. Den 16 januari kallar före­ningens till ett valmöte där en ny styrelse ska väljas.

Kvarnen måste krympa budget

KRONOBY Samkommunen Kvarnen måste krympa sin budget för nästa år med 6 procent. Det är möjligt då en del av personalen går i pension.

Rakennus Korpela bygger i Nedervetil

NEDERVETIL Intresset för att bygga den nya hälsostationen i Nedervetil har varit stort. Kommunstyrelsen valde entreprenörer i måndags.

Åtta kommuner tog inte ställning

KRONOBY Åtta kommuner, bland dem Kronoby, valde i sitt senaste utlåtande till staten att inte ta ställning till den landskapsindelning som föreslås i förvaltningsreformen.

Kronoby höjer tomtpriserna

KRONOBY Jämfört med andra kommuner har Kronoby betydligt lägre tomtpriser.

Nyhetsbild

Veterinärmottagning brann i Kronoby

KRONOBY En brand uppstod i en affärsfastighet i Kronoby på tisdagsförmiddagen.

Nyhetsbild

En kyrkoherde kan räcka

KRONOBY En kyrkoherde och två kaplaner kan bli en av sparlösningarna för de tre församlingarna i Kronoby.

Nyhetsbild

Kronan säkrade andraplatsen

ISHOCKEY Jeppis Hockey hade inte så mycket att spela för på lördagen. Femteplatsen i grundserien var säkrad inför avslutningen mot He-Ki.

TUS räddade poäng i tredje

ISHOCKEY TUS hade med sig en poäng från hemmamötet med Kiekko-Veljet II.

Kronan avgjorde i powerplay

ISHOCKEY KoMu HT kom till spel med tretton utespelare och när hemmalaget trummade in tre puckar på mindre än tre minuter bakom Topias Marva i mitten av den första perio­den kändes matchen för ett ögonblick avgjord.