Kronoby

Nyhetsbild

Ny vd börjar jobba för flygplatsen

KRONOBY En heltidsanställd vd ska utveckla Karleby-Jakobstads flygplats. Intresset för jobbet är stort, säger Concordias vd Jarl Sundqvist.

Planskötare valdes i Kronoby

KRONOBY Företaget Steephill Ab (Kim Djupsjöbacka) har valts att sköta de två idrottsplanerna i Kronoby kommundel.

Nyhetsbild

Domstol prövade inte besvär

KRONOBY Kronobyfullmäktiges beslut i februari 2016 om landskapstillhörigheten borde inte ha kunnat överklagas.

Nyhetsbild

En bokskatt från svenska rikets tid

TERJÄRV I församlingens brandsäkra arkiv finns det metervis med gamla böcker. En av dem är den 320 år gamla förstaupplagan av svenska rikets första koralpsalmbok.

Nyhetsbild

En femtedel är över 60 år

KRONOBY Av de 67 kommunal­valskandidaterna i Kronoby är 18 över 60 år. 14 av dessa är män.

Nyhetsbild

Kronan kraschade

ISHOCKEY IK Kronan skulle fira division två-mästerskapet i Cronehov i går. Den festen kom av sig. Hemmalaget stod för ett rejält magplask och i stället fick Virkiä höja bucklan.

Nyhetsbild

Kronan vann utan att prestera

ISHOCKEY Trots en dålig prestation borta mot Virkiä har IK Kronan chansen att spela hem division 2-mästerskapet i Kronoby i dag lördag.

Kronan vann mot Virkiä

ISHOCKEY IK Kronan tappade en 0–2-ledning borta mot Virkiä, men vann till slut med 4–5 (0–2, 4–1, 0–1, 0–1) efter förlängning.

Nyhetsbild

Kaskilahti börjar gärna borta

ISHOCKEY I dag börjar finalserien i hockeytvåan. IK Kronan inleder på bortais mot Lapuan Virkiä. Det är ett upplägg som passar tränaren Petri Kaskilahti som hand i handske.

Djurgårdar och pälsfarmer uppmanas söka miljötillstånd

KRONOBY Tio djurgårdar och fem pälsfarmer i Kronoby uppmanas söka miljötillstånd. Det här är resultatet av den genomgång som miljönämnden gjort.

Nyhetsbild

Polisen satte fast skinntjuvar

KRONOBY Dagarna innan jul begicks en stor skinnstöld i Kolam i Kronoby. Två misstänkta män sitter häktade och skinnen värda 30 000 euro är återlämnade.

Kronoby påtalar vägunderhållet

KRONOBY. Kronoby kommun förutsätter att statens vägar i Terjärv underhålls bättre i fortsättningen. Det som framför allt krävs är en bättre övervakning och tydligare instruktioner om kvalitetskraven.

Lindrigt skadad i singelolycka

En bilist skadades lindrigt i en avkörning längs Kaustbyvägen i Terjärv vid 13-tiden på måndagen.

IK Kronan finalklart

IK Kronan besegrade KoMu HT också i den andra semifinalmatchen och är redo för hockeydistriktets division 2-final.

Nyhetsbild

Pohjonen hjälte för Kronan

ISHOCKEY Kronan inledde slutspelet i division två genom att ta en knapp seger hemma mot KoMu. Kalle Pohjonen blev segerskytt i början av den tredje perioden när kronan vann med 3–2 (1–1, 1–1, 1–0)

Nyhetsbild

Eleverna i Kronoby läser sig landet runt

KRONOBY Skolorna i Kronoby har dragit i gång ett nytt läsprojekt med Afrikas stjärna som förebild. Finland runt – en läsresa heter det.

Brist på daghemsplatser i Terjärv

KRONOBY Med några dagar kvar av ansökningstiden ser det ut som om daghemsplatserna för 1–3-åringar i Terjärv är för få. Vid behov öppnas en ny avdelning.

Nyhetsbild

Blåsmusikglädje ­i Kronoby

KRONOBY Blåsfestivalen med sex blåsorkestrar bjöd på välklingande Finlandia som avslutning.

Egnahem brann i Nedervetil

Ett egnahem började brinna på Drabackavägen i Nedervetil på söndagen.

Nyhetsbild

Tvungna att ta en paus i livet

KRONOBY Det pågår ett krig i hans kropp. Men Leif Rönnbacka och hustrun Anki är fast beslutna att vinna kriget tillsammans. Leukemin har fört dem ännu närmare varandra.

Nyhetsbild

Kronan visade var skåpet ska stå

Ishockey Chansen till serieseger och kval om avancemang gick upp i rök i torsdags, men Kronan gjorde ändå jobbet i derbyt mot Jeppis – Nu har vi det svart på vitt att vi är bäst i serien, säger ­Robin Lillskrubb.

Nyhetsbild

Landskapen är spikade till 2022

KRONOBY Indelningen i de nya landskapen är redan så gott som spikad. För Pro Kronoby är det mera realistiskt att jobba för ett landskapsbyte 2022, säger forskare.

Nyhetsbild

Kronan bötfälls och tappar poäng

UPPDATERAD. IK Kronan tappar sex poäng efter en protest från Muik Hockey. Det är en soppa med starka kryddor.

DEBATT: Svagare position

DEBATT Svar till Enroth och Myllymäki: Självklart är alla invalda med och förhandlar om de olika posterna efter kommunalvalet 9.4.

DEBATT: Försämrad sjukvård

DEBATT Landskapsbyte är nog det rätta för Kronoby. Vi får inte vara så naiva att vi tror att Kronoby i längden betalar till två sjukvårdsdistrikt.

DEBATT: Relevant jämföra med USA?

DEBATT I söndagens ÖT fanns en intervju med Anna-Maja Henriksson. I intervjun jämförde hon deltagarna i listan Pro Kronoby med situationen i USA.

Nyhetsbild

Byggmästar i arbetsgrupp för Malmska

KRONOBY Liane Byggmästar representerar Kronoby i den arbetsgrupp som ska jobba med Jakobstadsregionens prioriteringar inom social- och hälsovården i den kommande landskapsreformen.

Kronoby går med i Pixnekliniken

KRONOBY Kommunstyrelsen i Kronoby är beredd att gå med i samarbetet om Pixnekliniken med Malax som värdkommun.

Nyhetsbild

Kronoby emot bolagiseringstvång

KRONOBY Kronoby kommun är emot att landskapen ska tvingas bolagisera en del av sin verksamhet. Det här försvårar möjligheten att effektivt ordna servicen, säger kommunstyrelsen.

Kronoby: Keliber borde söka alternativ

KRONOBY Överskottsvatten från den anrikningsanläggning som företaget Keliber ska bygga i Kaustby ska ledas till Perho å genom Storträsket i Nedervetil. Men man borde utreda också andra alternativ, anser Kronoby kommun.

Nyhetsbild

Kronoby vill få ner Soite-kostnader

KRONOBY Också Kronoby kommun vill diskutera vårdkostnaderna med samkommunen Soite. Tidigare har Karleby stad förutsatt att utgifterna skärs ner.

Nyhetsbild

Kronoby klagar på vägarna

KRONOBY Kronoby kommun kommer att rikta en skrivelse till NTM-centralen om vägunderhållet.

Förare till sjukhus efter olycka

KRONOBY Föraren som var inblandad i olyckan på Norra Terjärvvägen på måndagen skadade sig och fördes till sjukhus, meddelar polisen.

DEBATT: Diskussionen ska vara saklig

DEBATT Enligt söndagens ÖT och intervjun med Anna-Maja Henriksson ­verkar SFP få panik med vad som kommer till Kronoby och kommande val.

DEBATT: Ett märkligt orosmoln

DEBATT Kronobys fullmäktigeordförande Hans-Erik Lindgren uttalar sin oro över kommunens (kommande) styrelseplats i Soites styrelse (ÖT, 2.3).

Nyhetsbild

Tredje inbrottet i apoteket

KRONOBY Det här är tredje gången apoteket i Kronoby råkar ut för inbrott. E-recepten är en av orsakerna, tror apotekaren.

Nyhetsbild

Bil i diket på Norra Terjärvvägen

KRONOBY En bil körde i diket på Norra Terjärvvägen på måndagseftermiddagen.

Nyhetsbild

Inbrott i Kronoby apotek – igen

KRONOBY Tjuvarna tog sig in genom att krossa ett av fönstren med en gatusten.

Nyhetsbild

Inställda flyg i Kronoby och Vasa

Ett par avgångar till och från Kronoby påverkas av strejken som fortsätter i dag. Även ett flyg från Vasa är inställt.

Nyhetsbild

Similä överlägsen på Tössbacken

SKIDÅKNING Tero Similä vann tremilen med klar marginal i Kronans nationella på söndag.

Nyhetsbild

Oklart med läkarservicen

KRONOBY. Doctagon ska serva Kronobyborna med två läkare från 1 mars. Men man räknar med mindre behov och att en del av tjänsterna kan ges på distans.

TUS spurtade hem skön seger

Nyhetsbild

Socialt kapital i Kvinnobanken

TERJÄRV. Kvinnobanken är ett forum för välgörenhet men även för umgänge. I Kvinnobanken i Terjärv firar man kvinnodagen med en fest.

Nyhetsbild

Pro Kronoby förvånar forskare

KRONOBY Kronoby, som i slutskedet inte kunde ge ett utlåtande om vilket landskap kommunen ska höra till, förblir i Österbotten i regeringens proposition om vård- och landskapsreformen.

Nyhetsbild

Förvånande många namn för Pro Kronoby

KRONOBY Att rörelsen Pro Kronoby lyckas engagera 28 kandidater i sitt första kommunalval förvånar SFP:s Hans-Erik Lindgren.

Nyhetsbild

Pro Kronoby har flest kandidater

KRONOBY I Kronoby kandiderar 28 personer på Pro Kronobys gemensamma lista. Det betyder samtidigt att rörelsen redan från början har stöd av minst 280 väljare, eftersom varje kandidat har en valmansförening med minst tio personer bakom sig.

Nyhetsbild

Klar seger för Kronan

ISHOCKEY Kronan tog en klar och viktig seger då serietrean Virkiä besökte Cronehov. Kronan lyckades ta hem spelet med klara siffror.

Enroth och Dalvik ute ur SFP-gruppen

KRONOBY Nedervetilpolitikerna Carl-Johan Enroth och Sixten Dalvik är inte längre med i SFP-gruppen i Kronobyfullmäktige.

Kronoby godkände projekt

KRONOBY Kronoby kommun går med i projektet som ska ge en mera aktuell bild av fastighetsbeståndet. Det beslutade fullmäktige enhälligt.

Kronoby får tillståndssektion

KRONOBY En tillståndssektion under tekniska nämnden blev det kompromissförslag som Kronobyfullmäktige kunde enas om. Sektionen övertar byggnadsnämndens och miljönämndens uppgifter.