Kronoby

Glad i dag...

är Lions Club Nedervetil.

Nyhetsbild

Landskapsbyte större än vården

26

KRONOBY Frågan om ett landskapsbyte är mycket större än enbart en fråga om vården. Det här framhöll SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson i Kronoby på måndag kväll.

Kangasniemi effektiv för Kronan

IK Kronan bortabesegrade APV med 3–8 (3–2, 0–6, 0–0) efter tre mål av William Kangasniemi.

Magsjuka däckar skolklass

KRONOBY Kräkningar, illamående och feber drabbar många just nu. I Nedervetil skola är en stor del av tredjeklassarna sjuka.

Nyhetsbild

Framtiden oroar chefer i Kronoby

12

KRONOBY Två chefer inom vården i Kronoby riktar en skrivelse till kommunfullmäktige. I den oroar de sig för hur vård­kedjorna ska fungera om det är landskapet Österbotten som ordnar vården efter 2019.

Nyhetsbild

Svårt med byggandet

KRONOBY NTM-centralen och Österbottens museum vill begränsa byggandet i Nedervetil. Museet vill se öppna landskap och freda Chydenius potatisland.

Nyhetsbild

Slutna tankar krävs vid Seljes

KRONOBY Nästan hela det område vid Seljes som detaljplaneras ligger på viktigt grundvattenområde av klass 1. Det gör att miljönämnden ställer särskilda krav.

Flygfältsvägen ett steg framåt

KRONOBY Kronoby kommun är beredd att stå för hälften av kostnaderna för en cykelväg längs Flygfältsvägen. Det här föreslår åtminstone en enhällig kommunstyrelse.

Nyhetsbild

Plastens historia blev till två böcker

KRONOBY Historiken om Rani Plast är också historien om plasten i Finland. Boken om företaget är också byns story.

Ingen vill sälja fotbollsplan i Nedervetil

KRONOBY IK Myran är i stort behov av fler fotbollsplaner. I dagsläget finns det bara en fullstor fotbollsplan och en liten träningsplan i Nedervetil.

Kronoby får nästan en miljon

4

KRONOBY Enligt preliminära uppgifter får Kronoby kommun en återbäring på 970 000 euro för fjolåret från centralsjukhuset i Karleby.

Nyhetsbild

Hårda anklagelser mot Kronobys ledning

38

KRONOBY Kronoby kommuns ledning får ta emot hårda anklagelser. Anledningen är att inget extra fullmäktigemöte ordnats om ett landskapsbyte.

Nyhetsbild

Vad ska väckelsens folk göra?

11

KRONOBY Framtidens kyrka lär se annorlunda ut än dagens, och om den ska fungera kan väckelserörelserna behöva ta en stor roll.

Nyhetsbild

Vårdreformen blir en utmaning för föreningen

KRONOBY Boendeservicen för minnessjuka i Kronoby upphandlas antagligen på nytt 2019. För Kronoby pensionärshemsförening beror framtiden i så fall på hur servicen poängsätts.

Nyhetsbild

Klockan tickar för Kronoby

27

KRONOBY Kronoby kommun riskerar falla mellan stolarna när riktlinjerna för vårdreformen dras upp. Vårdersonalen är inte med i några arbetsgrupper.

Nyhetsbild

Rani tar nya linjen i produktion

KRONOBY Den nya linjen vid Rani Plast har dragits med inkörningsproblem som har försenat i bruktagandet. Nu tror man att problemen är lösta.

Svenska språketkontra verkligheten

INSÄNDARE

Hälsostationen JO-anmäld

Bo-Erik Riippa klagar till justitieombudsmannen över att Kronoby kommun beviljats bygglov för hälsostationen i Nedervetil.

Nyhetsbild

Brandmän i Kronoby lät sig inte övertygas

20

KRONOBY Räddningsdirektörerna är överens om att det går att samarbeta över landskapsgränserna. Men frågetecknen är ännu för många, säger stationsföreståndaren Tom Lindh i Terjärv.

DEBATT: Svenskan i händerna på användarna

DEBATT Jag hade inte tänkt blanda mig i Kronoby kommuns landskapstillhörighet, men eftersom jag och min ­familj har slagit ned bopålarna i Kronoby så kan jag inte låta bli att föra fram mina tankar kring Kronoby kommuns landskapstillhörighet.

Singelolycka i Kronoby

KRONOBY En mindre trafikolycka inträffade på Norra Terjärvvägen i Kronoby på onsdagsmorgonen.

Nyhetsbild

Yle: Grundvall avslutar karriären

LÄNGDSKIDOR Skidåkaren Maria Grundvall väljer att lägga tävlingsskidorna på hyllan, det rapporterar svenska Yle.

Nyhetsbild

JO kan få ta sig an Kronoby

22

KRONOBY Frågan om ett extrainsatt fullmäktigemöte i Kronoby har blivit hängande i luften. Så kan det inte få vara, säger ledamoten Tapani Myllymäki (C).

Nyhetsbild

"Vår bygd vid ån" ges i ny tappning

KRONOBY Musikfestspel är det ord som regissören Isa Lindgren-Backman helst använder om pjäsen ”Vår bygd vid ån”. Den återuppstår i sommar i ny tappning.

Nalle Maja öppnar igen

KRONOBY Daghemmet Nalle Maja i Kronoby centrum öppnar igen den 1 februari.

Muik bröt Kronans svit

ISHOCKEY Efter sammanlagt elva raka segrar tog det stopp för IK Kronan i hockeytvåan. Muik Hockey hämtade tre tunga poäng från Kronoby med resultatet 2-3 (0-1, 1-1, 1-1).

Nyhetsbild

Piloter skolas via webben

KRONOBY Den som vill lära sig att flyga kan nu göra det via sin egen dator, i alla fall teoretiskt sett.

Nyhetsbild

Granvik leder samfälligheten

1

KRONOBY Nils-Anders Granvik fortsätter som ordförande för Kronoby kyrkliga samfällighet. Också vice ordförande Barbro Berglund omvaldes av gemensamma kyrkofullmäktige.

Renovering klarade nästan budgeten

KRONOBY Renoveringen av Terjärv församlingshem blev drygt fem procent dyrare än budgeterat.

Nyhetsbild

Krono Järn flyttar till Snåres butik och café

KRONOBY Om allt går enligt planerna flyttar Krono Järn till Snåres butiks- och cafélokal i slutet av mars.

Nyhetsbild

De flyttar in i gammalt snickeri

KRONOBY Det blev kärlek vid första ögonkastet när Evalis Sundkvist såg det gamla snickeriet i Hopsala. Nu pågår renovering och flyttning.

Nyhetsbild

Pro Kronoby splittrar SFP

6

KRONOBY Pro Kronoby kan öka valdeltagandet i Kronoby. Men SFP ser inte med blida ögon på om medlemmar kandiderar för rörelsen.

Nyhetsbild

Ny företagare söks till Seljes semesterby

KRONOBY Kronoby kommun söker en ny företagare som kan driva Seljes semesterby i sommar. Avtalet med Lars och Sinikka Koski upphörde vid årsskiftet.

Nyhetsbild

Initiativ om Kronoby flygplats

KRONOBY Elisabeth Hagström (SFP) vill sammankalla kommuner från flera landskap för att få fler flygturer från Kronoby flygplats ut till storstäder i Finland och Europa.

Soite ger inga sparförslag

KRONOBY Samkommunen Soite kommer inte att ge några alternativa förslag på hur Kronobys vårdkostnader kan minskas.

Nyhetsbild

Minus väntas i Kronoby

KRONOBY Kronoby kommun väntas göra ett minusresultat på några hundratusen euro 2016. Den bedömningen gör tf kommundirektör Malin Brännkärr.

DEBATT: Selektiv information

INSÄNDARE Den 19 januari publicerades i tidningen en artikel om jouren i hälso­vården, där för oss Kronobybor ­väsentlig information utelämnats.

Nyhetsbild

Driver säljföretag i hembyn

KRONOBY Viktoria Forsbergs vision är att Seger Marketing ska vara den ledande marknadsföringsbyrån i nejden. "Nejden" växer efterhand.

Planer för Heimbo upprör personalen

KRONOBY Personalen på effektiverade serviceboendet Heimbo i Terjärv är upprörd över planerna på att ta bort nattvården från boendet.

Stora nämnder föreslås i Kronoby

2

KRONOBY Nämnderna i Kronoby ställer sig negativa till en enklare nämndstruktur. Ändå föreslår en enig kommunstyrelse att nämnder slås ihop.

Nyhetsbild

Kronoby-­konståkare till final

KONSTÅKNING Kronobybördige Gustaf Storbjörk blev trea i en uttagningstävling för konståkare i Jyväskylä under helgen.

Släckningsbil i diket i Kronoby

Kronobybrandkårens släckningsbil stod helt stilla när den gled i diket och välte. Till all lycka hade ingen hunnit stiga ur bilen.

Nyhetsbild

Byarådet driver byns nya eftis

1

SMÅBÖNDERS När kommunen inte ville ordna eftisverksamhet i Småbönders beslutade byarådet att göra det själv.

Nyhetsbild

Dagisbarn kan flytta in i gamla Terinit

KRONOBY Den gamla Terinitfastigheten i Terjärv kan bli tillfällig daghemslokal i väntan på en tillbyggnad av Näckrosens daghem.

Plogning av gårdsvägar ska kosta

3

KRONOBY Till nästa vinter inför Kronoby kommun troligen en avgift för plogning av gårdsvägar. En inkomst på 7.000 euro finns med i årets budget.

Nyhetsbild

"Österbottens sak att motivera brandmän"

9

KRONOBY Efter förvaltningsreformen är det Österbottens räddningsverks uppgift att motivera avtalsbrandmännen i Kronoby. Det säger räddningsdirektör Jaakko Pukkinen i Karleby.

Nyhetsbild

Hon skapar konst med pennsprutan

KRONOBY Den vackra ökenlon ser ut som ett foto. Ändå är det en skickligt gjord målning. Tekniken är airbrush och den skickliga konstnären heter Annika Dahlvik.

Nyhetsbild

Pro Kronoby på egen lista

13

KRONOBY Pro Kronoby som förespråkar bland annat att kommunen byter landskap går till val på en egen lista i vårens kommunalval.

Nyhetsbild

Luoma: Samjouren i Karleby får anlitas

11

KRONOBY Ilkka Luoma, vd för samkommunen Soite, försäkrar att Kronobyborna också i fortsättningen får vända sig till samjouren i Karleby, oberoende av landskapstillhörigheten.

Nyhetsbild

Hot om jouren målas upp

17

KRONOBY Terjärvbon Mats Lindh har på Facebook radat upp en mängd hotbilder om vad som blir följden om Kronoby fortsätter höra till Österbotten.