Nykarleby

Nyhetsbild

Biblioteket ny röstningslokal

NYKARLEBY Stadsbiblioteket är nya stället för förhandsröstningen i Nykarleby.

Nyhetsbild

Topelius åker buss i Nykarleby

VIDEO Författaren Zacharias Topelius syns igen i Nykarleby. Han pryder den buss som bland annat kör barnen till skolan i staden.

Förord för stort svinhus i Pensala

NYKARLEBY Barbro och Henrik Pott planerar att förstora sin slaktsvinsuppfödning i Pensala med 2,5 gånger mera svin jämfört med i dag.

Andersson ny byggnadsinspektör

NYKARLEBY Jonas Andersson från Nykarleby valdes till ny biträdande byggnadsinspektör för tre år i Nykarleby.

Nyhetsbild

Foxstock klar för byggstart

NYKARLEBY Den stora industrianläggningen för rävskinn som det nygrundade bolaget Foxstock Ab planerar på industriområdet i stadens norra utfart är nu klar för byggstart.

Tre inbrott i Nykarleby

NYKARLEBY Tre företag i Nykarleby råkade ut för inbrott natten mellan den 22 och 23 mars.

Nyhetsbild

Sigges däck öppnar nytt och breddar

NYKARLEBY Sigges däck öppnar ny filial i Nykarleby centrum och breddar verksamheten som ett led i en generationsväxling i företaget.

Nyhetsbild

De sover lugnt om natten

NYKARLEBY Pälsföretagarfamiljen Bertula ogillar att ha blivit nämnd i samband med ett klagomål om miljötillstånd som riktats främst mot Nykarleby stads beslutsprocess.

Nyhetsbild

Fennovoimasorti bara ett direktiv

NYKARLEBY Fullmäktiges beslut att Nykarleby ska dra sig ur Fenno­voimas kärnkraftsbygge var inget beslut utan endast ett ägarpolitiskt linjebeslut eller ett nytt direktiv från ägarna till Nykarleby Kraftverk Ab.

Nyhetsbild

Känslorna får styra målandet

NYKARLEBY Kerstin Sunabacka anser att konsten blir till när människor möts. Därför diskuterar hon gärna sina målningar.

Två bilar i krock i Socklot

NYKARLEBY. Två bilar kolliderade på Västanträskvägen i Socklot vid halv fyratiden på måndagseftermiddagen.

Nyhetsbild

Muik har allt i egna händer

Kiekkokopla besegrade Muik med 9–3 i lördags, men hade det betydligt svårare mot TIHC i söndagens bortamatch.

Nyhetsbild

Herten på väg mot FM-guld

Efter två deltävlingssegrar i Rovaniemi på söndag är Viktor Herten på väg mot FM-guld i snöskotercross, när två heat återstår i Sodankylä på söndag.

DEBATT: Trafiken måste läggas om

INSÄNDARE För cirka tio år sedan ändrades körreglerna i Nykarleby centrum. För att underlätta genomfartstrafiken gavs Topeliusesplanaden förkörsrätt. Också vissa andra ändringar gjordes, som i dag känns ologiska.

Nyhetsbild

Blue Fox damer närmare ettan

Det blev, inte helt oväntat, Blue Fox och Papas (Kajana) som gick vidare från den första kvalturneringen till damernas innebandyetta som spelades i Nykarleby på lördagen.

Nyhetsbild

Fin show med Sandins

RECENSION Familjeprojektet ”Nesstan 60” är en underhållande show med ett par roliga sketcher och ett tjugotal fina sångnummer.

Nyhetsbild

Kryphål i lagen nyttjas för miljölov?

NYKARLEBY Miljötillstånds­processen för farmer i Nykarleby har väckt ont blod i en del kretsar. Nu har ett klago­mål lämnats in mot miljö­lov som beviljades för snart tre år ­sedan.

Nyhetsbild

Flygande kvalstart för Muik

ISHOCKEY Muik vann den viktiga första matchen i kvalet till Finlandsserien. Hemmalaget dominerade mot TIHC och tog en klar seger. Matchen slutade 7–3 (2–1, 3–0, 2–2).

Nyhetsbild

"Vi är för bra för tvåan"

INNEBANDY Blue Fox-damerna inleder kvalet till ettan starka i själ och kropp. De gick obesegrade genom seriespelet i tvåan och kommer till nedsläpp med ett stabilt självförtroende i bagaget.

Erika Julin skrev bästa pro gradu

Jeppobördiga Erika Julin har fått priset för bästa pro gradu-avhandling i matematiska ämnenas didaktik i Finland, läsåret 2015–2016.

Nyhetsbild

Digital satsning gav resultat

NYKARLEBY Digitalisering och att nischa sig har gjort årets vinnare av företagarpriset i Nykarleby, NTC Transport, framgångsrikt.

Nykarleby höjer kommuncertifikat

NYKARLEBY Nykarleby gör som andra kommuner i regionen och höjer maxbeloppen för kommuncertifikat.

Nyhetsbild

Styrelse väljs om i Nykarleby

NYKARLEBY Stadsstyrelsen föreslår att Nykarleby kraftverks nuvarande styrelse får förnyat förtroende. Jan-Erik Frostdahl, som anmält intresse för en styrelseplats är inte förvånad.

Djuraktivister protesterar mot jättefarm

NYKARLEBY Organisationen Oikeutta eläimille har lämnat in ett klagomål till NTM-centralen angående miljötillståndet för Foxcrafts storfarm i Munsala. Man kräver att företagets verksamhet upphör medan ärendet behandlas.

Specialklassen kvar i Munsala

NYKARLEBY Specialklassen i Munsala skola kommer inte flyttas till centrum. Det beslöt stadsstyrelsen på måndagen.

Nyhetsbild

Turbinbygge har fått fart i Nykarleby

NYKARLEBY Arbetet med Nykarleby kraftverks nya turbin har kommit igång. Den kommer göra elproduktionen smidigare.

Nyhetsbild

Två helger avgör allt

ISHOCKEY I går blev det klart hur kvalschemat ser ut. Muik möter TIHC och Kiekkokopla i en dubbelserie. Vinnaren spelar i Finlandsserien till hösten.

Nyhetsbild

Sandins bjuder på show

NYKARLEBY Stefan Sandin är nästan 60 år, men varför vänta tills jämna år för att fira? Nu bjuder han och familjen in till showen ”Nesstan 60” på Scala.

Muik säkrade seriesegern

ISHOCKEY Muik har en speciell vecka bakom sig. I fredags tog laget ett jättekliv mot seriesegern. I dag säkrades den via en seger i Vasa.

Nyhetsbild

Språkstig planeras för Nykarlebyelever

NYKARLEBY Ett nytt projekt som beviljats 20 000 euro av Utbildningsstyrelsen ska stärka finskundervisningen i Nykarleby.

Nyhetsbild

Finländarnas hälsa kartläggs

NYKARLEBY Nykarleby är en av de orter som får besök av undersökningen Finhälsa 2017. Under några dagar kommer särskilt kallade Nykarlebybors hälsa undersökas grundligt.

Nyhetsbild

Prideparad i Nykarleby i sommar

NYKARLEBY Nykarleby Pride är arbetsnamnet på paraden som ska gå genom staden i sommar. Initiativtagarna är Jessica och Camilla Wiklund.

Nyhetsbild

Pris för finfin mjölk

NYKARLEBY Andelslaget Maitosuomi premierade sina mjölkbönder på en fest vid Stjärnhallen i Nykarleby på torsdagen.

Nyhetsbild

Vestersundsby och Kimo bäst

LÄNGDSKIDOR Skolorna i Kimo och Vestersundsby vann lagtävlingarna, då skoleleverna tävlade i nejdmästerskapen i terrängen kring Skogsvallen.

Nyhetsbild

Lastbil i diket på riksåttan i Nykarleby

NYKARLEBY En lastbil kanade i diket på riksåttan i Nykarleby 10.30-tiden på onsdagsförmiddagen. Föraren hade inte rätt att köra bilen.

Dikeskörning på riksåttan

NYKARLEBY En person åkte in för kontroll efter en bilolycka i Nykarleby på onsdagsförmiddagen.

Nyhetsbild

Britapriset till Munsala United

NYKARLEBY Munsala United protesterade mot landets asylpolitik genom att dra sig ur seriespelet i division 7. #savejabril ger dem Britapriset.

Nyhetsbild

Pappa blev Jessica i familjen Wiklund

NYKARLEBY 26-åriga Jessica Wiklund föddes, växte upp, gifte sig och fick två döttrar som Daniel. Efter könsbytet har hon allt det fina kvar och får leva som den kvinna hon alltid velat vara.

Nyhetsbild

Jessica vill hjälpa andra i samma båt

NYKARLEBY Då Jessica Wilund skulle ta steget ut från man till kvinna hade hon gärna velat komma i kontakt med någon som genomgått samma sak.

Nyhetsbild

De lyfter fram kvinnokraft i ord och ton

NYKARLEBY ”Der de bleka blommor vexa” fokuserar på Fredrika Juvelius och hennes ­kärlek. Föreställningen ger röst åt kvinnor som tystats ner under historien.

Nyhetsbild

Ödesmatch för Blue Fox i kväll

INNEBANDY I kväll tar säsongen förhoppningsvis slut för Blue Fox. Gör den inte det innebär det att ett nervdallrande kval väntar.

Nyhetsbild

Skaka loss löparbenen

NYKARLEBY Instrumentet surrar svagt och omedvetet spänner jag kroppen. Men när fysioterapeuten Maria Forslund börjar behandla mina ben med fasciavågmaskinen är känslan bara behaglig.

Nyhetsbild

Avgörande derby i tvåan

ISHOCKEY Vem är bäst i hockeytvåan? Det avgörs – kanske – på lördag när Muik Hockey och IK Kronan möts i Nykarleby.

Nyhetsbild

Skidlycka på Onnis runda

LÄNGDSKIDOR Lite slask stoppar inte Onnis runda. Drygt 300 deltagare, både små och större, ställde sig på start­linjen i årets lopp.

Nyhetsbild

Storsandsfolket är eld och lågor

NYKARLEBY I åratal har både lokalbefolkningen och långväga gäster på Storsand förfasat sig över hur det unika och skyddade naturaområdet sakta men säkert tillåtits växa igen.

Centern ute i Nykarleby

NYKARLEBY Centern ställer inte upp några kandidater i vårens kommunalval i Nykarleby.

Nyhetsbild

Steven Frostdahl ställer upp

NYKARLEBY Tidigt och bestämt meddelade Steven Frostdahl, SDP, att han inte ställer upp i vårens kommunalval. Ändå finns han nu bland de 13 kandidater som SDP har på sin lista i Nykarleby.

Skidåkare hämtades med ambulans

NYKARLEBY Räddningsverket i Nykarleby räddade en skidåkare på söndagseftermiddagen.

Nyhetsbild

Svanen rustas upp på talko

NYKARLEBY För ett år sedan revs köket i UF Svanen. Då köket väl var fixat skrek i sin tur serveringsrummet på en renovering.

Nyhetsbild

Många tyckte till om skolområdet

NYKARLEBY Ett talrikt fullmäktige diskuterade skolområdet i centrum i närmare tre timmar på torsdag kväll.