Nykarleby

Nyhetsbild

IFN-trio missar hela säsongen

FRIIDROTT IF Nykarlebynejdens starka löpargarde plågas av skador. Simone Wiklund, Anna Julin och Jonna Skrifvars ser ut att missa hela säsongen. Alla tre har blivit opererade.

Nyhetsbild

Nykarleby öppnar nytt dagis

NYKARLEBY I mars hade alla som önskat daghemsplats fått plats i något av daghemmen Nykarleby. Men så plötsligt händer det. 16 nya barn kom till, alla i centrum, som också behöver en plats på dagis.

Nyhetsbild

Krock i Nykarleby

NYKARLEBY En kvinna fördes till HVC för kontroll efter en krock i Nykarleby vid lunchtid på måndag.

Nyhetsbild

"Bilar, stämning, rock'n'roll"

NYKARLEBY En efter en rullar jänkarbilarna in och i bakgrunden ljuder rock'n'roll-musik. Vi tvåtiden har närmare 180 bilar parkerat på gräsplanen vid Juthbacka, det börjar bli trångt.

Nyhetsbild

Gammal saga fick nytt liv

En omarbetad version av Topelius saga "Björken och stjärnan" ska tilltala både ung och gammal. Både språket och illustrationerna är nya.

Nyhetsbild

Triathlon och swimrun inte bara för proffs

SWIMRUN Plötsligt snackas det triathlon överallt. På bara några år har intresset ökat lavinartat. Mångfalden är tjusningen. Man måste inte träna på elitnivå för att våga anmäla sig till en tävling.

Nyhetsbild

Minst 39 matcher för Muik

ISHOCKEY Den här veckan har hockeyförbundet beslutat hur Finlandsserien ska spelas nästa säsong.

Nyhetsbild

Amerikanare visar upp sig i helgen

NYKARLEBY ”American car meeting” helgen före midsommar på Juthbacka är årets höjdpunkt för alla som gillar blänkande dollargrin.

Nyhetsbild

Vindkraftsbolag får starta om i Munsala

NYKARLEBY Kröpuln vindkraftspark mellan byarna Monäs, Hirvlax och Kantlax var det svenska vindkraftsbolaget OX2:s första och längst hunna projektet i Finland för tre år sedan.

"Skarven ligger i stadens intresse"

NYKARLEBY Enligt kommunallagen ska kommunstyrelsen bevaka kommunens intresse, företräda kommunen och föra kommunens talan - också i fråga om skarven.

Nyhetsbild

Prideplanerna går framåt i Nykarleby

NYKARLEBY Det är få osäkra element kvar inför Nykarleby Pride som ordnas i augusti. Arrangörerna är lugna och tycker att allt är under kontroll.

Nyhetsbild

HFD prövar inte jäv i Kröpulnbeslut

NYKARLEBY Högsta förvaltningsdomstolen, HFD, har avslagit besvär mot Kröpuln vindkraftspark. Den del som handlade om jäv tog rätten inte ställning till.

Nyhetsbild

Från Oslo till småstaden

NYKARLEBY Sångaren och skådespelaren Erik-André Hvidsten flyttar med familjen till Nykarleby i sommar. Det blir en hektisk jobbhöst, men det ser norrmannen fram emot.

Nyhetsbild

Kumpula kung före Rolander

VARMANSRALLY I fjol korades Jani Rolander till gruskung på Måtarsberget. I går var han tvåa – trots att han tog starten i A-finalen.

Nyhetsbild

Uttrar släpptes ut i Kovjoki å

NYKARLEBY För ett år sedan hittades en ensam utter i Kovjoki. Efter att uttern har varit omhändertagen och placerad i en djupark återvände uttern till Kovjoki – i sällskap med en hona från Lappo.

Nyhetsbild

Lyft för Domarbacken

NYKARLEBY. Aktiva byaforskare i Vexala har i vinter gett de väderbitna informationstavlorna vid Domarbacken ett nytt liv och en bild på hur det såg ut förr.

Nyhetsbild

Relevans är honnörsordet

SÖNDAGSLÄSNING Panamaläckan gav Pulitzerpriset till Österbotten. Kjell Lindroos brinner för journalistiken och samarbetet som startade är helt unikt.

Nyhetsbild

J-E Frostdahl rivstartade med fem motioner

NYKARLEBY Jan-Erik Frostdahl, första ersättare i SFP, gjorde en ordentlig rivstart på torsdagens fullmäktigemöte, där han lämnade in inte mindre än fem motioner.

Nyhetsbild

Personvalen gick som smort i Nykarleby

NYKARLEBY Det nyvalda stadsfullmäktige i Nykarleby bjöd inte på någon dramatik alls då det i rask takt avverkade valet av ledamöter till nämnder och styrelse.

Nyhetsbild

Valtersbacken kamratlig slänt för stadsborna

NYKARLEBY På tisdag blir det invigning och trivsam skyltavtäckning vid Valtersbacken, den gamla soptippen som får ett lyft med hjälp av Nykarleby ridklubb, Trivselrådet och Topelius.

Nyhetsbild

Leena har tankat klart

NYKARLEBY Leena Fogelström var 22 år då hon fick fast anställning på Esso intill torget i Nykarleby. Efter 43 år har 65-åringen denna vecka gjort sin sista arbetsdag.

Nyhetsbild

Sista dagen vid grillen

NYKARLEBY Det är ingen brist på kunder hos Cindy’s Burgers, men så är det inte heller det som ligger bakom att restaurangen bommar igen.

Nyhetsbild

Rådgivningen fortsätter i Jeppo och Munsala

NYKARLEBY Mödrarådgivningen i Jeppo och Munsala fortsätter som förut, enligt Lis-Marie Vikman, chef för vårdarbetet.

Nyhetsbild

Rekordmånga ekogårdar håller öppet hus

NYKARLEBY Trettio ekogårdar öppnar sina dörrar på Naturens dag den 26 augusti. Det är dubbelt fler än tidigare. Ekosvinfarmaren Steve Nyholm i Munsala är en av dem.

Nyhetsbild

VM-bucklan i Nykarleby

INNEBANDY Nej, han har inte sovit med den, men garanterat lyft den åtskilliga gånger. På tisdagen visade innebandyvärldsmästaren Alexander Nyman upp VM-bucklan och sin guldmedalj i Stjärnhallen.

Nyhetsbild

IFN:s ärevarv lockade rekordmånga löpare

FRIIDROTT IF Nykarlebynejden satte rekord i antalet deltagare i årets Ärevarv med 103 personer på startlinjen. De samlade också ihop en skaplig slant, som låg nästan snöpligt nära fjolårets totalsumma.

Nyhetsbild

Cindy's i Nykarleby stänger

NYKARLEBY Cindy's Burgers i Nykarleby stänger den här veckan.

Nyhetsbild

Rory Penttinen kör Ferrari

En dröm går i uppfyllelse. Så beskriver Rory Penttinen chansen att få köra en Ferrari GT3-bil på Paul Richard banan i södra Frankrike.

Nyhetsbild

Frostdahl får leda nämnd

NYKARLEBY Röstmagneten Steven Frostdahl (SDP) i Nykarleby får posten som ordförande för revisionsnämnden. Tidigare har han fungerat som nämndens viceordförande.

Nyhetsbild

Grönt kring biogas i Jeppo

NYKARLEBY Närings- trafik och miljöcentralen (NTM) ger grönt för den miljökonsekvensbeskrivning som Jeppo Biogas i februari lämnade in för utvidgningen av verksamheten i Jeppo.

Nyhetsbild

Båtfolket måste betala för kameran

NYKARLEBY Nykarlebystyrelsen skjuter inte till 16 000 euro till en utbyggd kameraövervakning över hamnområdet vid Andra sjön. Vill båtfolket ha övervakning får de själva betala för kalaset.

Nyhetsbild

Ekonomin tvärbackar i Nykarleby

NYKARLEBY Nykarleby får 1,4 miljoner euro mindre i skatt än budgeterat.

Nyhetsbild

Nykarleby vill ha svar om farmtillstånd

NYKARLEBY Nykarleby vill ha svart på vitt om det okej att kommunen samtidigt beviljar två separata miljötillstånd för två rävfarmer på samma plats.

Nyhetsbild

De kallar till gudstjänst på torget

NYKARLEBY Klockan 11.55 på torsdag ringer kyrkklockarna in till en ekumenisk gudstjänst på torget i Nykarleby.

Nyhetsbild

Vägrade militären – dömdes till arbetsläger

NYKARLEBY Jehovas vittnen är i dag befriade från värnplikt, men en rättegång kan ändra på det. Bengt Storbjörk i Nykarleby hör till en generation som dömdes hårt.

Nyhetsbild

Vexalaboden kommer att säljas

VEXALA Vexalaboden har nått vägs ända - åtminstone som affärslokal. Nu ska butiksfastigheten säljas.

Nyhetsbild

Målkung lämnar Blue Fox

INNEBANDY Med 28 mål på 26 grundseriematcher var Anton Kallvik säsongen målkung i Blue Fox och den tredje mesta målskytten i hela Divari. Nu väntar ligaspel med OLS.

Nyhetsbild

Minkenduo i sprintlandslaget

SKIDSPORT Två av sju skidåkare i herrarnas sprintlandslag i skidåkning representerar Nykarlebyföreningen IF Minken.

Nyhetsbild

Nej till Jeppo-skolskjuts för Ytterjeppobarn

UPPDATERAD Det blev också i fullmäktige nej till att bjuda på skolskjuts för de sju elever som till hösten vill börja i Jeppo skola i stället för i centrumskolan.

Nykarleby kallar till cykeldag

NYKARLEBY På tisdag bjuder staden in till cykelns dag på torget, där man också kickstartar cykelkampanjen ”Nykarleby cyklar”.

Nyhetsbild

Fler stölder vid Andra sjön

Förutom stölderna av de tre båtmotorerna vid Andra sjön i Nykarleby natten till onsdagen rapporterar nu polisen att ytterligare två är stulna - och en bil.

Nyhetsbild

Körde 183 kilometer i timmen på riksåttan

NYKARLEBY En personbilsförare körde 183 kilometer i timmen på riksåttan i Nykarleby. Föraren förlorade körkortet och är misstänkt för grovt äventyrande av trafiksäkerheten.

Nyhetsbild

Penna pryder rondell

NYKARLEBY Till hösten ska konstverket stå klart för installation i rondellen vid Kuddnäs – en drygt fyra meter hög fjäderpenna inklusive bläckhorn.

Båtmotorer stals vid Andra sjön

NYKARLEBY Tre utombordsmotorer stals vid Andra sjöns båthamn någon gång mellan tisdag och onsdag.

Nyhetsbild

Här ska bilarna i Nykarleby sakta in

NYKARLEBY Trafiksäkerheten var dagens ämne då fullmäktigeord­förande Elli Flén hade kallat till information och diskussion i Nykarleby på torsdag kväll.

Nyhetsbild

Fiskälskare möts i rökeri

NYKARLEBY Tre fiskälskande familjer har gått samman i ett bolag som tar över verksamheten i fiskrökeriet i Nykarleby.

Nyhetsbild

Nytt besvär mot vindpark i Gunilack

NYKARLEBY Fem personer har undertecknat ett nytt gemensamt besvär mot delgeneralplanen för Sandbacka vindkraftspark i Gunilack som fullmäktige tuggade om och godkände i april.

Muik förlängde med back

ISHOCKEY Niko Roukala spelar med Muik i Finlandsserien 2017-18. Det står klart sedan parterna har undertecknat ett kontrakt för kommande säsong.

Nyhetsbild

Kjell Lindroos får Nykarlebymedaljen

NYKARLEBY Journalisten Kjell Lindroos får ännu ett pris till sin samling för gedigen journalistisk gärning - Nykarlebymedaljen.

Traktor började brinna på åker

NYKARLEBY En traktor började plötsligt brinna ute på en åker vid Svartbackavägen i Jeppo vid 13.15-tiden på tisdagen.