Nykarleby

Nyhetsbild

Vindkraftsplanen tas om i Nykarleby

1

Nykarleby kommer att ta om alla skeden i beslutsprocessen när det gäller planen för vindkraftsområdet Sandbacka mellan byarna Gunilack och Harjux.

Nyhetsbild

Dags för Amerikastafetten

SKIDOR Tävlingsledaren Göran Holm räknar med 80-90 deltagare från Nedervetil i norr till Oravais i söder när Amerikastafetten går av stapeln vid Skogsvallen på torsdag kväll.

Nyhetsbild

Nu är Julin definitivt klar för VM

LÄNGDSKIDOR Andrea Julin har sedan början av februari gått omkring med minst en halv VM-biljett på fickan.

Nyhetsbild

Tung helg för Blue Fox

Nej, det vill sig inte för Blue Fox. Efter helgens två hemmaförluster har Nykarlebylaget två poäng upp till slutspelet och tre poäng till nedflyttningsstrecket.  Erä Akatemia var bättre med 2–3 (0–1, 1–0, 1–2) i Blue Fox sista grundseriematch för säsongen i Stjärnhallen.

Nyhetsbild

Tungt tapp för Blue Fox

INNEBANDY Segern fanns inom räckhåll mot ett föga imponerande Karhut. Men det blev en frustrerande eftermiddag för Blue Fox.

Nyhetsbild

Blue Fox kör dubbelskifte

INNEBANDY I helgen ska Blue Fox borga för en plats i slutspelet i division 1. Laget spelar två matcher i Stjärnhallen. På lördag väntar Karhut, på söndag Erä Akatemia.

Nämnd vill pruta på farm i Ytterjeppo

NYKARLEBY Miljö- och byggnadsnämnden i Nykarleby vill i sitt utlåtande till Regionförvaltningsverket pruta på antalet minkar som Ponderosa Ab får hålla i sin farmanläggning i Ytterjeppo.

Nyhetsbild

Ekgården klar för byggstart i Nykarleby

NYKARLEBY Nu är det klart för byggstart - det hett efterlängtade seniorhuset som byggs på Topeliusesplanaden.

Nyhetsbild

Rävcenter öppnar i oktober

4

NYKARLEBY I oktober ska det stå klart – världens största förädlings­center för rävskinn, som byggs i Nykarleby och väntas sysselsätta 30 personer.

Bilolycka på Ytterjeppovägen

NYKARLEBY Två personer skadades lindrigt när en bil körde av vägen på Ytterjeppovägen på onsdagseftermiddagen.

Nyhetsbild

Muik vann seriefinalen

ISHOCKEY En solid laginsats, bra box play och en glödhet Artem Gornostaev. Det var huvudingredienserna i Muiks segerrecept på söndagen.

MuIK II hade det inte "kiva" mot Kiva

ISHOCKEY Munsala IK Hockey II lyckades inte ta poäng borta mot Kiva.

Muik upp i topp

ISHOCKEY En stabil 5–2 seger borta mot APV samtidigt som Kronan sprang på pumpen i Vasa innebär att Muik har fördel i kampen om en kvalplats.

Nyhetsbild

Underhållande show på Scala

RECENSION. Många guldkorn både roar och berör. Skickliga musiker och dråpliga skådespelare bjuder på sig själva.

Nykarleby vidhöll sitt nej till bolag

NYKARLEBY Ett enigt Nykarlebyfullmäktige var på torsdag om möjligt ännu mer övertygat om sitt tidigare beslut att inte gå med i en helhetsupphandling av social- och hälsovården i Jakobstadsnejden.

Nyhetsbild

Övergaard tävlar i Norge

HÄSTHOPPNING Tove Övergaard från Nykarleby Ryttarklubb (NURK) kommer tillsammans med dottern Lotta och adepten Ellen Forsman delta i en tuff internationell tävling i norska Oslofjord.

Nyhetsbild

Skolområde delar åsikterna i Nykarleby

2

NYKARLEBY Den stora diskussionen på måndagens styrelsemöte var skolområdet och den fortsatta planeringen av hur och för vem skolområdet i centrum ska utvecklas.

Nyhetsbild

Arbisrektor fick avslag på bisyssla

2

NYKARLEBY Arbisrektor Anders Wingrens anhållan om en utökad bisyssla avslås i Nykarleby. Beslutet fattades av personalpolitiska utskottet i fredags.

Nyhetsbild

Nu tar teatergänget sig an det glada åttiotalet

När sextiotalet var tema för tre år sedan spelade man för fullsatta salar på Scala. Nu är det dags för tio föreställningar med ­åttiotalet i fokus.

Nyhetsbild

De vill odla trivsel i centrum

1

Ett trivselråd för dem som bor i Nykarleby centrum har grundats.

Nyhetsbild

Nykarleby får backa bandet för vindkraftsplaner

9

NYKARLEBY Planerna på en vindkraftpark i Gunilack stötte på motstånd i Vasa förvaltningsdomstol. Orsaken är att fullmäktigeordförande Elli Flén var jävig då stadsstyrelsen behandlade planutkastet.

Nyhetsbild

Näs besviken över besked om Residenshuset

16

NYKARLEBY Greta Näs, bildningsnämndens ordförande i Nykarleby är mycket besviken över det utlåtande som slår fast att Residenshuset på skolområdet i Nykarleby inte får rivas.

Nyhetsbild

Residenshuset får inte rivas

5

NYKARLEBY Landskapsmuseet har sagt sitt. Det omtvistade residenshuset i Nykarleby får inte rivas.

Nyhetsbild

Sandbacka vindkraftspark föll i domstol

NYKARLEBY Planen över Sandbacka Vindkraftsområde föll i Vasa förvaltningsdomstol. Orsaken var Elli Fléns jävsituation.

Nyhetsbild

Inbrott i båthus i Vexala

NYKARLEBY Ett båthus intill en sommarstuga i Vexala har haft besök av inbrottstjuvar.

Smidigare trafik med ny led

NYKARLEBY Nu inleds jobbet med att koppla samman Idrotts­gatan och Skogsgatan. Den nya leden ska göra trafiken både smidigare och mera säker till skolområdet, Nystan som Smedsbacka­området.

Nyhetsbild

Tungt avbräck för Blue Fox

INNEBANDY Blue Fox jagar frenetiskt en plats i vårens slutspel. Uppgiften blir inte lättare efter att en av lagets stöttepelare tvingas ge upp säsongen.

Landslaget kallar Åkerman och Stråka

ISHOCKEY Två Muikprodukter blev uttagna till olika landslagstrupper på måndagen.

Nyhetsbild

Bokhandlaren Josef Herler blev en docka

NYKARLEBY Handgjorda dockor i naturlig storlek är ovanliga i dag. Sonja Backlund lärde sig konsten i Tjeckien. Nu har hon gjort en docka av Nykarlebyprofilen Josef Herler.

Nyhetsbild

Julen börjar i museet

NYKARLEBY Hemstaden och dess historia låg Josef Herler varmt om hjärtat och antagligen gläds han i sin himmel över att museet i dag bär hans namn. Men själv ville han att det skulle heta Nykarleby museum.

Nyhetsbild

Ny bok berättar om sällsam konstnärssjäl

NYKARLEBY Just nu slutför Berndt Arell ­arbetet med en bok om Josef Herler. Han har intervjuat ett 30-tal personer som har haft någon beröringspunkt med Herler. Särskilt glad är han över att han fick tala med Lars Huldén på Nörråkers för två somrar sedan.

Kronan är i fokus för Muik

3

ISHOCKEY En jobbig inledning blev till en relativt enkel seger för Muik Hockey. Fokuset ställdes snabbt in på dagens toppmatch mot IK Kronan.

Nyhetsbild

Idrottsgala med stort hjärta

NYKARLEBY Bland flygande mattor och ombonade beduintält firade Nykarlebyborna sin årliga idrottsgala som även i år blev en riktig fullträff.

Nyhetsbild

Nykarlebymodellen får en ny skepnad

NYKARLEBY Stadsfullmäktige godkände enhälligt och utan någon längre diskussion en ny förvaltningsstadga som bygger på en ny organisation.

Specialklass i Munsala i vågskålen

NYKARLEBY Var specialklassen, som i dag finns vid Munsala skola, ska placeras i framtiden delar bildningsnämnden i Nykarleby.

Nyhetsbild

Nej till byte av skola för Ytterjeppoelever

3

NYKARLEBY Samtliga elever som går i Ytterjeppo skola och som bor på stadssidan av riksåttan ska gå i skola i Nykarleby centrum då skolan i Ytterjeppo stängs.

Tre intervjuas för bibliotekschef i Nykarleby

NYKARLEBY Efter en andra ansökningsrunda har totalt sex personer, alla kvinnor, sökt tjänsten som bibliotekschef i Nykarleby.

Nyhetsbild

Oljelagret i Kanäs hyrs ut

3

NYKARLEBY Det svenska oljelagringsbolaget Intertank tecknade i fredags ett nytt hyresavtal för ett av de två bergslagren i Kanäs i Munsala.

Grönt för stort rävhallsbygge

5

NYKARLEBY Det nygrundade bolaget Foxstock Finland ab fick reservera ett 1,57 hektar stort område på det nya industriområdet som planläggs i stadens norra utfart.

Nyhetsbild

Leo Komarov firade 30 med rungande tackling

1

ISHOCKEY Leo Komarov fyllde 30 på måndagen och stal en del av rubrikerna på födelsedagen i NHL-matchen mellan Toronto och Calgary.

Nyhetsbild

Blue Fox blekt i derbyt

INNEBANDY Det är bara målskillnaden som skiljer Blue Fox från en slutspelsplats när Nykarlebylaget nu tar en matchpaus på tre veckor.

Nyhetsbild

Mattias Åhman direkt till final i Årets kock

1

NYKARLEBY Förberedelserna gick inte riktigt som de skulle, men trots motgångarna lyckades Åhman säkra en direkt finalplats i tävlingen Årets kock.

Nyhetsbild

Ljusare för pälsbransch

NYKARLEBY Mer positivt för pälsbranschen. I Nykarleby tävlade man i bästa skinn på skinnutställning.

Nyhetsbild

Mattias Åhman glänste i semin

2

Semifinalen av tävlingen Årets Kock gick av stapeln på fredag.

Nyhetsbild

Seriekrock i Sundby

PEDERSÖRE Fyra personer fördes till hvc för kontroll efter en seriekrock på väg 749 på torsdagseftermiddagen.

Nyhetsbild

Hjälp med banhoppningen

FÄLTTÄVLAN Eirin Losvik, 18, har siktet ställt på EM nästa sommar. Med Jan Jönssons hjälp har hon blivit säkrare i banhoppningen.

Nyhetsbild

Stjärntränare i Nykarleby

FÄLTTÄVLAN Nykarleby ridklubb hade i helgen besök av en riktig stjärntränare: svenske Jan Jönsson, som tidigare basat för svenska landslaget i fälttävlan och som även själv har en OS-medalj i sporten.

Nyhetsbild

Pärson föreläser i Nykarleby

NYKARLEBY Före detta alpina skidåkaren Anja Pärson kommer att föreläsa på Nykarleby Arbis i höst.

Nyhetsbild

Bilist backade ner i diket

NYKARLEBY En bilist hade en lite mindre lyckad morgon i Nykarleby på onsdagen.

Nyhetsbild

Arbisrektor säljer kurser i eget företag

14

NYKARLEBY Arbisrektor Anders Wingren har utvidgat verksamheten i det egna fotoföretaget med att sälja föreläsningar, events och kurser.