NyhetsbildZoom
För att få handla till billigt medlemspris krävs till exempel försörjningsstöd eller sjukpenning. Foto: LK/Trond H. Trosdahl

Säljer mat som butiker ratar

FNB -
Sveriges och Nordens första sociala livsmedelsbutik, där ratad mat säljs billigt till ekonomiskt utsatta, brändes ner i mars. Nu har den öppnats på nytt.

– De håller tills jag fyller år, säger Ingela Dahlberg Nilsson och packar ner några paket potatissallad i korgen.

Hon har redan fyllt en korg och fortsätter att packa ner varor inne på Matmissionen som nyöppnat i Veddesta norr om Stockholm. Ingela Dahlberg Nilsson skaffade ett medlemskort när butiken öppnade förra vintern i Rågsved, men efter bara tre månader brann den ned i en misstänkt anlagd brand.

– Det var bekvämt och nära, i dag tog det över en timme att åka hit, säger hon.

Resan gjorde hon tillsammans med nio andra från Rågsvedstrakten.

– Det här är mycket värt, när man inte har en stadig inkomst, säger hon.

Bäst-före

Ett kilo frysta filéer av Alaska pollock kostar i butiken motsvarande 7 euro, för en medlem litet över 2 euro. Ordinarie pris för ett paket blöjor är drygt 10 euro och drygt 3 euro för medlemmar. Varorna doneras från matbutiker i stället för att slängas. Det är mat som är på väg att bli gammal eller som av andra orsaker har stoppats i leveransledet.

– Det är funktionellt matsvinn, förvånansvärt lite handlar om bäst före-datum, säger verksamhetsledaren Johan Rindevall i samband med att en av dagens leveranser av grönsaker kommer.

I lådorna som just har anlänt ligger sallad, persilja, tomat och sparris av en kvalité som gör det svårt att tro att grönsakerna egentligen skulle ha kastats.

Butiken i Rågsved tog på tre månader hand om 79 ton matsvinn. Målet vid starten av Matmissionen, som ägs och drivs av Stadsmissionen med Axfood som medgrundare, var att under 2016 förhindra att 200 ton mat hamnar i soporna.

– Målet står fast. Jag hoppas att vi når det trots uppehållet på sex månader, säger Johan Rindevall.

För rabatt

För att få handla till billigt medlemspris krävs till exempel försörjningsstöd eller sjukpenning.

– Under månaderna i Rågsved växte vi snabbt till 1 200 medlemmar, men samtidigt betyder det att det finns ett stort behov av en sådan här butik och det är inte lika roligt, säger Johan Rindevall.

Polisen har lagt ner förundersökningen om branden i Rågsved eftersom någon gärningsman inte kunde hittas.


Sociala supermarketsSå kallade sociala supermarkets finns sedan många år i flera länder i Europa. Syftet är att minska matsvinnet och ge personer i ekonomisk utsatthet möjlighet att köpa mat till ett lågt pris.

Danmark öppnade sin första sociala matbutik i februari i år. I Sverige öppnade Matmissionen i Rågsved i december 2015. Efter en brand i mars 2016 kunde affären nyöppnas i september i Veddesta.

Matmissionen ger plats för personer som vill arbetsträna, bidrar till minskat matsvinn och ger ekonomiskt utrymme för personer som lever i ekonomisk utsatthet.

För medlemskap krävs att man uppbär försörjningsstöd, etableringsersättning, aktivitetsersättning, aktivitetsstöd, garantiersättning (låg sjukersättning), garantipension (låg pension), dagersättning från Migrationsverket eller att man lever på sjukpenning, sjukersättning, a-kassa, pension eller lön som understiger 8 700 kronor (cirka 900 euro) i månaden efter skatt. Studerande kan inte bli medlemmar. 

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan