NyhetsbildZoom
För att få handla till billigt medlemspris krävs till exempel försörjningsstöd eller sjukpenning. Foto: LK/Trond H. Trosdahl

Säljer mat som butiker ratar

FNB -
Sveriges och Nordens första sociala livsmedelsbutik, där ratad mat säljs billigt till ekonomiskt utsatta, brändes ner i mars. Nu har den öppnats på nytt.

– De håller tills jag fyller år, säger Ingela Dahlberg Nilsson och packar ner några paket potatissallad i korgen.

Hon har redan fyllt en korg och fortsätter att packa ner varor inne på Matmissionen som nyöppnat i Veddesta norr om Stockholm. Ingela Dahlberg Nilsson skaffade ett medlemskort när butiken öppnade förra vintern i Rågsved, men efter bara tre månader brann den ned i en misstänkt anlagd brand.

– Det var bekvämt och nära, i dag tog det över en timme att åka hit, säger hon.

Resan gjorde hon tillsammans med nio andra från Rågsvedstrakten.

– Det här är mycket värt, när man inte har en stadig inkomst, säger hon.

Bäst-före

Ett kilo frysta filéer av Alaska pollock kostar i butiken motsvarande 7 euro, för en medlem litet över 2 euro. Ordinarie pris för ett paket blöjor är drygt 10 euro och drygt 3 euro för medlemmar. Varorna doneras från matbutiker i stället för att slängas. Det är mat som är på väg att bli gammal eller som av andra orsaker har stoppats i leveransledet.

– Det är funktionellt matsvinn, förvånansvärt lite handlar om bäst före-datum, säger verksamhetsledaren Johan Rindevall i samband med att en av dagens leveranser av grönsaker kommer.

I lådorna som just har anlänt ligger sallad, persilja, tomat och sparris av en kvalité som gör det svårt att tro att grönsakerna egentligen skulle ha kastats.

Butiken i Rågsved tog på tre månader hand om 79 ton matsvinn. Målet vid starten av Matmissionen, som ägs och drivs av Stadsmissionen med Axfood som medgrundare, var att under 2016 förhindra att 200 ton mat hamnar i soporna.

– Målet står fast. Jag hoppas att vi når det trots uppehållet på sex månader, säger Johan Rindevall.

För rabatt

För att få handla till billigt medlemspris krävs till exempel försörjningsstöd eller sjukpenning.

– Under månaderna i Rågsved växte vi snabbt till 1 200 medlemmar, men samtidigt betyder det att det finns ett stort behov av en sådan här butik och det är inte lika roligt, säger Johan Rindevall.

Polisen har lagt ner förundersökningen om branden i Rågsved eftersom någon gärningsman inte kunde hittas.


Sociala supermarketsSå kallade sociala supermarkets finns sedan många år i flera länder i Europa. Syftet är att minska matsvinnet och ge personer i ekonomisk utsatthet möjlighet att köpa mat till ett lågt pris.

Danmark öppnade sin första sociala matbutik i februari i år. I Sverige öppnade Matmissionen i Rågsved i december 2015. Efter en brand i mars 2016 kunde affären nyöppnas i september i Veddesta.

Matmissionen ger plats för personer som vill arbetsträna, bidrar till minskat matsvinn och ger ekonomiskt utrymme för personer som lever i ekonomisk utsatthet.

För medlemskap krävs att man uppbär försörjningsstöd, etableringsersättning, aktivitetsersättning, aktivitetsstöd, garantiersättning (låg sjukersättning), garantipension (låg pension), dagersättning från Migrationsverket eller att man lever på sjukpenning, sjukersättning, a-kassa, pension eller lön som understiger 8 700 kronor (cirka 900 euro) i månaden efter skatt. Studerande kan inte bli medlemmar. 

mat & dryck
Mat & Dryck
30.11 kl 22:19
Mat & Dryck
27.10 kl 07:38
Mat & Dryck
08.10 kl 16:40
Visa fler
Senast publicerat
Visa fler
Andra läser just nu
Lokalt
05.2 kl 08:16
Utrikes
21.1 kl 22:48

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan