En man iklädd enbart höftskynke kryper på sina­ bara knän upp för kyrktrappan. En bakgrundsröst mumlar en bön medan hotfulla, svartklädda ­figurer låter piskan vina över martyrens rygg.

Det sannfinländska ungdomsförbundets video är tänkt att illustrera den helveteseld som de finska skoleleverna tvingas genomlida då de måste läsa svenska i skolan.

Videon ger sken av att finländarna hade velat bli internationaliserade, men att den obligatoriska svenskan håller dem i bojor.

Tankemönstret som videon förmedlar är så fel det kan bli med tanke på att den finländska kustremsan är den mest internationaliserade delen av Finland. Svenskan är, och har alltid varit, den bro som kopplar Finland till ett nordiskt och internationellt sammanhang.

– Pojkar är pojkar, låt dem hållas, säger vissa. De är bara ute efter uppmärksamhet.

– Tilltag av det här slaget måste polisanmälas om vi vill förbli en rättsstat, säger Jan-Erik Frostdahl.

Nykarlebybon Frostdahl har rätt. Han har ­nyligen läst en biografi om Adolf Hitler och ser ­tydliga tecken på att Sannfinländarna i dag till­ämpar samma taktik som i 1930-talets Tyskland.

Nazisterna hade en välpolerad yta och ett under­liggande garde av brunskjortor som genom olika­ tilltag successivt flyttade fram gränserna för vad som var accepterat. Den video som Sann­finländarnas ungdomsavdelning har producerat är ett led i en liknande dubbelstrategi.

Just därför ska den här typen av politiska tilltag inte viftas bort som oskyldiga pojkstreck eller som vedertagen politisk satir som vi kan skratta åt. Det är massmediernas skyldighet att uppmärksamma övergrepp av det här slaget och våra myndigheters skyldighet att kväva dem i sin linda.

Finsk Ungdoms osmakliga propaganda­video kan uppfattas som hets mot folkgrupp ­eftersom den förpestar språkklimatet i en tid då det av ­andra ­orsaker är ansträngt. Med tanke på att den är ­inspelad i en kyrklig miljö och att den är en ­travestering på Jesu lidande skulle också andra ­biskopar än svenskspråkiga Björn Vikström ha ­anledning att reagera på tilltaget.

Om vederbörande myndigheter och aktörer på finskt håll inte reagerar kan vi förvänta oss att ­attackerna på den finlandssvenska befolkningen bara trappas upp. Förföljelsen av judarna i Nazi-Tyskland inleddes med att de märktes med davidsstjärnor.

Oberoende om den här videon har gjorts i Finsk Ungdoms regi bär Sannfinländarnas ordförande­ Timo Soini ansvaret för allt som sker inom hans parti. Med tanke på att prygelvideon attackerar­ svenskan passerade den naturligt nog också ­nyhetströskeln i de stora nyhetssändningarna i Sverige.

Att en utrikesministers parti medvetet svärtar­ ner bilden av sitt land är allvarligt. Soini borde tvärtom göra allt som står i hans makt att ge en så fördelaktig bild av Finland som möjligt.

Att Finland inte tycks kunna leva med två språk samtidigt som flera andra europeiska länder kan komma till rätta med fyra språk är skamligt.

Men så finns också andra tecken på att ­Finland just nu utvecklas i en auktoritär riktning. Jan-­Peter Paul sätter i en insändare i Hufvudstadsbladet (28.12) fingret på flera symtom.

Utöver språkrasismen har vi en påtagligt slarvig lagberedning och illavarslande tecken på en massmedial censur.

Vi har naturresurser som säljs ut för en spott­styver till utländska intressen och förödande fel­investeringar som återfinansieras med skatte­medel.

Politiker som spelar med i maktspelet och -övergreppen befordras och skyddas medan vissel­blåsare bestraffas och förbises i karriärstegen. Vasa­ centralsjukhus chefsläkare Auvo Rauhala sa ­nyligen i en intervju att han inte under sin aktiva tid skulle ha vågat gå ut med den typen av information han levererade i jourfrågan.

Det nu är dags för väljarna att i kommande val sätta ner foten i protest mot den auktoritära politiska­ trenden i Finland.

Den nuvarande regeringen håller på att köra ­Finland med alla dess tidigare goda värderingar i sank.