NyhetsbildZoom
President Barack Obama uppmanade till ett politiskt engagemang under sitt avskedstal. Foto: Joshua Lott

Video: Obama tog ett tårfyllt farväl

FNB–TT–Kristin Groth -
Efter åtta år som USA:s president höll Barack Obama ett känslosamt avskedstal.


Han blickade framåt och uppmanade till politiskt engagemang.

– Jag ber er att tro, inte på min förmåga att genomföra förändringar, utan på er egen.

Obama tog god tid på sig när han kom in på scenen inför sitt avskedstal i hemstaden Chicago, där hans politiska karriär började.

– Vi är på live-tv, vi måste gå vidare, sade han när publiken inte ville sluta jubla trots hans uppmaningar:

– Det märks att jag är en "lame duck" eftersom ingen följer mina instruktioner.

I ett nära timslångt tal tog han bland annat upp demokratifrågor.

– När röstsiffrorna är låga borde vi göra det lättare, inte svårare, att rösta. När tilliten till demokratiska institutioner minskar borde vi minska pengarnas inflytande i vår politik.


Smidig övergång

Han talade även om rasproblematiken och sade att möjligheter måste skapas för alla människor.

– Om vi inte investerar i invandrares barn, bara för att de inte ser ut som vi, minskar vi möjligheterna för våra egna barn. För de där bruna barnen kommer att utgöra en allt större del av USA:s arbetskraft.

Många amerikaner har inspirerats att tro att de kan förändra landet, sade Obama.

– Ni tror på ett rättvist och inkluderande USA, sade han till landets unga och lade till att framtiden är i goda händer.

Han vände sig direkt till det amerikanska folket och den stora publiken på kongresscentret McCormick Place i Chicago.

– Ni har gjort mig till en bättre president och en bättre man, sade han, innan han avbryts av publiken som skanderade "fyra år till, fyra år till".

På det svarade han: "Jag kan inte det".

Obama lämnar Vita huset den 20 januari, men den avgående presidenten nämnde bara sin efterträdare Donald Trump en gång. Då buade publiken, men Obama stoppade dem och poängterade att det är viktigt med en "fredlig övergång från en fritt vald president till nästa".

– Jag lovade den tillträdande president Trump att min stab kommer att säkra en så smidig övergång som möjligt, precis som president Bush gjorde för mig.

Zoom

Barack Obama hyllade sin fru Michelle: "Du gjorde Vita huset till ett ställe som tillhör alla". Foto: Lehtikuva/AFP Photo


Jublet steg när han vände sig mot sin fru.

– Michelle, de senaste 25 år har du inte bara varit min fru och mina barns mor, du har varit min bästa vän. Du tog på dig en roll du inte bett om och du har gjort den till din egen."Yes we can"

När han pratade om sin hustru fällde presidenten en tår och torkade sig med en vit näsduk.

– Du gjorde Vita huset till ett ställe som tillhör alla.

Han hyllade också sina två döttrar.

– Av allt jag har gjort i mitt liv är jag mest stolt över att vara er pappa.

Efter talet kom frun och dottern Malia – men inte dottern Sasha – och avgående vicepresidenten Joe Biden med fru upp på scenen och kramades.

Zoom

President Barack Obama med sin fru Michelle och deras dotter Malia. I bakgrunden vicepresident Joe Biden med frun Jill. Foto: Lehtikuva/AFP Photo


Zoom

Barack Obama tackade också sin vicepresident Joe Biden: "Du var det första beslutet jag fattade som nominerad - och det var det bästa. Inte bara för att du varit en fantastisk vicepresident, utan för att jag på köpet fick en bror". Foto: Lehtikuva/AFP Photo


Obama tackade återigen som har engagerat sig för honom och sade att de förändrade världen.

– Därför lämnar jag scenen i kväll ännu mer optimistisk än när vi började.

Avslutningen på talet var given – en passning till presidentkampanjen för åtta år sedan.

– Yes we can. Yes we did. Yes we can.

Kommentarer


Äldre kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Sport

Skrabb med när Norrköping vann

Simon Skrabb fick äntligen chansen från start för Norrköping i allsvenskan. Han blev utbytt i 90:e minuten då Norrköping vände sin dystra trend och bortavann med 0-1 mot överraskningslaget Sirius.

Nyhetsbild
Sport

Tshibasu igen i hetluften

Washilly Tshibasu hamnade igen i hetluften när KPV bortavann i Grankulla. Han blev utvisad och ska därmed vara avstängd i söndagens seriefinal mot TPS.

Sport

Ny förlust för PeFF-damer

PeFF:s division 2 lag förlorade med 5-0 (3-0) borta mot JyPK2. Vanessa Björkgård fick en varning.

Sport

Ny förlust för PeFF-damer

PeFF:s division 2 lag förlorade med 5-0 (3-0) borta mot JyPK2. Vanessa Björkgård fick en varning.

Mest läst senaste veckan