– Det är inte bara en kedja av indicier. Den så kallade pojkvännen samarbetar ju, så det är ett vittnesmål och det väger ganska tungt i det här sammanhanget. Jag bedömer att hon kommer att kunna fällas för dådet mot pappan och mamman, inte för mord men för anstiftan, säger kriminolog Jerzy Sarnecki.

Kvinnan, som åtalats för mord och mordförsök på sina föräldrar samt mord på sin tidigare make, nekar till allt. Hennes pojkvän har dock erkänt dådet mot föräldrarna, och pekar ut kvinnan som den som körde honom till sommarstugan och gav honom kniven.

Mot honom finns teknisk bevisning. Han hade blod från pappan på sig, blodet hittades i passagerarsätet i den bil som användes på mordkvällen.

Lapparna viktiga

Den mördade pappan hade också dna från pojkvännen under en nagel och skospår i huset stämmer överens med de skor pojkvännen använde.

Men inget binder kvinnan till platsen. Utöver pojkvännens utpekande har åklagarna flertalet indicier som de menar visar på hennes inblandning. En viktig del är de handskrivna lappar som 42-åringen på olika kreativa sätt försökt att smuggla ut från häktet. Enligt åklagarna avslöjar kvinnan genom lapparna stor kunskap om hur brottet gått till.

– Hon uttrycker sig som om hon varit delaktig, säger åklagare Jessica Wenna.

42-åringen har heller inget alibi för mordkvällen och har lämnat nio olika versioner av vad hon gjorde vid tiden för brotten.

Tilltro påverkas

Det kommer att påverka hennes tilltro – och just tilltron är något som kommer att bli en central fråga i rättegången, enligt Kerstin Koorti, erfaren brottsmålsadvokat.

– Åklagaren kommer säkerligen att göra en stor affär av detta och det innebär att hennes tilltro blir väldigt ifrågasatt, säger hon.

Försvaret menar att pojkvännen begick dådet på egen hand och har framhållit att han ändrat sin berättelse ett flertal gånger.

– Det behöver inte vara en belastning. Om han i rekonstruktionen har kunnat visa hur det hela gått till på ett bra sätt kanske han vinner i tilltro i stället, säger Koorti.

När det gäller det påstådda mordet på kvinnans tidigare make är bevisläget besvärligare, enligt Sarnecki och Koorti.

Ingen dödsorsak

Åklagarna anser det som bevisat att drunkningen inte var någon olyckshändelse och bygger det bland annat på analyser efter den nya obduktionen som visar att mannen sannolikt inte drunknande i Hjälmaren.

Mycket kort efter dödsfallet, bara fyra–fem dagar, krävde kvinnan även ut pengarna från den falska livförsäkringen. Hon ska också ha försökt förmå andra att döda maken, vilket är graverande, men frågan är om det räcker, säger Jerzy Sarnecki.

– Polisen gjorde inte särskilt mycket i början och den bevisning som så småningom kommit fram har inte möjliggjort att fastställa dödsorsaken. Har man ingen dödsorsak blir det väldigt svårt att döma för mord, säger han.