Det första larmet kom vid kvart över elva på kvällen svensk tid. Stora lågor slog upp från Imam Ali-moskén i Järfälla kommun. Skador på fasaden talar för att någon har satt eld på byggnaden. Polisen utreder händelsen som en misstänkt mordbrand.

– Den verkar vara anlagd utifrån, säger Lars Byström, presstalesperson vid Stockholmspolisen.

Säpo har informerats, vilket görs rutinmässigt eftersom det rör sig om en moské.

– Detta är den största shiamoskén i Sverige, med tusentals medlemmar, och vi är redan tiotals medlemmar här på plats just nu. De är väldigt oroliga. Jag känner mig jätteorolig, stressad och ledsen, säger Akil Zahiri, talesperson för moskén, till SVT Nyheter.

Han säger att det var ett fåtal personer kvar i lokalen efter en fest som hållits på kvällen.

– Vi tror att det kan ha börjat utifrån baserat på de personer som var på plats och kunde se branden de första minuterna efter att den startat, säger Akil Zahiri till SVT.

Även räddningstjänsten på plats säger till SVT att branden verkar ha startat i den träbeklädda fasaden. Räddningstjänsten finns kvar på platsen och eftersläcker. Branden är under kontroll.

– Vi går runt och har en efterkontroll och sprutar på vatten där det behövs och kikar efter glödbränder, men läget är lugnt nu, säger Fredrik Olsson, ledningsoperatör vid Storstockholms brandförsvar, till TT.

Platsen är avspärrad och polisen kommer att göra en teknisk undersökning under måndagen.

– Det finns en låg del och en hög del. Den låga är extremt skadad, men det har varit rökfyllt i hela fastigheten så hela byggnaden måste saneras, säger Jesper Vestling, ledningsoperatör vid Storstockholms brandförsvar, till TT.